Espoon kaupunki - Esbo stad

Användarreglerna för Helmet-bibliotekens meröppna bibliotek förnyas 1.11.2023 – i fortsättningen måste användaren registrera sig

Dela

Användarreglerna för de meröppna biblioteken i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda förnyas. Enbart registrerade användare kan besöka Helmet-områdets meröppna bibliotek från och med 1.11.2023. Registreringen kan göras i förväg från och med 1.9.2023 i vilket Helmet-bibliotek som helst.

Bibliotek som kan användas också utanför de normala öppettiderna kallas meröppna bibliotek. När biblioteket är meröppet finns det ingen personal i biblioteket. I ett meröppet bibliotek kan man låna och återlämna material, använda kunddatorerna, läsa tidningar, arbeta och hålla möte. På Helmet-bibliotekens område har det funnits meröppna bibliotek sedan år 2016. För tillfället finns det sex meröppna bibliotek i Helsingfors, elva i Esbo, ett i Grankulla och fyra i Vanda.

Man släpper in sig själv i ett meröppet bibliotek med sitt Helmet-bibliotekskort och sin PIN-kod. När användarreglerna ändras 1.11.2023 krävs det dessutom att man har registrerat sig som meröppetanvändare. Det går att registrera sig i förväg från och med 1.9.2023 i vilket Helmet-bibliotek som helst när kundtjänsten är öppen. Användaren förbinder sig att följa användarreglerna vid registreringen.

Det finns ingen åldersgräns för att använda de meröppna biblioteken. Barn under 15 år kan besöka biblioteket när det är meröppet om vårdnadshavaren har gett sitt tillstånd, alternativt besöka meröppetbiblioteket i en vuxens sällskap utan att vara registrerad som meröppetanvändare. Barnets rätt att använda meröppna bibliotek kan också ges i förväg innan reglerna ändras.

Registrerade användare kan besöka vilket meröppet bibliotek som helst på Helmet-området.

Syftet med förnyelsen är att skapa mer trivsel och säkerhet

De fyra städerna som ingår i Helmet har haft olika regler för de meröppna biblioteken, men nu införs gemensamma regler. På det sättet klargörs användningen av de meröppna biblioteken över kommungränserna.

Med förnyelsen vill man öka trivseln och säkerheten i de meröppna biblioteken, och samtidigt minska på ordningsstörningarna och osaklig användning av bibliotekens utrymmen. De nya reglerna gör det också lättare att ingripa i problemsituationer. Framöver är det möjligt att utöka meröppettiderna och göra fler Helmet-bibliotek till meröppna bibliotek.

”Vi hoppas att den här förnyelsen leder till att användarna känner sig trygga i de meröppna biblioteken och kan använda bibliotekets tjänster när det passar dem bäst”, säger chefen för bibliotekstjänsterna i Esbo stadsbibliotek, Ritva Nyberg.

Nyckelord

Kontakter

Ritva Nyberg
chef för bibliotekstjänster
Esbo stadsbibliotek / Helmet-bibliotek
+358 40 636 9207
ritva.nyberg@espoo.fi

Liisa Vänttinen
kundservicechef
Esbo stadsbibliotek / Helmet-bibliotek
+358 40 636 8373
liisa.vanttinen@espoo.fi

Bilder

Länkar

Andra språk

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum