Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Dalalandetin tuulivoimalahankkeen YVA-ohjelmasta (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee tuulivoiman ja sähkönsiirron hanketta Uudenkaarlepyyn eteläosaan. Suunnittelualueen keskelle sijoittuu Kauhavan kaupungin alue, joka jakaa suunnittelualueen kahtia. Hankkeessa rakennetaan enintään 20 tuulivoimalaa pinta-alaltaan noin 1600 hehtaarin alueelle.

Alue on pääosin metsätalousmaata, mutta hankealueen eteläosaan sijoittuu avosuoalue ja harvapuistoisia alueita. Vireillä olevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on 8–10 MW.

Sähkönsiirto tuulivoima-alueelta on suunniteltu toteutettavan ilmajohdolla hankealueen luoteispuolelle Sandåsenin sähköasemalle noin kuusi kilometriä pitkällä 110 kV:n voimajohdolla, joka sijoittuu nykyisen 110 kV:n voimajohdon yhteyteen.  Toisena vaihtoehtona sähkönsiirrolle tarkastellaan noin kahden kilometrin pituista maakaapelia lounaaseen Storbötetin tuulivoimahankkeen sähköasemalle.

Kuulemisessa saatiin 27 lausuntoa tai kommenttia viranomaisilta sekä yksi mielipide. Lausunnoissa esiin nousivat muun muassa maisemaan, arkeologiaan sekä linnustoon kohdistuvat vaikutukset. Hankkeen maakuntakaavan merkinnöistä poikkeava aluerajaus sai osakseen kritiikkiä. Lisäksi hankkeessa korostuvat myös yhteisvaikutukset muiden lähialueilla sijaitsevien tai suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden ja sähkönsiirtolinjojen kanssa. ELY-keskus edellyttääkin hankkeen arviointimenettelyn edetessä huomioimaan erityisesti eri hankkeiden yhteisvaikutukset sekä ohjelmavaiheen kuulemisessa saatu palaute.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteestawww.ymparisto.fi/dalalandettuulivoimaYVA.

Tämä hanke on myös vihreän siirtymän hanke. Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Satu Ala-Könni, p. 0295 027066

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme