Merikarvian kunta

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun

Jaa

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä.  Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn.  Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi,  Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. 

Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja mihin käytettävissä olevat varat kohdennetaan.  Kuntalaispaneelien toiminnan kautta luodaan kaksi asiaa: lista konkreettisia ehdotuksia Merikarvian kunnan virallisen päätöksenteon tueksi talousarviosuunnitteluun ja toimintamalli siitä, miten suomalaiset kunnat voivat ottaa kaikki kuntalaisensa taloussuunnitteluun mukaan.

Merikarvian kunta kutsuu mukaan keskustelemaan vakituisesti Merikarvialla asuvat tai työskentelevät, kesäasukkaat ja myös aikaisemmin Merikarvialla asuneet - kaikki ovat tervetulleita mukaan. Lisätietoja siitä, miten voi osallistua jaetaan Merikarvian kunnan verkkosivuilla ja Facebookissa.

Keskusteluja käydään RatkaisuToreilla. Ne ovat tapaamisia, joissa keskustelut aloitetaan pohtimalla taloussuunnittelun takana olevia arvoja, tutustutaan kunnan kuntastrategiaan ja tietoon kunnan nykyisestä taloudellisesta tilanteesta. Ryhmissä keskustellen kootaan lista ehdotettavista toimenpiteistä talousarviosuunnittelun tueksi. Valittavia toimenpiteitä arvioidaan talouden tasapainon, työllisyyden, hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman kehittämisen näkökulmista.  Ehdotuksia voi syntyä investointiohjelmaan tai talousarvion käyttötalousosaan tai pitemmälle aikavälille taloussuunnitelmaan vaikuttavuusarvointeineen tai näihin kaikkiin. Mukana keskusteluissa on kunnan viranhaltijoiden lisäksi  Jukka Saksi – Johtaja on Media-konseptin luoja, konsulttiyhtiö Deloitte ja Hahmota, joka tuo keskusteluihin mukaan tekoälyä hyödyntäviä visualisointeja. Tuloksena syntyy kunnan taloussuunnittelun uusi toimintamalli, jota voivat hyödyntää halutessaan kaikki Suomen kunnat.

Merikarvian kunnan RatkaisuTorilla syntynyt ehdotuslista esitellään kunnan luottamushenkilöille talousarvioseminaarissa Helsingissä KuntaTalolla 17.10.2023 jonka jälkeen se huomioidaan suunnittelussa talousarvioprosessin osana. Parhaat ideat tulevat hyödynnetyiksi. 

Ilmoittautuminen tästä linkistä tai soittamalla puh. 044 7246 333 3.9.2023 klo 15.00 mennessä.

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme