Sisällissodan veriset jälkiselvittelyt Kannaksen huvilaseudulla

Antti Rämänen: Rikottu rajamaa
Julkaisuvapaa 19.9.2023
Vuonna 1918 sisällissodan päättymisen jälkeisen kuukauden aikana Karjalankannaksen rannikkopitäjissä Viipurin itäpuolella surmattiin jopa 900 ihmistä, joista yli 700 oli alueen omia kuntalaisia. Alueellisesti surmattujen määrä nousi maan kovimmin kärsineiden joukkoon.Tuomioita jakoivat kuntalaisille tutut päättäjät ja paikallisten luottamustehtävien haltijat.
Uutuuskirja Rikottu rajamaa kertoo Kannaksen huvilaseudun tiestä sisällissotaan ja sen hirvittäviin jälkiselvittelyihin. Rautatie toi 1900-luvun alussa seudulle jopa satatuhatta venäläistä kesäasukasta, työtä ja rahaa. Talonpojat hyötyivät yhteyksistä, mutta maiden myyminen ja maanviljelyksen vaihtuminen palveluammatteihin aiheuttivat myös katkeruutta ja pelkoa.
Samoihin vuosiin osuivat Suomen venäläistämistoimet ja itsenäisyysliikkeen sekä työväenliikkeen nousu. Kunnanvaltuustoissa käytiin taistelua huvila-asukkaiden ja muun venäläisväestön asemasta, oikeuksista ja etuoikeuksista. Näitäkin kiistoja kuitattiin asein keväällä 1918.
Valkoisen armeijan rankaisukoneisto hiottiin täyteen tehokkuuteensa Karjalassa. Punaisten pako Venäjälle katkaistiin siellä, ja alueen vallanneet joukot jäivät pitämään kuria ja jakamaan pikatuomioita katseilta suojassa. Esimerkiksi rajan läheisyydessä toimineen Raivolan komendanttipiirin ja sen teoista vastanneen saksalaisen eversti Eduard Ausfeldin toiminta Kannaksella on jäänyt pimentoon myös myöhemmästä tutkimuksesta.
Jälkiselvittelystä tehtiin yhtä lailla rankaiseva ja tulevia aikoja ennakoiva. Suuri joukko haitalliseksi katsottua väkeä siivottiin pois. Puhdistuksesta tuli Kannaksella paitsi sotilaallinen ja etninen, myös poliittinen ja sosiaalinen.
Valtion taholta tulleiden teloituskieltojen jälkeen rajaseudulle saapui toukokuun lopussa 1918 Viipurista joukko lakimiehiä vahvistamaan kiireellisesti viimeisten punavankien teloitustuomiot, jotka pantiin täytäntöön vielä sen jälkeen, kun Mannerheim oli senaatin painostuksesta ehdottomasti kieltänyt suojeluskuntia ampumasta vankejaan.
Sisällissota ja rajan sulkeutuminen lopettivat sukupolvia jatkuneen huvilakulttuurin ja muutti alueen syrjäiseksi pussinperäksi. Alueen identiteetti piti luoda uudestaan. Nykyinen kaakkoisraja on vastaavan rakennemuutoksen kourissa.
Antti Rämäsen Rikottu rajamaa luo katseen lähihistoriamme tapahtumiin, jotka olivat sivussa huomiolta ja jonka uhrit olivat voimattomia voittajan väkivallan edessä. Pelko hidasti toipumista ja se jäi kesken, kun evakkomatkat hajottivat kyläyhteisöt lopullisesti. Siksi sisällissota Kannaksella elää yhä Suomen historian haamusärkynä.
Antti Rämänen on MTV:n toimittaja, joka on muun muassa tehnyt YLElle paljon huomiota saaneen radiosarjan Rauhaton raja, joka kertoo Karjalankannaksen vuosista 1918–1920.
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikköOtava
Tietokirjat, harrasteet ja viihdekirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Roope Lipastin Kuuma linja kuvaa villisti, lämpimästi ja haikeasti 80-luvun nuoruutta kylmän sodan ja ydintuhon pelon Suomessa1.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Maailmaa ei voi pelastaa, mutta voiko edes rakkaitaan? Roope Lipastin Kuuma linja on vangitseva kasvutarina ja tarkkanäköinen ajankuva maailmasta, joka tuntuu yllättävän tutulta jälleen.
True crime -uutuus Sadetakkitappaja sukeltaa Etelä-Korean rikoshistorian synkimpiin tapauksiin17.6.2025 10:48:09 EEST | Tiedote
Fiia Suurosen, Minna Juutin ja Pinja Mikkosen uutuusteos Sadetakkitappaja – ja muita kurjia juttuja Etelä-Koreasta vie lukijan Etelä-Korean tunnetuimpien rikostapausten äärelle. Teos perustuu tekijöiden suosittuun true crime -podcastiin Kurja juttu ja tarjoaa syväluotaavan katsauksen maan rikoshistoriaan.
Tässä ovat maailmanhistorian törkeimmät valheet – Daniel Rydénin uusi kirja paljastaa suurimpien huijarien tarinat5.6.2025 08:17:00 EEST | Tiedote
Mikä lopulta on valhe? Onko valehtelu aina väärin? Ja jos ei ole, kuka siinä tapauksessa saa valehdella ja milloin? Daniel Rydénin vetävä tietokirja Maailman kovimmat valehtelijat johdattaa lukijan valehtelun maailmaan Donald Trumpin ja muiden tunnettujen valehtelijoiden kautta.
Skottikoomikko Fern Bradyn Vahva naishahmo on anteeksipyytelemätön, ronski ja rohkea elämäkerta autismista4.6.2025 08:22:00 EEST | Tiedote
Autistit elävät maailmassa, jota ei ole suunniteltu heille. Vielä vaikeampaa eläminen on silloin, kun ei tiedä olevansa autistinen.
Mitä asiakkaat toivovat seksityöntekijältä?28.5.2025 11:56:04 EEST | Tiedote
Suomalaisnaisen viihdyttävä tositarina keskieurooppalaiselta seksiklubilta paljastaa, millainen on suosikkiasiakas, mistä klubin takahuoneessa puhutaan ja miten seksityö vaikuttaa parisuhteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme