Uusi rakentamislaki on iso ponnistus koko alalle ilmastonmuutoksen torjumiseksi

Jaa

Uudessa rakentamislaissa ilmastonmuutoksen torjunta ja rakentamisen vähähiilisyys tulevat osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Maaliskuussa hyväksytyn ja 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain tavoitteena on pienentää rakentamisen ja rakennusten käytön hiilijalanjälkeä, pidentää rakennusten elinikää sekä tukea kiertotaloutta.

- Uusi rakentamislaki jättää vielä paljon kysymyksiä, ja moni asia tulee tarkentumaan vasta siihen tulevien asetusten myötä. Olisikin tärkeää, että asetukset valmistuisivat riittävän ajoissa ennen lain voimaan tulemista, jotta alan toimijat pystyvät valmistautumaan uusiin vaatimuksiin. Muutos on iso aiempaan, Stark Suomen vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen sanoo

Lain mukaan vähähiilisyys on otettava huomioon rakennuksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Rakennusluvan yhteydessä se täytyy voida osoittaa ilmastoselvityksellä. Ilmastoselvityksen laskelmassa arvioidaan rakennuksen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki. Sama koskee laajamittaisesti korjattavaa rakennusta.

Tuotetieto keskeisessä roolissa

Rakentamisessa käytettävistä tuotteista on raportoitava niiden hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki koko rakennuksen elinkaaren ajalta, käytettävien tuotteiden materiaalitiedot ja alkuperätiedot. Materiaalien alkuperätiedossa kyse on siitä, mikä osa on peräisin uusiutuvista, uusiutumattomista, kierrätetyistä tai uudelleenkäytetyistä lähteistä. Uuden lain myötä myös rakennustyyppikohtaiset raja-arvot tulevat osaksi rakennuslupaprosessia.

- Tuotetieto eli dokumentaatio täytyy olla saatavilla helposti, eikä sen tuottaminen tai kokoaminen voi olla manuaalista. Teemme tiivistä yhteistyötä Rakennustiedon kanssa. Rakennustiedon ylläpitämä rakennustuotteiden kansallinen Tuotetietokanta tarjoaa keskitetyn ratkaisun rakennustuotteiden tuotetietojen hallintaan ja niiden monipuoliseen hyödyntämiseen. Lakimuutos vaatii myös paljon yhteistyötä valmistajien ja tuotetoimittajien kanssa. Tämä on iso, yhteinen ponnistus koko alalla, Koskinen jatkaa.

- Pidän erittäin tärkeänä, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme uuden rakentamislain vaatimuksissa, ja siksi työskentelemme tiiviisti tuotetiedon tarjoamiseksi digitaalisessa muodossa. Keskusteluissa alan toimijoiden kanssa olen huomannut, että tällä hetkellä muutokseen liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä, kuten tarkempi ohjeistus hiililaskentaan tai ohjeistus ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen sisällöstä ja muodosta. Uusi laki tulee muuttamaan koko rakennusalan toimintaa merkittävästi, sillä uusien vaatimusten täyttäminen edellyttää yrityksiltä uudenlaista osaamista, uusien työkalujen hankkimista sekä kasvavan tuotetietomäärän hallintaa. Tämä kaikki vaatii aikaa ja resursseja. Kyseessä on suuri muutos, jonka haltuunotto alalla ei ole kevyt tehtävä, joten vaikka lain voimaan tulemiseen on vielä miltei puolitoista vuotta, niin paljon on tehtävääkin, Koskinen toteaa.

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025.

Yhteydenotot ja lisätietoja: 
Anne Koskinen, vastuullisuusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 773 0409, anne.koskinen@stark-suomi.fi

Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Tietoja julkaisijasta

STARK - reilusti rakentajan asialla.
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 100 ympäri Suomen ja valtakunnallinen 26 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

www.stark-suomi.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Porin Stark muuttaa uusiin tiloihin keväällä 202424.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Stark Pori muuttaa keväällä 2024 uusiin tiloihin. - Uusien tilojen myötä lujitamme markkina-asemaamme Porin seudulla. Katettu noutopiha ja toimiva myymälätila mahdollistavat miellyttävän asioinnin ja erinomaisen palvelun asiakkaillemme Satakunnan alueella. Starkissa vahvistamme määrätietoisesti kilpailu- ja palvelukykyämme katsoen tämänhetkisen rakennusalan markkinatilanteen yli eteenpäin ja tulevaisuuteen, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi sanoo. Muuton jälkeen Starkin Porin toimipisteessä on noin 3 200 neliötä myymälätilaa ja noin 5 000 neliön kokoinen katettu noutopiha. Prisma Raudalta vapautuneet tilat Porissa Tikkulantie 4:ssä soveltuvat mainiosti Starkin rakennustarvikekaupan tarpeisiin. - Kauppapaikka on erinomainen sekä liikenteellisesti että asiakasvirroiltaan. Tila mahdollistaa meille myös paikallisen valikoiman kehittämisen ja asiointipolkujen hyvän suunnittelun siten, että ne palvelevat asiakkaitamme tehokkaasti ja sujuvasti, Päiväniemi jatkaa. Starkissa sekä ra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme