Caruna Networks Oy

Caruna kuvaa dronella sähköverkkoja Kirkkonummella

Jaa

Sähkönjakeluyhtiö Caruna kokeilee uudessa pilotissaan sähköverkkojen älykkäämpää kunnossapitoprosessia. Sähköverkkoa kuvataan tällä viikolla Kirkkonummella hieman tavallista isommalla dronella.

Carunalla on Suomessa yli 88 000 kilometriä sähköverkkoa, jota pitää tarkkailla, kunnostaa, huoltaa ja valvoa kellon ympäri. Valvontaa on jo aiemmin digitalisoitu, mutta uudessa pilotissa myös vuosittaisia kunnossapitotarkastuksia automatisoidaan.  

Tällä viikolla Carunan sähköverkkoja kuvataan dronen avulla, jos sää sen sallii.  

“Nykyinen tarkastusprosessi pitää sisällään paljon ihmisen manuaalisesti tekemää työtä: ihminen kävelee maastossa tarkastamassa ilmajohdon, pylväät ja jakokaapit – katsoo esimerkiksi ovatko orret ja eristimet ehjät. Nyt kokeilemme, voiko kunnossapitoon käyttää dronea ja tekoälyä”, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen kertoo.  

Uuden teknologian avulla sähköverkko kuvataan dronella, jonka jälkeen tekoäly analysoi kuvat ja tunnistaa viat tai mahdolliset riskipaikat. Manuaalisen työn määrä vähenee huomattavasti. 

“Caruna saa jatkuvasti urakoitsijoilta valokuvia sähköverkon kohteista, kuten jakokaapeista, joten jatkossa tekoälyn apua voidaan ehkä käyttää myös niiden analysoimisessa”, Kohonen sanoo. 

Sähköverkkoa kuvataan Kirkkonummella hieman tavallista isommalla teollisen kokoluokan dronella, joka lentää lähellä sähköverkkoja muutamien kymmenien kilometrien verran. Turvaetäisyys sähköverkosta on muutamia metrejä, ja lento on automatisoitu niin, että drone osaa väistää sähkölinjat ja tolpat.  

“Jos sähköverkkojen lähellä, eli käytännössä yläpuolella, näkyy drone ilman lennättäjää, kyseessä on todennäköisesti Carunan pilotti, eikä siitä tarvitse huolestua. Poliisille ja puolustusvoimille on ilmoitettu kuvauksista” 

Carunan sähköverkko muuttuu vuosi vuodelta älykkäämmäksi, ja korjaus ja valvonta tehostuvat. 

“Dronen ja tekoälyn käyttämisellä voi olla suuri potentiaali kunnossapidolle jatkossa”, Kohonen sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Ilmajoen Kisailijat voitti Carunan Nuorten Energiataidot -kisan7.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Elokuun ajan käynnissä ollut Carunan Nuorten Energiataidot -kisa on päättynyt. Kisassa Carunan verkkoalueen kuusi nuorten parissa toimivaa urheiluseuraa kilpailivat energiaan liittyvillä videoillaan yleisöäänistä. Kokonaisäänimäärä oli lähes 1 300. Tiukan kilpailun ja tasaisten äänimäärien jälkeen voittajaksi selviytyi Ilmajoen Kisailijat, joiden videolla havainnollistettiin eri energiatuotannon muotoja ja kierrätysvinkkejä liikkuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme