Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen kehitetään uudenlaista työkalua – palvelualusta mahdollistaa jatkossa luontoarvojen kaupan

Jaa

MTK:n hanke pyrkii kehittämään työkaluja luontoarvojen arvottamiseen. Erityisesti vapaaehtoiselle luontoarvojen arvottamiselle on kysyntää, mutta toimiva markkinapaikka on puuttunut.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittama hanke nimeltään "Luontoarvomarkkinoilla vauhtia monimuotoisuuden edistämiseen" käynnistyy virallisesti Suomen Luonnon Päivänä, 26. elokuuta.

Hankkeen tavoitteena on kehittää innovatiivinen menetelmä, joka hyödyntää vapaaehtoisuuteen perustuvia luontoarvomarkkinoita ilmaston, ympäristön ja vesien tilan parantamiseksi. Lisäksi hanke pyrkii kehittämään tapoja aitojen luontoarvojen arvottamiseen ja niiden kaupankäyntiin joukkoistamisen ja avoimen markkinapaikan avulla.

Markkinapaikkana toimii Luontoarvot.fi -palvelu. Palvelun tavoitteena on tuoda markkinarahoitusta monimuotoisuuden turvaamiseen, tarjota metsänomistajille vaihtoehtoisia tulolähteitä metsistään ja toimia rohkaisuna kaikille tekoihin luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Hankkeen taustalla on halu luoda uudenlainen lähestymistapa ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun, yhdistämällä taloudelliset kannustimet ekologisiin tavoitteisiin. Vapaaehtoisuuteen perustuvat luontoarvomarkkinat tarjoavat yksilöille ja organisaatioille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti ilmaston, ympäristön ja vesien tilan parantamiseen, samalla saaden vastineeksi taloudellista hyötyä ja muita kannustimia.

”Erityisesti hanke korostaa Suomen Luonnon Päivän merkitystä. Luontoarvomarkkinoiden avaaminen juuri tänä päivänä heijastaa sitoutumistamme ympäristönsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen. Luonnon köyhtymisen estäminen on asia, johon hankkeen työkalulla erityisesti tähdätään”, hankkeen projektipäällikkö Janne Tyynismaa kommentoi.

”Hanke on mielenkiintoinen ja tukee Sitran työtä tehdä luonnon tarjoaminen palveluiden arvo näkyväksi. Hankkeen avulla on mahdollista edistää markkinapohjaisia ratkaisuja sekä löytää uusia tapoja rahoittaa työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi”, toteaa johtava asiantuntija Tatu Torniainen Sitrasta.

Hankkeessa pyritään myös kehittämään mittareita ja arviointimenetelmiä, jotka mahdollistavat luontoarvojen aitouden arvottamisen. Joukkoistamisen ja avoimen markkinapaikan avulla pyritään luomaan dynaaminen alusta, jossa yksilöt ja organisaatiot voivat vaihtaa ja kaupata näitä arvoja reilusti ja tehokkaasti.

Hankkeen taustalla toimii monipuolinen ryhmä asiantuntijoita, tutkijoita ja ympäristövaikuttajia, jotka ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun. Hankkeen on tarkoitus tuoda yhteen erilaisia näkökulmia ja osaamista yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Lisätietoja hankkeesta ja sen etenemisestä julkaistaan osoitteessa www.mtk.fi/luontoarvot. Hankkeen taustalla toimii monipuolinen ryhmä asiantuntijoita, tutkijoita ja ympäristövaikuttajia, jotka ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun.

Yhteystiedot:

Janne Tyynismaa

projektipäällikkö

janne.tyynismaa@mtk.fi

p. +358 50 342 8193

Tatu Tornianen
johtava asiantuntija, talouden kestävyysratkaisut

tatu.torniainen@sitra.fi

p. +358 294 618 608

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin12.9.2023 15:28:20 EEST | Tiedote

Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme