Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta ratkaisu vammaisten henkilöiden oikeuksista koronatoimissa keväällä 2020

Jaa
Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea totesi 25.8.2023 julkistetussa ratkaisussaan, ettei uudistetun Euroopan sosiaalisen peruskirjan mukaista vammaisten henkilöiden oikeutta terveyden suojeluun eikä syrjinnänkieltoa tai vammaisten henkilöiden oikeutta yhteiskuntaan sopeutumiseen ja yhteiskunnalliseen elämään osallistumiseen oltu loukattu koronaviruspandemian torjunnassa keväällä 2020.

Kantelun komitealle teki joulukuussa 2020 eräs kansalaisjärjestö. Kantelussa katsottiin muun muassa, että Suomen valtio ei olisi käyttänyt asianmukaisia keinoja vammaisten henkilöiden terveyden ja elämän suojelemiseksi pandemian aikana. Kantelun mukaan viranomaiset eivät myöskään tarjonneet informaatiota ja ohjausta vammaisille henkilöille saavutettavista lähteistä ja saavutettavassa muodossa. Kantelussa katsottiin lisäksi, että poistumis- ja vierailurajoitukset vammaisten henkilöiden sosiaalihuollon palveluasumisyksikköihin estivät vammaisten henkilöiden pääsyn asianmukaisiin terveyden- ja sosiaalihuollon palveluihin sekä henkilökohtaiseen apuun.

Ratkaisussaan komitea katsoi, että keväällä 2020 käyttöön otetut toimet koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi olivat perusteltuja, koska kyseessä oli tuolloin uusi, yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka käyttäytymistä ja vaikutuksia ihmisten terveyteen ei vielä täysin tunnettu. Komitean näkemyksen mukaan ns. varovaisuusperiaatteen noudattaminen ihmisten terveyden suojelemiseksi oli tuolloin kyseessä olleessa tilanteessa perusteltua. Komitean arvioon vaikutti myös se, että rajoitustoimenpiteet olivat käytössä vain rajoitetun ajan ja niitä lievennettiin tiedon lisääntyessä.

Komitea totesi myös että keväällä 2020 käytössä olleet koronaviruksen torjuntatoimenpiteet, kuten suositus välttää sosiaalisia kontakteja, oli suunnattu koko väestölle, eikä vammaisia henkilöitä asetettu siten eriarvoiseen asemaan. Komitea myös katsoi, että asetetuista torjuntatoimenpiteistä huolimatta kaikille henkilöille turvattiin oikeus välttämättömiin terveyden- ja sosiaalihuollon palveluihin. Komitean näkemyksen mukaan ajantasaista tietoa koronaviruksesta oli saatavilla myös vammaisille henkilöille saavutettavassa muodossa, kuten viittomakielellä ja selkokielellä.

Sosiaalisten oikeuksien turvaa ja valvontaa Euroopassa

Uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja on kansainvälinen sopimus, joka turvaa sosiaalisten oikeuksien toteutumista Euroopassa. Peruskirjan oikeudet on taattava kaikille sopimusvaltioiden oikeudenkäyttöpiirissä oleville henkilöille ilman syrjintää. Peruskirjan valvonta perustuu sen täytäntöönpanoa koskeviin raportteihin, joita sopimusvaltiot antavat määräajoin. Lisäksi työmarkkinaosapuolet ja tietyt järjestöt voivat tehdä kanteluita Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle peruskirjan määräysten puutteellisesta täytäntöönpanosta. Suomi on ainoana osapuolena mahdollistanut myös kansallisten kansalaisjärjestöjen kanteluoikeuden peruskirjan nojalla.

Sosiaalisten oikeuksien komitean tiedote

Lisätiedot

  • lakimies Jenna Uusitalo, STM, p. 0295 163 152, etunimi.sukunimi@gov.fi
  • yksikönpäällikkö Krista Oinonen, ulkoministeriö, p. 0295 351 172 (uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja)

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye