Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alueellinen varautuminen hyvällä tasolla Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johdolla kokoontunut alueellinen valmiustoimikunta kuuli tilannekatsaukset eri toimialoilta. Varautumiseen liittyvä alueellinen yleistilanne on hyvä, mutta huolta aiheuttaa lintuinfluenssa ja heikoimmassa asemassa olevien selviäminen talouden kiristyessä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston koollekutsuma alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 24.8.2023 syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa. Kokouksessa päivitettiin alueellisen varautumisen tilannekuva ja tarkisteltiin näkymää syksyn osalta. 

Avauspuheenvuorossaan ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi hallitusohjelman mukaisesta valtion aluehallinnon uudistamisesta. Aluehallintovirastot siirtyvät vuoden 2026 alusta alkaen valtakunnalliseen monialaiseen virastoon, johon yhdistetään myös Valvira ja ELY-keskusten Y-vastuualueen tehtävät. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa yhdenmukaisia lupa- ja valvontakäytäntöjä ja sujuvoittaa lupaprosesseja. Alueellinen läsnäolo ja toimintakyky turvataan hyvinvointialueiden yhteistoiminta-alueiden mukaisesti.

Alueen kokonaistilanne rauhallinen

Valmiustoimikuntatyöhön osallistuvien organisaatioiden ajankohtaiskatsauksissa todettiin muun muassa, että hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät valmiuden ja varautumisen rakenteet on saatu kuntoon ja varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin on käynnissä. 

Erityisesti Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan turkistarhoihin vaikuttanutta lintuinfluenssatilannetta seurataan tiiviissä viranomaisyhteistyössä. Alueella tehdään kaikki mahdollinen, ettei tauti aiheuta riskejä ihmisille tai muille eläimille. Tilanne vaikuttaa laajasti pohjalaismaakuntien työllisyyteen ja elinkeinonharjoittamiseen.

Varautumisen rooli eri organisaatioiden toiminnassa ja varautumisen tärkeys on tunnistettu alueella laajasti. Useilla toimialoilla näkyvät myös hallinnolliset muutokset ja niiden aiheuttama työ. Huoltovarmuuden yleistilanne on pysynyt vakaana.

Ruoka-avun ja taloudellisen avun tarve lisääntynyt

Lapuan hiippakunnan asiantuntija Jukka Helin nosti esiin huolen heikossa asemassa olevien ihmisten selviämisestä taloudellisen tilanteen ja toimeentulon edelleen kiristyessä. Kirkon piirissä on havaittu, että ruoka-avun ja taloudellisen avustamisen tarve on lisääntynyt merkittävästi. Tämä näkyy selkeimmin suurissa kaupungeissa, mutta ilmiö on tuttu myös pienemmillä paikkakunnilla. Diakoniatyön asiakkaiksi on tullut uusi ryhmä, työssäkäyvät pienituloiset. Lisäksi vakiintuneet asiakkaat ovat edelleen olemassa. Syrjäytymisen haasteet näkyvät kaikissa ikäluokissa. Myös yleinen polarisoitunut ilmapiiri oli vahvistunut ja keskusteluavun tarve kasvanut. 

Helin muistutti, että valtakunnallisella tasolla olisi tärkeää miettiä tarkoin, miten jyrkkiä muutoksia sosiaaliturvaan tehdään. Suunnitellut leikkaukset kasvattavat avustusten tarvetta ja lisäävät turvattomuuden tunnetta ja toivottomuutta. Tämä voi kanavoitua hyvinkin rajulla tavalla, jopa yhteiskuntarauhan järkkymisenä. 

Tilanne on hyvä tiedostaa ja yhteistyötä esimerkiksi hyvinvointialueiden sosiaalityön ja kirkon sosiaalityön kanssa on hyvä kehittää kaikilla tasoilla. Paikallinen yhteistyö lisää ymmärrystä eri toimijoiden kesken ja auttaa selviytymään kasvavista haasteista. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston koordinoimassa alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana 46 alueen toimijaa. Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla. Toimijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaminen sekä oikean ja ajantasaisen tiedon välittäminen kaikille osapuolille on aluehallintovirastojen toiminnassa keskeisessä osassa. Alueen toimijoiden kumppanuudet ovat tiiviitä ja monipuolistuvat edelleen uusien häiriötilanteiden ilmaantuessa.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
etunimi.sukunimi@avi.fi

Johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alihankkijan työntekijä putosi keskeneräisiltä telineiltä – sakkoja päätoteuttajan työnjohtajalle ja yksikönjohtajalle4.10.2023 10:10:51 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi 2.10.2023 kattoremontteja tekevän Vesivek Oy:n yksikönjohtajan ja telinetyönjohtajan molemmat 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiölle tuomittiin samassa yhteydessä 15 000 euron yhteisösakko. Tapahtumassa oli kyse yhteisestä rakennustyömaasta, jolla alihankkijalle työskennellyt henkilö putosi työtelineeltä maaliskuussa 2021. Työtelinettä käytettiin, vaikka se oli keskeneräinen.

I kommunerna i Västra och Inre Finland är strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet rätt oförändrade4.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken och Institutet för hälsa och välfärd gjorde i april-maj en riksomfattande enkät om förebyggande rusmedelsarbete. Inom Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland finns de starkaste strukturerna för förebyggande rusmedelsarbete i kommunerna i Österbottens välfärdsområde. I kommunerna i Mellersta Österbottens välfärdsområde finns mest att utveckla när det gäller strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet.

Kuntien lakisääteiset ehkäisevän päihdetyön rakenteet pysyneet melko ennallaan Länsi- ja Sisä-Suomessa4.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot ja THL tekivät huhti-toukokuussa valtakunnallisen kyselyn ehkäisevästä päihdetyöstä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella vahvimmat ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnissa. Eniten kehitettävää ehkäisevän päihdetyön rakenteissa on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnissa.

I kommunerna i Sydvästra Finland har strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet delvis försvagats4.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken och Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjorde i april-maj 2023 en riksomfattande enkät om kommunernas förebyggande rusmedelsarbete. Enligt resultatet har strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet i kommunerna Satakunta och Egentliga Finland delvis försämrats. Orsaken till försämringen är social - och hälsovårdsreformen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme