VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtiovarainministeriö ennustaa julkista taloutta luotettavasti

Jaa

Finanssipolitiikan valvojat arvioivat säännöllisesti valtiovarainministeriön talousennusteita.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) finanssipolitiikan valvonta on arvioinut valtiovarainministeriön (VM) julkisen talouden ennusteiden luotettavuutta.

”Valtiovarainministeriön ennusteet ovat keskimäärin harhattomuudeltaan ja tarkkuudeltaan yhtä luotettavia kuin muiden keskeisten ennustajien ennusteet. Huomasimme VM:n ennusteiden esitystavassa ja läpinäkyvyydessä joitakin puutteita, jotka VM kuitenkin korjasi arvioinnin aikana,” VTV:n finanssipolitiikan valvonnan ekonomisti Suvi Kangasrääsiö sanoo.

Arvioinnissa valtiovarainministeriön talousennusteita verrattiin muiden julkista taloutta ennustavien organisaatioiden ennusteisiin. Vertailussa olivat mukana Euroopan komissio, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ja Suomen Pankki.

”Finanssipolitiikan valvonnan arvion mukaan valtiovarainministeriön julkisen talouden ennusteet ovat keskimäärin harhattomia. Sama pätee myös muihin vertailun talousennustajiin”, Kangasrääsiö kertoo.

Jos tarkastelusta poistetaan poikkeukselliset talouskriisivuodet 2009 ja 2020, niin valtiovarainministeriö ja muut ennustajat aliarvioivat rahoitusasemaa systemaattisesti.

”Rahoitusaseman aliarviointi tarkoittaa, että VM:n ennusteet laaditaan varovaisuusperiaatteella eli tuloja ei arvioida liian suuriksi eikä menoja liian pieniksi ja näin taloudellisesta asemasta ei anneta liian optimistista kuvaa. Varovaisuusperiaatteen noudattamista edellytetään myös EU-lainsäädännössä. Niinpä valvojalla ei ole tässä moitittavaa”, Kangasrääsiö sanoo.

Valtiovarainministeriön ja muiden vertailussa mukana olleiden ennustajien talousennusteissa on epätarkkuutta. Ennustevirheet ovat paikoin suuria, ja ne ovat useimmiten yhteydessä virheisiin, joita on tehty talouden suhdannetilannetta ennustettaessa. Erot ennustajien välillä ovat pieniä.

Suomessa hallitus valmistelee valtion talousarvion VM:n talousennusteiden perusteella. Järjestely on EU:ssa poikkeuksellinen. Muiden maiden hallitukset käyttävät päätöstensä pohjalla joko riippumattomien tahojen ennusteita tai riippumattomien tahojen vahvistamia ennusteita. Koska Suomen järjestely eroaa tavanomaisesta, on erityisen tärkeää varmistaa, että VM:n talousennusteisiin voi luottaa.

Arvio tehtiin aiempaa laajemmalla aineistolla. Arviossa seurattiin yhteensä 22 eri muuttujaa, ja tarkasteltu ajanjakso kattoi vuodet 1997–2021. Laajan aineiston ansiosta myös analyysia voitiin tehdä aiempaa kattavammin.

Tutustu julkaisuun: Finanssipolitiikan valvonnan arvio valtiovarainministeriön julkisen talouden ennusteiden luotettavuudesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Splittrad finansiering och brist på experter störde välfärdsområdenas ICT-förändringar14.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Förändringar i välfärdsområdenas informationssystem stöddes med hundratals miljoner euro. Välfärdsområdena lyckades genomföra nödvändiga förändringar, men finansieringen av projekttyp stödde inte välfärdsområden på bästa möjliga sätt i fråga om långsiktig utveckling. Revisionsverket utredde hur adekvat finansieringspaketet för social- och hälsovårdens ICT-förändringar och digitalisering varit, samt hur adekvat styrningen varit.

Hajanainen rahoitusmalli ja osaajapula haittasivat hyvinvointialueiden tietojärjestelmämuutoksia14.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueiden tietojärjestelmämuutoksia tuettiin sadoilla miljoonilla euroilla. Alueet saivat toteutettua välttämättömät muutokset, mutta hanketyyppinen rahoitus ei tukenut alueita parhaimmalla mahdollisella tavalla pitkäjänteisessä etenemisessä. VTV selvitti sosiaali- ja terveydenhuollon ICT-muutoksen ja digitalisaation rahoituskokonaisuuden sekä ohjauksen tarkoituksenmukaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme