Pirkanmaan hyvinvointialue

Laki raskauden keskeyttämisestä muuttuu

Jaa
Syyskuun ensimmäisenä päivänä 2023 voimaan astuva laki raskauden keskeyttämisistä lisää naisen itsemääräämisoikeutta, koska ennen raskausviikkoa 12 raskauden keskeytykseen riittää oman tahdon ilmaisu. Lain hengen mukaisesti raskauden keskeytysten jälkeen tarjotaan ehkäisyneuvontaa ja psykososiaalista tukea.

Keskeisin muutos laissa on se, että 12. raskausviikkoon asti raskaudenkeskeytykseen riittää raskaana olevan oma pyyntö. Muutoksen myötä raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa. Lakimuutos on lähtöisin Oma Tahto 2020 –kansalaisaloitteesta.  

Pelkkä oman tahdon riittäminen sujuvoittaa ja nykyaikaistaa raskaudenkeskeytysten hoitoketjua. Lakimuutoksen myötä raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessia on mahdollista kehittää mm. digitaalisia ratkaisuja huomioimalla.  

Lain hengen mukaisesti ehkäisyneuvonta on iso osa kokonaisuutta. Monipuoliset raskauden ehkäisypalvelut ja alle 25-vuotiaiden maksuton raskauden ehkäisy Pirkanmaalla vähentävät keskeytysten määrää. Myös psykososiaalinen tuki on huomioitava ja se on nykyisellään kirjattu lakiin. Psykososiaalisen tuen tarve arvioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti. 

Raskaudenkeskeytykset ovat Pirkanmaalla vähentyneet vuodesta 2021 vuoteen 2022. Raskaudenkeskeytysluvut olivat vuonna 2022 Pirkanmaan hyvinvointialueella koko maan pienimmät 15–49-vuotiailla. 

Raskauden keskeytystä varten voi olla yhteydessä omaan terveydenhuollon toimipisteeseen, esimerkiksi opiskeluterveydenhuoltoon, asuinpaikan sote-asemalle tai nuoriso- tai ehkäisyneuvolaan.  

Lisätietoa:

Laura Kotaniemi-Talonen, laura.kotaniemi-talonen@pirha.fi 

Riikka Niemi,riikka.niemi@pirha.fi (4.9.2023 alkaen) 

Tuire Sannisto, tuire.sannisto@pirha.fi  

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme