SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Orpon ja Purran ensimmäinen budjetti kokoaa yhteen petetyt lupaukset

Jaa

Uusi hallitus ottaa lähes 40 miljardia velkaa. Siis saman verran kuin edellinen. Näin tehdään vaalipuheista huolimatta ja ilman koronakriisiä. Miten se on mahdollista, kun samalla toteutetaan ennennäkemättömän kovat leikkaukset kaikkein pienituloisimpien toimeentuloon, kysyy SDP:n valtiovarainvastaava Joona Räsänen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

Osasyy tähän kävi selväksi pääministerin ensimmäisellä kyselytunnilla, kun Orpo kiusaantuneena selitteli heti vuoden vaihteesta kaikkein varakkaimmille voimaan tulevaa veronalennusta.

Julkisen talouden suuresta vajeesta huolimatta hallitus pääministeri etunenässä kiirehtii kovimpia veronalennuksia parhaiten ansaitseville. Tavallinen palkansaaja taas saa oman varsin pienen veroalensa neljän vuoden kuluessa.

–On ennennäkemättömän härskiä puhua kriisistä ja kovien päätösten välttämättömyydestä – ja heti perään myönnetään suurituloisille yli tonnin veroale. Varsinkin kun samalla porrastetaan tavallisen palkansaajan pieni veroale neljälle vuodelle. Ministeriluokassa veroleikkaus tulee heti ja täysimääräisenä, Räsänen toteaa.

Koko vaalikauden aikana verotus ja veroluonteiset maksut laskevat kovia leikkauksia enemmän. Esimerkiksi ansiosidonnaisen leikkauksesta ja aikuiskoulutustuen lopetuksesta menee suurempi osa yritysten voittoihin kuin valtion talouden vahvistamiseen. Hallitus siis siirtää rahaa työttömiltä yritysten omistajille. Parhaiten toimeentulevien ei tarvitse osallistua talkoisiin lainkaan.

Irvokkuutta täydentää yli kolmen miljoonan euron leikkaus harmaan talouden torjuntaan. Sitä on todella vaikea ymmärtää. Yleensä satsaukset harmaan talouden torjuntaan nimittäin vähintäänkin maksavat itsensä takaisin, ja ovat tärkeitä verotuksen yleisen hyväksyttävyyden kannalta. Miksi tehdä vilppi ja välttely helpommaksi? Tästä kärsii valtion talouden lisäksi rehellinen yrittäjä.

–Orpon ja Purran budjettitouhu tuo mieleen hölmöläisten peitonpaikkuun ja jonkinlaisen käänteisen Robin Hoodin. Köyhiltä ja kipeiltä otetaan ja hyvätuloisille annetaan.

Orpon ja Purran ensimmäinen budjetti paljastaa kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalipuheiden ja todellisuuden välisen valtavan kuilun.

–Perussuomalaiset ovat unohtaneet vaalilupauksensa ja pettäneet palkansaajat. Purra kertoi ennen vaaleja perussuomalaisten ja kokoomuksen eroksi sen, että PS ei hyväksy leikkauksia pienituloisten etuisuuksiin. Lausunto oli täysin yksiselitteinen: Se ei meille käy.  Aiemman puheen alta on nyt paljastumassa vuosikymmenen sakein sumutus.

Räsänen muistuttaa, että sosialidemokraatit tulevat valmistelemaan syksyn aikana oman varjobudjettinsa.

–Se tulee olemaan reilumpi vaihtoehto Purran paketille. Me haluamme pitää kaikki mukana, ketään ei pidä jättää pärjäämään yksin vaikeina aikoina. Tulemme vaihtoehdossamme osoittamaan, miten talouden sopeutus voidaan tehdä oikeudenmukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme