Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen presenterar Mauri Kunnas fröjdefulla serieteckningar i original för första gången och introducerar den finländska rockens historia

Dela

Utställningen visas i Lounge-utrymmet på andra våningen i Utställningscentret WeeGee 10.10–12.11.2023

Illustration av Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen
Mauri Kunnas Mauri Kunnas

För många är Mauri Kunnas främst känd som en internationellt framgångsrik barnboksförfattare, men i början av sin karriär fokuserade han på skämtteckningar och serier. Den mest kända av dessa, serien Nyrok City, som Kunnas tecknade 1975–1986, gycklade oförskämt med finländska och utländska musiker samt kommenterade musik- och populärkulturfenomen från Finland och runt om i världen.

I Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen får besökarna för första gången se Kunnas noggranna teckningsstil på nära håll. Journalisten och serieexperten Harri Römpötti och Mauri Kunnas har valt ut till utställningen originalteckningar ur tolv serier från olika år.  ”Vi valde till utställningen Nyrok City-serier särskilt från Suosikki-tidningens period. Helheten avspeglar väl Mauri Kunnas busiga kärlek till rock och popkultur”, sammanfattar Harri Römpötti. Förutom serieoriginalen innehåller utställningen Kunnas skisser av Remu Aaltonens seriekaraktär och annat bakgrundsmaterial.

I de videor som producerades för utställningen minns Michael Monroe, Juha Torvinen och Remu Aaltonen tiden av Nyrok City. Deras karaktärer besökte serien upprepade gånger, och den sistnämnde dök upp i serien oftare än någon annan. ”Den första Hurriganes-teckningen var ett kursarbete. Vi skulle teckna en karikatyr. Den blev så bra att jag tog den till Suosikki, som publicerade den. Jag blev ivrig över det någon gång mellan 1974 och 1975”, Mauri Kunnas minns Nyrok Citys födelsehistoria. Under årens lopp tecknade han mer än 100 serier i tidningarna Intro och Help!, och till sist i den legendariska ungdomstidningen Suosikki, som publicerade Nyrok City i sju år.

Utställningen om Nyrok Citys historia firar ettårsdagen av Mauri Kunnas-utställningens öppnande, som visas permanent i utställningscentret WeeGee. Utställningen, som är riktad till vuxna, erbjuder nostalgiska stunder för fans som har vuxit upp med Kunnas serier och introducerar unga generationer till populärmusikens tidsbild på 1970- och 1980-talen. Nyrok City tecknades med glimten i ögat, och den väcker säkert roliga minnen för alla som följde serien på 1970–1980-talen. ”Nyrok City var så jävla roligt att teckna”, erkänner även Mauri Kunnas själv.

Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen är kurerad av Harri Römpötti och Mauri Kunnas. Utställningen är producerad av Esbo stad och designad av designbyrån Kuudes.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Harri Römpötti och Mauri Kunnas läser Nyrok City-serien
Harri Römpötti och Mauri Kunnas
Ladda ned bild
Mauri Kunnas med Nyrok City-boken
Mauri Kunnas
Ladda ned bild
Illustration av Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen
Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only-utställningen 10.10.–12.11.2023
Ladda ned bild

Länkar

Utställningscentret WeeGee

Utställningscentret WeeGee är ett mångsidigt center för museer, utställningar och evenemang. Utställningscentret är verksamt i Hagalund i Weilin & Göös tidigare boktryckeri som ritades av professor Aarno Ruusuvuori (1925–1992).

Utställningscentret WeeGee

Andra språk

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum