Pirkanmaan liitto

Sport Suomen visio: Paras liikunnan ja hyvinvoinnin tutkimus- ja bisnesosaaminen löytyy Suomesta

Jaa

Sport Suomi on yksi Pirkanmaan liiton koordinoiman Innokaupunkien (kestävä kaupunkikehittäminen) kuudesta vetovastuuteemasta. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Liikunnan ja liikkumisen lisääminen on yhdistävä tekijä.

Liikunnan vähentynyt määrä on esimerkki yhteiskunnallisesta ongelmasta. Tätä ongelmaa julkinen sektori pyrkii ratkaisemaan sektorit ylittävällä yhteistyöllä. 

 Käänne terveellisempään arkeen voi löytyä liikuntaan, urheiluun, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvästä datasta ja sen tutkimus- ja liiketoimintapotentiaalista. Jyväskylä, Lahti ja Kuopio ovat perustaneet Sport Suomi -verkoston, jossa vahvistetaan niin datan kuin siitä tuotettavan tiedon hyödyntämistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa.

- Sport Suomen kaupunkeja yhdistää palava halu viedä suomalaista osaamista maailmalle. Tarkoitus on avata markkinoita kotimaisille yrityksille, jotta ne pääsevät demonstroimaan omia palveluitaan. Me avaamme ikkunoita ja luomme luottamuksellisia yhteyksiä maailmalle, kertoo projektipäällikkö Nina Rautiainen Business Jyväskylästä.

Kuopion kaupungin liikuntapaikkojen suunnittelija Ilja Venäläisen mukaan liikuntadatan hyödyntämiseen liittyy tiettyjä ongelmakohtia, jotka vaativat ratkaisuja.

– On löydettävä keino hyödyntää yritysten keräämää tietoa julkisella sektorilla tietoturvallisesti. Laadimme selkeät säännöt ja pelikirjan datan käytölle innovaatiotoiminnassa.

Miten Sport Suomi eroaa esimerkiksi Team Finlandin ja Business Finlandin kansainvälistymistyöstä?

- Juuri kaupunkikytköksen takia. Kaupungit pystyvät antamaan ponnistuspohjaa ja auttamaan yrityksiä kotimaassa, Nina Rautiainen kertoo.

Kansainvälinen menestys vaatii Rautiaisen mukaan sitä, että maailmalle on lähdettävä.

- Kansainvälistyminen ei tapahdu vain kotimaasta ja omasta toimistosta käsin. Kasvu vaatii rohkeutta ja taloudellista riskinottoa. Ja myös verkostopääomaa.

Sport Suomi-vetovastuuhanke

Toteutusaika: 1.4.2023 - 31.12.2024
Kokonaiskustannukset: 435 780 €
EAKR- ja valtion tuen osuus: 326 836 €

Pirkanmaan liitto tekee rahoituspäätöksen hankkeelle syyskuun 2023 aikana.

Innokaupungit saivat vuonna 2022 kaksi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston varoja ylialueellisiin vetovastuuteemoihin. Innokaupungit toteuttavat EU:n kestävää kaupunkikehittämistä Suomessa.

Sport Suomi on yksi Innokaupunkien kuudesta vetovastuuteemasta. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavaa tutkimusta ja kokeiluita. Innokaupungit ovat olemassa luodakseen ihmisille, yrityksille ja muille organisaatioille mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää, tulla yhteen ja ideoida.

Kuva: Sport Suomi / Hanna-Kaisa Hämäläinen

Yhteyshenkilöt

Alisa Heikkinen
Projektipäällikkö, Sport Suomi -verkosto
Jyväskylän kaupunki
+358 406753066
alisa.heikkinen@jyvaskyla.fi

Juha-Matti Haapsaari
Projektipäällikkö, Sport Suomi -verkosto
Lahden kaupunki
+358 44 482 6904
juhamatti.haapsaari@lahti.fi

Ilja Venäläinen
Liikuntapalvelusuunnittelija
Kuopion kaupunki
044 718 2500
ilja.venalainen@kuopio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa kestävää kaupunkikehittämistä yhteistyössä kaupunkien ja maakuntien liittojen, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa vuosina 2021-2027.

Pirkanmaan liitto koordinoi ekosysteemisopimuksiin liittyvää toimintaa ja Etelä-Savon ELY-keskus valtakunnallisen innovaatio- ja osaamisverkostot -teeman toteutusta. Koordinaatio käynnistyi vuoden 2022 alussa.

www.pirkanmaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme