Museovirasto

Museovirasto avasi avustushaun aineettoman kulttuuriperinnön hankkeisiin

Jaa
Aineettoman kulttuuriperinnön hankeavustukset on tarkoitettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 12.10.2023 klo 15.00 mennessä.
Kansantanssijameissa tanssitaan haitarin ja kitaran tahtiin Helsingissä. Kuva OKM / Emilia Anundi
Kansantanssijameissa tanssitaan haitarin ja kitaran tahtiin Helsingissä. Kuva OKM / Emilia Anundi

Avustuksilla edistetään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa tukemalla yhteistyö- ja kehittämishankkeita elävän perinnön eli aloilla. Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Aineetonta kulttuuriperintöä ovat esimerkiksi juhlat ja tavat, käsityötaidot, esittävät taiteet, suullinen perinne sekä luontoon liittyvät tiedot ja taidot.

Parhaillaan vietetään elävän perinnön teemavuotta, joka juhlistaa Unescon sopimuksen kahtakymmentä vuotta ja Suomen kymmentä vuotta sen jäsenmaana. Elävä perintö on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana tänä vuonna. Museovirasto koordinoi sopimukseen liittyvää työtä, ja osana toimeenpanoa on avustuksin tuettu elävän perinnön työtä vuodesta 2018 lähtien.

Aiempina vuosina avustuksilla on tuettu lähes neljääkymmentä hanketta 465 000 eurolla. Hankkeilla on tuettu esimerkiksi lastenkulttuurikeskusten verkoston elävän perinnön oppaan tekoa, pohjoissavolaisia juttutupia sekä saamelaisen joikuperinteen siirtämistä.

”Aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksessa korostuvat yhteisöistä lähtevä toiminta, perinteiden suojelu ja siirtäminen sekä niiden moninaisuus. Avustuksilla voimme tukea uudenlaista kehittämistyötä ja kokeiluja eri aloilla”, Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio sanoo.

Avustusta voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö. Vuonna 2022 avustusta myönnettiin seitsemälle hankkeelle yhteensä 90 000 euroa.

Avustuksista aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin ja hakuohjeet verkkosivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto
leena.marsio@museovirasto.fi, 0295 33 6017

Kuvat

Kansantanssijameissa tanssitaan haitarin ja kitaran tahtiin Helsingissä. Kuva OKM / Emilia Anundi
Kansantanssijameissa tanssitaan haitarin ja kitaran tahtiin Helsingissä. Kuva OKM / Emilia Anundi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Hankeavustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin haettavissa24.10.2023 10:00:03 EEST | Tiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi hankeavustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin vuodelle 2024. Avustukset haetaan haeavustusta.fi-palvelussa. Haut avautuvat 2.11.2023 klo 9.00 ja päättyvät 15.12.2022 klo 15.00.

Avustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen sekä muinaisjäännösalueiden hoitoon haettavissa18.10.2023 14:29:23 EEST | Tiedote

Entistämisavustuksen tarkoituksena on säilyttää arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä osana kansallista kulttuuriperintöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä. Muinaisjäännösavustuksilla tuetaan kiinteiden muinaisjäännösten hoitoa ja säilymistä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta. Hakuaika päättyy 30.11.2023 klo 15.00.

Elävän perinnön Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailun voittajaksi kuva perinnesaunottajasta10.10.2023 13:54:59 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa järjestetty Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu keskittyi elävän kulttuuriperinnön tallentamiseen. Kilpailuun lähetettiin 166 valokuvaa, jotka esittelevät aineetonta kulttuuriperintöä ympäri Suomen. Kilpailun voitti Ville Kurki kuvallaan perinnesaunottajasta. Kilpailun järjestivät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme