Merikarvian kunta

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun

Jaa

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä.  Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn.  Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi,  Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. 

Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja mihin käytettävissä olevat varat kohdennetaan.  Kuntalaispaneelien toiminnan kautta luodaan kaksi asiaa: lista konkreettisia ehdotuksia Merikarvian kunnan virallisen päätöksenteon tueksi talousarviosuunnitteluun ja toimintamalli siitä, miten suomalaiset kunnat voivat ottaa kaikki kuntalaisensa taloussuunnitteluun mukaan.

Merikarvian kunta kutsuu mukaan keskustelemaan vakituisesti Merikarvialla asuvat tai työskentelevät, kesäasukkaat ja myös aikaisemmin Merikarvialla asuneet - kaikki ovat tervetulleita mukaan. Lisätietoja siitä, miten voi osallistua jaetaan Merikarvian kunnan verkkosivuilla ja Facebookissa.

Keskusteluja käydään RatkaisuToreilla. Ne ovat tapaamisia, joissa keskustelut aloitetaan pohtimalla taloussuunnittelun takana olevia arvoja, tutustutaan kunnan kuntastrategiaan ja tietoon kunnan nykyisestä taloudellisesta tilanteesta. Ryhmissä keskustellen kootaan lista ehdotettavista toimenpiteistä talousarviosuunnittelun tueksi. Valittavia toimenpiteitä arvioidaan talouden tasapainon, työllisyyden, hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman kehittämisen näkökulmista.  Ehdotuksia voi syntyä investointiohjelmaan tai talousarvion käyttötalousosaan tai pitemmälle aikavälille taloussuunnitelmaan vaikuttavuusarvointeineen tai näihin kaikkiin. Mukana keskusteluissa on kunnan viranhaltijoiden lisäksi  Jukka Saksi – Johtaja on Media-konseptin luoja, konsulttiyhtiö Deloitte ja Hahmota, joka tuo keskusteluihin mukaan tekoälyä hyödyntäviä visualisointeja. Tuloksena syntyy kunnan taloussuunnittelun uusi toimintamalli, jota voivat hyödyntää halutessaan kaikki Suomen kunnat.

Merikarvian kunnan RatkaisuTorilla syntynyt ehdotuslista esitellään kunnan luottamushenkilöille talousarvioseminaarissa Helsingissä KuntaTalolla 17.10.2023 jonka jälkeen se huomioidaan suunnittelussa talousarvioprosessin osana. Parhaat ideat tulevat hyödynnetyiksi. 

Ilmoittautuminen tästä linkistä tai soittamalla puh. 044 7246 333 3.9.2023 klo 15.00 mennessä.

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Merikarvia on Satakunnan yrittäjäaktiivisin kunta vuonna 202316.11.2023 15:43:53 EET | Tiedote

Merikarvian kunta on saanut Satakunnan Yrittäjiltä tunnustuksen yrittäjäaktiivisimpana kuntana vuonna 2023. Satakunnan Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi Yrittäjäaktiivinen kunta-kyselyn kunnan virkamiesjohdon ja yrittäjien johdon yhteisenä arviona. Merikarvian kunta sai tänä vuonna parhaat tulokset. Suomen Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi yrittäjien kuntabarometrin, johon vain yritykset vastaavat. Viime vuonna (2022). Merikarvia oli Satakunnassa ykkössijalla tässäkin arvioinnissa ja valtakunnan tason arvioinnissa viides omassa kuntakokoluokassaan, joten kunnanjohtaja on tyytyväinen arviointeihin.

Merikarvian kunnassa taas uusi pelinavaus - nyt kehitetään aluehallintoa Euroopan neuvoston arviointiprosessissa13.11.2023 19:16:26 EET | Tiedote

Merikarvian kunnassa ollaan kehityksen kärjessä jo Euroopan tasolla. Nyt kunta on mukana ensimmäisten joukossa Euroopan neuvoston hyvän hallinnon arviointiprosessissa. Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi hyvän hallinnon 2023 vuoden pilottiryhmään kymmenen muun suomalaisen kunnan kanssa. Olemme yhteistyössä laatineet lyhyen suomenkielisen kyselyn, jotta voimme verrata paikallishallinnon laatua muihin eurooppalaisiin aluehallinnon yksiköihin - hallintopäällikkö Sari Hatanpää kertoo. Tämä on ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettava Euroopan neuvoston laatima ja vahvistama hyvän julkisen hallinnon arviointiprosessi.

Työllisyyden edistäminen ja sivistystoimen uusi rooli todettiin Merikarvian kunnan kärkihankkeiksi vuoden 2024 talousarviossa kuntalaispaneelissa tänään17.10.2023 16:56:12 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteutti ainutlaatuisen kokeilun, jossa kuntalaiset osallistuivat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa täysin uudella tavalla. RatkaisuTorin kuntalaispanelistit toivat tänään Merikarvian kunnanvaltuustolle evästyksensä huomioitavaksi kunnan talousarvioon 2024. Jo bussimatkalla Merikarvialta kohti Turkua aloitettiin keskustelu valtuutettujen ja virkamiesten kanssa. Ajatusten vaihto vilkastui vielä varsinaisessa seminaarissa Turun Forum Marinumissa.

Tiedolla johtamisen uudet demokraattiset tuulet - Merikarvialla kuntalaispaneeli sai tekoälyllä tuotettua ja perinteistä talousdataa käyttöönsä talousarviosuunnittelun pohjaksi11.9.2023 22:12:02 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9. käymällä keskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista. Kunnanvirastolla jatkettiin 11.9. työskentelyä esittelemällä talousdataa päätöksenteon tueksi kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye