Suomen Keskusta r.p.

Annika Saarikko: Purran budjetti on vahvoista välittävä puolen Suomen budjetti

Jaa

Valtiovarainministeriön budjetti- ja menokehysehdotuksien julkaisu palauttaa politiikkaa perusasioihin. Se on tarpeen. Ajat huutavat vakautta ja ennustettavuutta. 

Työttömyys ja konkurssien määrä ovat kasvussa. Hätkähdyttävää oli kuulla Purran vähättelevän näitä huonoja uutisia. Samaan aikaan moni miettii kodeissa ja työpaikoilla, onko töitä, pysyykö yritys pystyssä ja tuleeko arjessa toimeen. Hallituksen pitäisi puuttua huononevaan tilanteeseen tässä ja nyt. Suhdanteen kehitystä on seurattava tarkkaan eikä sitä saa hallituksen omin päätöksin heikentää. 

Päämäärä on yhteinen. Taloutta pitää vahvistaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan. Valtiovarainministeriö kertoi perjantaina, että uusi hallitus ottaa sittenkin velkaa suunnilleen saman verran kuin koronan ja sodan ympäristössä toiminut edeltävä hallitus. Tilanteesta on syytäkin olla huolissaan.

On väärä valinta heikentää ja keskittää suomalaisten lähipalveluja sekä leikata ihmisiltä, jotka ovat valmiiksi heikoimmilla – ja samaan aikaan jakaa parhaiten pärjääville veronalennuksia. Purran esitykset sysäävät terveyspalvelujen ja vanhustenhoivan karsimisen likaisen työn hyvinvointialueiden päättäjille.

Mitä kipeämpiä päätöksiä edessä on, sitä enemmän valtaapitävillä tulee olla oikeudentuntoa. 

Nyt on vaara, että lähi- ja peruspalveluihin ja perusturvaan tehtävät leikkaukset osuvat useaa kautta samoihin ihmisiin, etenkin työttömyydestä kärsiviin lapsiperheisiin. Tuntuu siltä, että Purran ehdotusten kokonaisvaikutuksia ei ole miettinyt kukaan. Uhkana on, että samojen ihmisten toimeentuloa heikennetään, palveluja ruuhkautetaan ja viedään kauemmaksi, ja terveydenhuollon asiakasmaksuja sekä lääkkeiden hintoja nostetaan. Se olisi kohtuuton cocktail kaikista heikoimmassa asemassa oleville. 

Tässä tilanteessa ei tarvita lisää vastakkainasettelua yhteiskuntaan. Siihen suuntaan valitettavasti ollaan menossa, etenkin työmarkkinoilla. Ammattiliitto ja keskusjärjestö toisensa jälkeen on ilmoittanut järjestöllisten toimien valmistelun aloittamisesta hallitusta vastaan.

Kolmikannassa myös hallituksella on aloiteoikeus. Tätä puolustan. Työmarkkinoita ja työelämää pitää uudistaa, mutta uudistusten on oltava reiluja. Suomen etu on tehdä uudistukset yhdessä. Siksi sopua kannattaisi edes yrittää. Pääministeriltä kysytään johtajuutta ja oikeudentuntoa. 

Selkävoittojen hakemisesta harvoin seuraa mitään hyvää ja kestävää. Oleellista on myös keskittyä sellaisiin työmarkkinoita uudistaviin esityksiin, jotka ovat aidosti vaikuttavia työllisyyteemme.

Annika Saarikko, Keskustan puheenjohtaja

Tietoja julkaisijasta

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puoluevaltuusto: Vakaan johtajan aika27.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

VAKAAN JOHTAJAN AIKA Suomalaiset ovat vaikeina aikoina kaivanneet tasavallan presidentistä suunnannäyttäjää ja vakaata johtajaa. Tulevan presidentin pitää kyetä yhdistämään suomalaisia, sovittamaan yhteen vastakkaisetkin näkemykset ja jatkamaan omalla tyylillään presidentti Niinistön linjaa ja työtä. Keskustan puoluevaltuusto tukee väkevästi Olli Rehnin valintaa tasavallan presidentiksi. Vankka kokemus niin kotimaan kuin kansainvälisessä politiikassa antavat vahvat valmiudet presidentin tehtävään. Rehnillä on kyky toimia vakaana yhteistyöjohtajana myös kansakuntaamme koskevissa vaikeissa kysymyksissä. Rauhallisuus, harkitsevuus ja varma ote päätöksenteossa ovat tarpeen myös tulevalle presidentille. Siksi Olli Rehn – vakaa kuin kallio.

Keskustan puoluevaltuusto: Loppu lasten ja nuorten arjen kurjistamiselle27.11.2023 07:45:00 EET | Tiedote

LOPPU LASTEN JA NUORTEN ARJEN KURJISTAMISELLE Keskusta paheksuu hallituksen arvovalintaa kohdistaa leikkauksensa erityisesti lapsiin ja perheisiin. Syntyvyys on Suomessa historiallisen alhainen. Nuorten aikuisten ja lapsiperheiden uskoa tulevaisuuteen tulee vahvistaa. Perheiltä ei tule leikata. Sote-menojen siirryttyä hyvinvointialueille kuntien budjeteista keskimäärin 70 % käytetään sivistyspalveluihin. Siksi Orpon hallituksen valtionosuusleikkaukset kohdistuvat suoraan lasten ja nuorten perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen. Koulutus on parasta ja kestävintä veroeurojen käyttöä ja estää osaltaan syrjäytymistä. Tiukkeneva kuntatalous valtionosuusleikkauksineen pakottaa kunnat lopettamaan päiväkoteja ja kouluja. Missään ei ole osoitettu, että suuryksiköillä saataisiin aikaan sen paremmin säästöjä kuin parempia oppimistuloksiakaan. Päinvastoin. Kasvavat häiriöt ja ongelmakäyttäytyminen jo alakoululaisten keskuudessa edellyttäisivät päinvastaista suuntaa. Hallituksen toiminta on jo alku

Keskustan puoluevaltuusto: Hallitus jättää itäisen Suomen pulaan - tarvitaan tekoja26.11.2023 11:57:42 EET | Tiedote

HALLITUS JÄTTÄÄ ITÄISEN SUOMEN PULAAN - TARVITAAN TEKOJA Itäisen Suomen ja rajaseudun maakunnat ovat kärsineet kipeimmin sodan vaikutuksista. Vienti- ja matkailutulot ovat romahtaneet. Kanssakäyminen rajan yli on loppunut. Koko Suomen pitäminen asuttuna ja elinvoimaisena on myös turvallisuuskysymys. Keskustan puoluevaltuusto vetoaa maan hallitukseen, että se ryhtyy välittömästi konkreettisiin toimiin itäisen Suomen ja rajaseudun maakuntien ahdingon helpottamiseksi ja Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi. Konkreettisia tekoja tarvitaan niin liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien sekä elinvoiman parantamisessa kuin uusiutuvan energian hankkeiden edistämisessä. Suomessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että kärsineitä alueita on autettava.

Keskustan puoluevaltuusto: Suomen on suljettava itäraja26.11.2023 11:55:59 EET | Tiedote

Puoluevaltuuston syyskokous, Lahti 25.-26.11.2023 Poliittinen kannanotto SUOMEN ON SULJETTAVA ITÄRAJA Venäjän toimet itärajalla osoittavat hybridivaikuttamisen kovenevan. Vaikea tilanne itärajalla jatkunee pitkään rajatarkastuspisteiden sulkemisesta huolimatta. Suomen pitää sulkea itärajansa kokonaan tilanteen niin vaatiessa. Venäjän meihin kohdistamat painostustoimet on otettava vakavasti ja tartuttava niiden torjumiseen tiukasti. Tuemme hallituksen toimia isänmaan vakauden ja Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi. Uutiset itärajan poikkeuksellisesta liikehdinnästä herättävät huolta. Pelolle ei saa antaa valtaa. Hämmennyksen ja eripuran lietsominen on juuri sitä, mitä Venäjä toivoo saavansa aikaan. Viime vaalikaudella uudistettu rajavartiolaki on jo nyt osoittanut tarpeellisuutensa. Suomen viranomaisilla on valmius vastata Venäjän hybridioperaatioon ja päätöksentekomme toimii. Itärajan sulkemisen lisäksi hallituksen on pikaisesti tuotava eduskuntaan rajamenettelylaki, joka mahdollista

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme