SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Hallitus murentaa jatkuvaa oppimista leikkauksillaan

Jaa

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta ihmettelee hallituksen halua murentaa jatkuvaa oppimista leikkauksillaan. Hallituksen leikkauslistalla ovat muun muassa vapaa sivistystyö ja aikuiskoulutustuki. Vapaan sivistystyön leikkauksien yhtenä kohteena ovat kesäyliopistot, joiden valtionosuudesta ollaan leikkaamassa jopa 40 prosenttia. Kesäyliopistot edistävät muun muassa avointen korkeakoulujen opintojen alueellisuutta ja tarjoavat täydennyskoulutuksia.

–Kesäyliopistoilla on keskeinen tehtävä korkeakoulutuksen alueellisen saavutettavuuden edistämisessä. Ne tuovat avointen korkeakoulujen opintotarjontaa alueille, joilla sitä ei muuten olisi saatavissa. Tätä opintotarjontaa hyödyntää vuosittain noin 25 000 opiskelijaa. Kesäyliopistot tarjoavat joustavan tavan opiskella muun arjen ohessa korkeakouluopintoja. Hallituksen suunnittelemat leikkaukset tulevat välttämättä tarkoittamaan alueellisen verkoston murenemista ja maksujen merkittäviä nostoja. Tämä iskee erityisesti pienemmillä paikkakunnilla asuvien ja pienituloisten mahdollisuuksiin opiskella, Eloranta toteaa.

Hallitusohjelman mukaisesti 28.8.2023 julkaistussa valtiovarainministeriön budjettiesityksessä esitetään leikattavaksi kesäyliopistojen avustuksesta noin 2 miljoonaa euroa. Suomen kesäyliopistot ry:n mukaan kesäyliopistot ovat jo nyt erittäin kustannustehokkaita ja toiminnan tehostaminen ennestään ei ole mahdollista. Yhdistyksen mukaan valtionavustuksen leikkaus johtaisi kesäyliopistojen lakkauttamiseen, mikä tarkoittaisi monilla alueilla koulutustarjonnan merkittävää heikkenemistä.

–Yksi kesäyliopistojen vahvuuksista on työelämän osaamista täydentävät koulutukset. Kesäyliopistoissa pystyy tekemään hyvin joustavasti erilaisia täydennyskoulutuksia. Vapaata sivistystyötä murentavat leikkaukset yhdistettynä aikuiskoulutustuen lakkauttamiseen kertovat hallituksen suorastaan vihamielisestä suhtautumisesta jatkuvaan oppimiseen. Miksi hallitus haluaa heikentää mahdollisuuksia täydennyskoulutuksiin? Eikö tämä ole myös hallituksen omien koulutus- ja työllisyystavoitteiden vastaista? Hallituksen lyhytnäköinen leikkauspolitiikka ei lupaa hyvää suomalaisen osaamisen tulevaisuudelle, Eloranta ihmettelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkinen huolissaan Ilmavoimien alkeislento- ja harjoitushävittäjäkoulutuksen tulevaisuudesta4.10.2023 12:43:18 EEST | Tiedote

Vuonna 2016 Vinka-alkeiskoulutuskoneiden tilalle Iso-Britanniasta käytettyinä hankittujen Grob G 115-koneiden käyttöönotossa on ollut vaikeuksia. Saksalainen valmistaja ei ole sitoutunut konelaivueen ylläpitoon ja käytettävissä olevien koneiden määrä on huomattavasti alempi kuin ostettujen koneiden lukumäärä. Ongelmat johtivat Vinka-kaluston elinkaaren jatkamiseen vuoteen 2022 asti. Grob-koneiden elinkaareksi arvioitiin hankinnan yhteydessä 20-30 vuotta. Keuruulla toukokuussa tapahtuneen Hawk-harjoitushävittäjän onnettomuuden osalta osa Hawk-kalustosta on vieläkin lentokiellossa. Kesäkuussa vapautuivat käyttöön tuoreimpana vuonna 2007 Sveitsistä käytettyinä hankitut, uudemmat Mk 66-mallin Hawkit. Hawk-kalusto on ollut käytössä Suomessa vuodesta 1980 ja konetyypillä on tarkoitus lentää 2030-luvun lopulle. -Olen huolissani alkeiskoneiden ja harjoitushävittäjien kunnosta, ne eivät tällä hetkellä vastaa Ilmavoimien koulutustarpeisiin, mikä aiheuttaa vaikeuksia koulutusohjelmien läpiviennil

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme