Tampere-talo Oy

Minna Leinosen sävellyskonsertissa eturivin taiteilijoita ja kantaa ottava kantaesitys

Jaa

Tampere-talon syksyssä soi nykymusiikki. Suomen eturivin taiteilijat yhdistävät voimansa ja esittelevät säveltäjä Minna Leinosen monipuolista tuotantoa lauantaina 16. syyskuuta. Pienen salin lavalle nousevat nykymusiikkiyhtyeet TampereRaw, defunensemble sekä eri instrumenttien solistit. Sävellyskonsertissa kuullaan fossiilivapaasta elämästä ammentavan Maa, jonka jätämme -teoksen maailman kantaesitys.

Säveltäjä Minna Leinosen teokset käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon ja muuttuvaan ympäristöön. Monitaiteisessa sävellyskonsertissa on mukana valokuva- ja videotaidetta. Kuva: Heta Kuchka, teoksesta From Me to View
Säveltäjä Minna Leinosen teokset käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon ja muuttuvaan ympäristöön. Monitaiteisessa sävellyskonsertissa on mukana valokuva- ja videotaidetta. Kuva: Heta Kuchka, teoksesta From Me to View Heta Kuchka Heta Kuchka

Tampere-talon klassisen musiikin syksyn kohokohtiin kuuluu nykysäveltäjä Minna Leinosen (s. 1977) Hello from the Planet Earth -sävellyskonsertti Pienessä salissa lauantaina 16. syyskuuta. Monitaiteinen konsertti sisältää Leinosen musiikin lisäksi Touko Hujasen valokuvia, Heta Kuchkan videoita sekä Jussi Suonikon ja Timo Kurkikankaan äänisuunnittelua.

Leinosen musiikkia esittävät nykymusiikkiyhtyeet TampereRaw ja defunensemble sekä eri instrumenttien solistit, kuten gambisti Mikko Perkola, saksofonistit Kalle Oittinen ja Johannes Sorsamo, huilisti Malla Vivolin ja sellisti Markus Hohti. TampereRaw-yhtyettä johtaa Jutta Seppinen. Elävän musiikin lisäksi konsertissa kuullaan Anders Pohjolan elektroniikkaa sekä Pirkanmaan musiikkiopiston Tactus-lapsikuoron laulua nauhalta. Kuoroa johtaa Emmi Kleemola.

Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa sävellystä opiskellut Leinonen viimeistelee tällä hetkellä tohtoriopintojaan. Sävellyskonsertin teokset ovat osa Leinosen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-osastolle tekemää taiteellista tohtorintutkintoa, jossa hän tutkii nuotinnuksen kommunikaatiota yhteistyössä muusikoiden kanssa. Tampereella asuvan säveltäjän ekososiaalisuutta heijastavat teokset käsittelevät usein ihmisen suhdetta luontoon ja muuttuvaan ympäristöön.

”Sävellykseni saavat innoituksen arjessa kohtaamistani asioista, kuten ympäristöstä, luonnonilmiöistä tai kulttuuriperinnöstä. Sukupolvet jatkuvat, ja jossain puun elämän kaarros jatkuu taimesta ikipuuksi. Sävellyskonsertissa lähestyn luontoon liittyviä ilmiöitä monitaiteisin keinoin. Tunnen oloni etuoikeutetuksi, koska saan tehdä yhteistyötä aikamme mielenkiintoisimpien taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa”, Leinonen kuvailee.

Avaruusambienttia ja hätähuuto ilmastonmuutosta vastaan

Tampere-talon konsertissa kuullaan maailman kantaesityksenä huilisti Malla Vivolinin tilaama teos Maa, jonka jätämme, jossa lapset toivovat vapauden löytyvän rauhanomaisin keinoin, mutta maa on luotava uudelleen. Avaruusambientista lapsikuoroon liikkuva teos kohdistaa katseensa omavaraisopiston fossiilivapaaseen elämään, jossa sukupolvet etsivät yhteyttä toisiinsa ja muuttuvaan maapalloon.

From Me to View -teoksessa helsinkiläisen defunensemblen muusikot vievät kuulijan lempimaisemiinsa aarniometsästä meren ulapalle, kalliolaiseen kuppilaan, lapsuuden muistoihin ja huvipuistoon, ja palauttavat maisemalle musiikin, joka nousi maisemasta. Konsertin päättää TampereRaw-yhtyeen tulkitsema Sirri, jota säveltäjä kuvailee hätähuudoksi ilmastonmuutosta vastaan. Merisirri on joidenkin tutkimusten mukaan ensimmäinen lintulaji Suomessa, joka kuolee sukupuuttoon ilmastonmuutoksen vuoksi. Teoksen gambasolistina esiintyy Mikko Perkola.

Leinosen teoksia ovat aiemmin esittäneet mm. Tampere Filharmonia, Helsingin kaupunginorkesteri, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Oulu Sinfonia ja BBC Philharmonic. Hänen liikeoopperansa Alma! oli ehdokkaana Pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinnon ja Teosto-palkinnon saajaksi vuonna 2022. Leinonen opettaa sävellystä sekä toimii Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -konserttisarjan juontajana ja Rondo-lehden kolumnistina.

Hello from the Planet Earth -konsertin liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Konsertti kuullaan Tampere-talon lisäksi viikkoa myöhemmin lauantaina 23. syyskuuta Helsingin Musiikkitalossa. Konsertteja ovat mukana mahdollistamassa Tampere-talo, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Suomen Säveltäjät, Musiikin edistämissäätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Pirkanmaan musiikkiopisto. 

Hello from the Planet Earth

Minna Leinosen sävellyskonsertti
La 16.9.2023 klo 19
Tampere-talo, Pieni sali

Liput 32 €
Eläkeläiset 28 €
Opiskelijat, lapset ja nuoret (16-v. asti) 20 €

Konsertti kestää n. 2 tuntia sisältäen yhden väliajan.

Liput, ohjelma ja esiintyjät

Lisätiedot

Minna Leinonen
Puh. +358 44 515 4441
minleino@gmail.com
www.minnaleinonen.com

Hanna Kilpinen
Tuottaja, klassinen musiikki
Tampere-talo Oy
Puh. +358 50 4769 009
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi

Median liput

Elsa Vähänen
Viestinnän asiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

Avainsanat

Kuvat

Säveltäjä Minna Leinonen. Kuva: Ville Hautakangas
Säveltäjä Minna Leinonen. Kuva: Ville Hautakangas
Lataa
Kuva: Touko Hujanen, teoksesta Maa, jonka jätämme
Kuva: Touko Hujanen, teoksesta Maa, jonka jätämme
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampere-talo on ohjelmistoltaan, tapahtumiltaan ja kävijämäärältään Suomen suurin ja monipuolisin kulttuuri- ja kongressikeskus ja tapahtumayhtiö. Toimimme myös promoottorina tuottamalla tapahtumia ja konsertteja talon ulkopuolella, ja Events Tampere -tapahtumatoimistomme tuottaa yritystapahtumia ja kongressi- ja kokouspalveluita.

Tapahtumamme sisältävät mm. balettivierailuita, oopperaa, lastenkulttuuria, rock- ja pop-konsertteja, messuja, kokouksia, konferensseja, yritystapahtumia, seminaareja ja kansainvälisiä kongresseja.

Vuonna 2022 Tampere-talon liikevaihto oli 14,7 miljoonaa euroa. Vuodessa järjestämme yli tuhat tapahtumaa, palvelemme 675 000 tyytyväistä kävijää ja tuotamme Tampereen talousalueelle 50 miljoonaa euroa. 

Tampere-talo Oy on perustettu 1987 ja ovet avattiin yleisölle 1990. Se on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö. Yhtiön toimitusjohtaja on Paulina Ahokas, ja työntekijöitä on 52. Hallituksen puheenjohtaja on Kristiina Michelsson.

Talossa toimivat lisäksi täysimittainen sinfoniaorkesteri Tampere Filharmonia, à la carte -ravintola Tuhto ja maailman ainoa Muumimuseo. Talon yhteydessä palvelee Courtyard by Marriott -hotelli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampere-talo Oy

Tampere-talo lahjoitti Pirkanmaan 7.-luokkalaisille yli 500 lippua Tampereen Kirjafestareille – ”Uskon, että lukuilo lisääntyy”27.11.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Tampere-talo lahjoitti Pirkanmaan 7.-luokkalaisille liput Tampereen Kirjafestareille. Lahjoitus tukee nuorten lukuilon lisäämistä ja on osa Tampere-talon laajempaa sosiaalisen vastuun ohjelmaa. Tapahtumaan ilmoittautui mukaan 531 koululaista. Tampereen Kirjafestarit järjestetään Tampere-talossa viikonloppuna 2.–3. joulukuuta 2023. Luvassa on uudistunut ja entistäkin monipuolisempi kirjallisuuden, kulttuurin ja joulun juhla.

Tubecon Games 2024 muuttuu yksipäiväiseksi – Lakko Show ja Meet & Greet täydentää superlauantain ohjelmiston22.11.2023 14:06:54 EET | Tiedote

Tampereen Tubecon Games -pelitapahtuma uudistuu. Tapahtuma järjestetään sisällöllisistä syistä yksipäiväisenä loppiaislauantaina 6. tammikuuta 2024. Ovet aukeavat lauantaina aikaisemmin ilmoitetun sijaan jo klo 10, ja ohjelmaa on aina alkuiltaan saakka. Uusi sisältörikas superlauantai levittäytyy viime vuotta laajempana Tampere-talon kaikkiin kerroksiin.

Tampere-talon keväässä kansainvälisiä musiikkilegendoja, iskelmätähtiä ja klassisen musiikin helmiä16.11.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tampere-talo on julkaissut uutta ohjelmistoa keväälle 2024. Monista hiteistään tunnettu Bonnie Tyler konsertoi Isossa salissa 10. huhtikuuta, ja legendaarinen brittiyhtye The Animals juhlistaa 60-vuotista taivaltaan Pienessä salissa 27. maaliskuuta. Kevään kotimaisia esiintyjiä ovat mm. Scandinavian Music Group, Suvi Teräsniska, Yona, Knipi, Anne Mattila ja Tommi Hakala.

Tampere Chamber Music -festivaalilla soi musiikki Mustosesta Saariahoon8.11.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tulevan Tampere Chamber Music -festivaalin ohjelma on julkaistu. Tampereella 25.–28. tammikuuta 2024 järjestettävän tapahtuman päävieras on pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen, jonka Anderseniana-teoksen Suomen kantaesitys kuullaan Tampere-talossa päätöspäivänä sunnuntaina. Festivaali muistaa ja kunnioittaa Jouni Kaipaisen, Jaakko Kuusiston ja Kaija Saariahon musiikillista perintöä. Festivaalin liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme