Alueellinen varautuminen hyvällä tasolla Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johdolla kokoontunut alueellinen valmiustoimikunta kuuli tilannekatsaukset eri toimialoilta. Varautumiseen liittyvä alueellinen yleistilanne on hyvä, mutta huolta aiheuttaa lintuinfluenssa ja heikoimmassa asemassa olevien selviäminen talouden kiristyessä.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston koollekutsuma alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 24.8.2023 syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa. Kokouksessa päivitettiin alueellisen varautumisen tilannekuva ja tarkisteltiin näkymää syksyn osalta.
Avauspuheenvuorossaan ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi hallitusohjelman mukaisesta valtion aluehallinnon uudistamisesta. Aluehallintovirastot siirtyvät vuoden 2026 alusta alkaen valtakunnalliseen monialaiseen virastoon, johon yhdistetään myös Valvira ja ELY-keskusten Y-vastuualueen tehtävät. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa yhdenmukaisia lupa- ja valvontakäytäntöjä ja sujuvoittaa lupaprosesseja. Alueellinen läsnäolo ja toimintakyky turvataan hyvinvointialueiden yhteistoiminta-alueiden mukaisesti.
Alueen kokonaistilanne rauhallinen
Valmiustoimikuntatyöhön osallistuvien organisaatioiden ajankohtaiskatsauksissa todettiin muun muassa, että hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät valmiuden ja varautumisen rakenteet on saatu kuntoon ja varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin on käynnissä.
Erityisesti Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan turkistarhoihin vaikuttanutta lintuinfluenssatilannetta seurataan tiiviissä viranomaisyhteistyössä. Alueella tehdään kaikki mahdollinen, ettei tauti aiheuta riskejä ihmisille tai muille eläimille. Tilanne vaikuttaa laajasti pohjalaismaakuntien työllisyyteen ja elinkeinonharjoittamiseen.
Varautumisen rooli eri organisaatioiden toiminnassa ja varautumisen tärkeys on tunnistettu alueella laajasti. Useilla toimialoilla näkyvät myös hallinnolliset muutokset ja niiden aiheuttama työ. Huoltovarmuuden yleistilanne on pysynyt vakaana.
Ruoka-avun ja taloudellisen avun tarve lisääntynyt
Lapuan hiippakunnan asiantuntija Jukka Helin nosti esiin huolen heikossa asemassa olevien ihmisten selviämisestä taloudellisen tilanteen ja toimeentulon edelleen kiristyessä. Kirkon piirissä on havaittu, että ruoka-avun ja taloudellisen avustamisen tarve on lisääntynyt merkittävästi. Tämä näkyy selkeimmin suurissa kaupungeissa, mutta ilmiö on tuttu myös pienemmillä paikkakunnilla. Diakoniatyön asiakkaiksi on tullut uusi ryhmä, työssäkäyvät pienituloiset. Lisäksi vakiintuneet asiakkaat ovat edelleen olemassa. Syrjäytymisen haasteet näkyvät kaikissa ikäluokissa. Myös yleinen polarisoitunut ilmapiiri oli vahvistunut ja keskusteluavun tarve kasvanut.
Helin muistutti, että valtakunnallisella tasolla olisi tärkeää miettiä tarkoin, miten jyrkkiä muutoksia sosiaaliturvaan tehdään. Suunnitellut leikkaukset kasvattavat avustusten tarvetta ja lisäävät turvattomuuden tunnetta ja toivottomuutta. Tämä voi kanavoitua hyvinkin rajulla tavalla, jopa yhteiskuntarauhan järkkymisenä.
Tilanne on hyvä tiedostaa ja yhteistyötä esimerkiksi hyvinvointialueiden sosiaalityön ja kirkon sosiaalityön kanssa on hyvä kehittää kaikilla tasoilla. Paikallinen yhteistyö lisää ymmärrystä eri toimijoiden kesken ja auttaa selviytymään kasvavista haasteista.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston koordinoimassa alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana 46 alueen toimijaa. Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla. Toimijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaminen sekä oikean ja ajantasaisen tiedon välittäminen kaikille osapuolille on aluehallintovirastojen toiminnassa keskeisessä osassa. Alueen toimijoiden kumppanuudet ovat tiiviitä ja monipuolistuvat edelleen uusien häiriötilanteiden ilmaantuessa.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
etunimi.sukunimi@avi.fi
Johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800
etunimi.sukunimi@avi.fi
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme