Tampereen ammattikorkeakoulu

Opiskelijat raikastamassa oopperakenttää – Hävinnyt-ooppera käsittelee ajankohtaisia, nuoria koskettavia aiheita

Jaa
Muuttuva työkenttä asettaa musiikin opiskelijoille uusia vaatimuksia. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat aktiivisia verkostoitujia ja luovat työelämäyhteyksiä jo opiskeluaikanaan. Oopperaproduktio Hävinnyt on tästä upea esimerkki.
Hävinnyt-oopperan harjoituksissa vasemmalta Anette Raukola (Saaga), Wille Enckell (Miso), Sanna Korpi (Kamilla) ja Fanni Palmanto (Alli).
Hävinnyt-oopperan harjoituksissa vasemmalta Anette Raukola (Saaga), Wille Enckell (Miso), Sanna Korpi (Kamilla) ja Fanni Palmanto (Alli).

Fanni Palmannolla on menossa TAMKin musiikkipedagogilinjalla neljäs eli viimeinen vuosi, instrumenttinaan laulu. Hävinnyt-oopperassa Palmanto laulaa Allin roolin ja toimii myös yhtenä tuottajista. Palmanto kertoo, että opinnot TAMKissa ovat tarjonneet väylän yhdistää ammattiopinnot sekä intohimon musiikkiin.

– Tulevaisuus näyttää mihin polku tästä jatkuu. Ehkä maisterin tutkintoon. Musiikkikasvatus tai solistisempi suuntaus laulussa ovat harkinnassa, tuottaminen kiinnostaa myös. Jonkinlainen musiikin moniosaaja olisi haaveammattini, Palmanto kertoo.

Vuonna 2021 TAMKin alumni Anette Raukola kysyi Palmannolta, haluaisiko tämä lähteä rakentamaan täysin uutta oopperateosta. Libretisti Jonna Ahola löytyi Anetten lähipiiristä, minkä jälkeen sävellystyö tilattiin Tatu Piitulaiselta, Palmanto valottaa oopperan alkutahteja.

Inga Sauranen hyppäsi Hävinnyt-oopperan tuottajan rooliin vuonna 2022. Hän opiskelee TAMKilla toista vuotta laulajaksi.

Ooppera useampien ulottuville

Oopperaan haluttiin ajankohtainen ja helposti samaistuttava aihe, joka kiinnostaa erityisesti nuoria. Teos käsittelee universaaleja teemoja kuten yksinäisyyttä, osattomuutta, hylätyksi tulemisen pelkoa ja mielenterveyttä. Kaikki aiheita, joihin ei olla totuttu törmäämään oopperassa, varsinkaan nuoren miehen näkökulmasta. Päähenkilön eli Islakin puheroolin näyttelee Kalle Tarikka, ohjaajana toimii Veera Aaltonen. Molemmat ovat TAMKin alumneja.

Oopperan tuotannon takana on Tampereen Nuoret Oopperantekijät (TNO). TNO on vuonna 2021 perustettu ryhmä, joka koostuu nuorista innokkaista kulttuurialan ammattilaisista ja opiskelijoista. Teoksesta haluttiin tehdä mahdollisimman kevyt ja helposti liikuteltava, jotta sitä voitaisiin siirtää esitettäväksi useammissa paikoissa. Esityspaikkoja ovat Tampereen lisäksi Valkeakoski, Nokia ja Kangasala. Kaikkiaan produktion esiintyjä- ja taustatiimissä toimii noin 20 henkilöä, heistä suurin osa on nykyisiä tai jo valmistuneita TAMKin opiskelijoita. 

TNO:n tavoitteena on uudistaa oopperan hieman pölyttynyttä ja elitististä mielikuvaa ja tehdä siitä saavutettavaa laajemmalle yleisölle. Lippujen hinnat pidetään maltillisina ja esitykset viedään myös pienemmille paikkakunnille.

– Tampereella on yksi iso produktio vuodessa, muutoinhan oopperan perässä on lähdettävä Helsinkiin, Palmanto toteaa.

Ryhmä haluaa oopperan keinoin nostaa esille uusia aiheita ja varmistaa, että kaikenlaiset äänet ja myös vähemmistöt tulevat kuulluksi. Sauranen muistuttaa, että klassikoilla on aina paikkansa, ja niiden aiheet ovat yllättävän usein nykypäivänäkin ajankohtaisia.

– Kyse on siitä, miten aiheet tuodaan esille. Oopperaa voidaan tehdä raikkaalla ja uudella tavalla tai tylsästi ja pölyttyneesti. Kun oopperakentälle saadaan monimuotoista toimintaa, se palvelee sekä tekijöitä että yleisöä. Näin ehkä myös uudet ja nuoremmat katsojat kiinnostuvat oopperasta, Sauranen pohtii.

TAMKissa hieno yhteishenki

Tampereen musiikkikenttä sekä TAMKin ilmapiiri keräävät Sauraselta ja Palmannolta kehuja. Sauranen on saanut kaupungista työtilaisuuksia ja löytänyt kontakteja, joiden kanssa haluaa tehdä yhteisiä produktioita tulevaisuudessa. Molemmat vihjaavat, että TNO:n suunnitelmissa on paljon uusia ideoita, joista kuullaan myöhemmin.

Myös Palmanto toteaa viihtyneensä Tampereella todella hyvin ja kehuu TAMKin yhteishengen olleen lämmin ja rohkaiseva.

– Turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä jokainen pystyy parhaimpaansa.  

Muuttuva musiikin työkenttä asettaa opiskelijoille uusia vaatimuksia

Laulun lehtori Petri Antikainen on ollut mukana TAMK Musiikin toiminnassa sen alkuajoista lähtien, joten hänellä on perspektiiviä siihen, miten musiikin toimintakenttä on muuttunut vuosien saatossa.

– Kyllähän työkenttä on muuttunut. Nykyajan valmistuvilta opiskelijoilta vaaditaan paljon enemmän aktiivisuutta ja valmiuksia etsiä itse aktiivisesti paikkaansa myös vapaalla kentällä, Antikainen sanoo.

Hänen mukaansa Tampereella työllistymismahdollisuudet sinänsä haasteellisella alalla ovat hyvät. TAMK Musiikin produktiotuotanto on vilkasta, ja koulutuksen hyvät työelämäyhteydet ja verkostot avaavat opiskelijoille ovia kaupungin vilkkaaseen kulttuurielämään.

Antikainen näkee positiivisena nykyisen kehityksen, jossa TNO:n kaltaisia vapaita, lähes ammattimaisesti toimivia ryhmiä on syntynyt myös Pirkanmaalle eikä pelkästään pääkaupunkiseudulle. Hän allekirjoittaa Saurasen ja Palmannon näkemyksen, että sopivilla teosvalinnoilla voi saavuttaa uutta kuulijakuntaa. 

– On hienoa, että opiskelijat ovat tarttuneet haasteeseen tuoreella teosvalinnallaan ja pohtivat, mitä haluavat viestiä kulttuurikentälle. Teos vaikuttaa hyvin tuotetulta ja sille on haettu näkyvyyttä, molemmat asioita, joihin täytyy nykypäivänä panostaa. Perinteisiä ohjelmistoja tarvitaan aina, mutta kaikessa taiteessa pieni ravistelu on välillä ihan paikallaan, Antikainen summaa.


Hävinnyt-oopperan Kangasalan esityksen tallenne on katsottavissa syyskuun puoliväliin saakka Aamulehden verkkosivuilla lehden tilaajille.

Avainsanat

Kuvat

Hävinnyt-oopperan harjoituksissa vasemmalta Anette Raukola (Saaga), Wille Enckell (Miso), Sanna Korpi (Kamilla) ja Fanni Palmanto (Alli).
Hävinnyt-oopperan harjoituksissa vasemmalta Anette Raukola (Saaga), Wille Enckell (Miso), Sanna Korpi (Kamilla) ja Fanni Palmanto (Alli).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana19.9.2023 14:00:27 EEST | Tiedote

Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.

Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation

Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.

A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News

There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.

Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus ratkoo osaajapulaa – malli on kehitetty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä11.9.2023 12:28:50 EEST | Uutinen

Suomessa on sairaanhoitajapula. Ammattikorkeakouluissa on kehitetty ja pilotoitu toiminnallisesti kaksikielinen koulutusmalli (TOKASA). Koulutus vastaa osaltaan Suomen sosiaali- ja terveysalan osaajavajeeseen. Uutta koulutusmallissa on se, että kansainvälisten opiskelijoiden ei tarvitse osata suomen kieltä opintojen alussa. Sairaanhoitajatutkinnon lisäksi malli tukee opiskelijoiden suomen kielen oppimista, työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme