S-Pankki Oyj

S-Pankin lainatilastot: Opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut viidessä vuodessa

Jaa
Opintolainaa nostaneiden määrä kasvoi jälleen viime vuonna, paljastuu S-Pankin lainatilastoista. Lähes puolet opintolainaa nostaneista opiskelijoista on aloittanut säästämisen tai sijoittamisen.

Yli puolet opiskelijoista varmistaa toimeentuloaan opintolainan avulla: Kelan mukaan lukuvuonna 2021–2022 opintolainaa nosti 174 006 opiskelijaa. Määrä vastaa 55 prosenttia kaikista opintotuen saajista.

Opintolaina-asiakkaiden määrä kasvoi S-Pankissa vuonna 2022 noin 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Opintolainaa nostaneiden määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Kiinnostus opintolainaan lähti selvään kasvuun vuonna 2017, kun opintotukeen ja opiskelijoiden asumisen tukeen tuli muutoksia. Opintolainan suosioon on vaikuttanut myös sen halpa hinta, mutta vuodesta 2022 alkaen lainojen korot ovat lähteneet nousuun. 

”Opintolainan tarjoamalle taloudelliselle joustolle on selkeästi ollut kysyntää viime vuosina. Monella laina menee arkisiin kustannuksiin opintojen aikana. Ensi vuoden tilastoissa nähtäneen, mikä vaikutus korkojen nousulla on, eli otetaanko opintolainaa jatkossa vähemmän vai tarvitaanko sitä entistä kipeämmin, jos elinkustannusten nousu jatkuu”, sanoo S-Pankin asuntolainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen.

Korot voivat yllättää opiskelijan

Opintolainaa nostanut tai harkitseva opiskelija saattaakin miettiä nyt, miten korkojen nousu vaikuttaa opintolainaan tai omaan maksukykyyn opintojen päätyttyä. Korkojen nousun myötä opintolainankin kulut nousevat.

”Korkojen maksuun on syytä varautua jo etukäteen. Laina saattaakin olla odotettua kalliimpaa, mikäli korkotaso on maksuhetkellä korkeampi kuin mitä se lainaa nostaessa on ollut.”

Tyypillisesti opintolainaa aletaan lyhentämään noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisen jälkeen. Korkojen maksu aloitetaan jo hieman aiemmin, viimeisen pääomituksen jälkeen.

”Erityisen tärkeää olisi miettiä, ettei opintolainan lyhennys muodostu tulevaisuudessa liian suureksi, vaan rahaa jäisi myös muuhun elämiseen. Jos opintolainan maksuihin liittyy haasteita, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä pankkiin ja keskustella asiasta. Näin tilanteeseen voidaan löytää yhdessä ratkaisuja”, neuvoo Airaksinen.

Näin opintolainaa nostetaan suurimmissa kaupungeissa

S-Pankin opintolaina-asiakkaat nostivat viime vuonna opintolainaa keskimäärin 4 975 euron edestä. Summa on suuruusluokaltaan sama kuin vuotta aiemmin.

Vuosittain nostettavan opintolainan määrä vaihtelee jonkin verran opiskelijan kotikunnan mukaan. Eniten opintolainaa nostettiin Helsingissä, jossa keskimääräinen opintolainasumma oli 5 132 euroa. Toiseksi eniten lainaa nostettiin Tampereella 5 057 euron edestä ja kolmanneksi eniten Turussa 5 046 eurolla. Vastaavasti opintolainaa nostettiin keskimäärin Joensuussa 4 973 euroa, Jyväskylässä 4 949 euroa ja Oulussa 4 830 euroa vuodessa.

Monelle nuorelle opintolaina on elämän ensimmäinen laina. Airaksinen neuvoo, että kannattaa vertailla eri pankkien hintoja ja vertailla lainojen korkoa, lainaehtoja ja kokonaiskustannuksia. Samalla kannattaa myös vertailla muiden pankkipalveluiden hintoja.

”S-Pankki on houkutteleva pankki opiskelijoille, sillä hintamme ovat opiskelijan kukkarolle sopivat. S-Pankki tarjoaa tilin, kortin, verkkopankkitunnukset ja mobiilipalvelut maksutta kaikille S-ryhmän osuuskauppojen asiakasomistajille”, kertoo Airaksinen.

Opintolainalliset sijoittavat ja säästävät aktiivisesti

S-Pankin lainatilastoista näkyy myös, että sijoittaminen ja säästäminen kiinnostavat opiskelijoita. Vuonna 2022 S-Pankin opiskelevista opintolaina-asiakkaista 46 prosentilla oli käytössään säästämisen ja sijoittamisen palveluita, kuten rahastosijoituksia tai Säästäjä-palvelu, ja 9 prosentilla oli ASP-tili.

”Nollakorkoaikaan kuuli tarinoita siitä, että opintolainaa nostettiin sijoittamista varten sillä ajatuksella, että sijoituksista saatu korko on suurempi kuin opintolainasta maksettu korko. Tämä on kuitenkin riskisempää nyt, kun korot ovat nousseet. Pahimmassa tapauksessa sijoituskohde ei tuotakaan, eikä lainaa ja sen kuluja voikaan maksaa sijoituksen avulla”, Airaksinen neuvoo.

S-Pankin opintolainatiedot perustuvat S-Pankin lainatilastoihin ajalta 1.1.2018–31.12.2022. Tilastot on koostettu opintolainakannasta lainoista, joiden takaisinmaksu ei ole vielä alkanut. Yksittäisen asiakkaan tiedot eivät ole tunnistettavissa tilastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

+358 10 767 9300https://www.s-pankki.fi

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

S-Pankin uusi rahasto sijoittaa vähähiilisempään tulevaisuuteen8.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

S-Pankki Ilmastotavoite Maailma Osake -rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti painottaen yhtiöitä, jotka tuottavat ratkaisuja yhteiskuntien siirtymässä kohti vähähiilisempää tulevaisuutta. Rahasto sijoittaa myös yhtiöihin, joilla nähdään olevan keskimääräistä paremmat valmiudet vastata yhteiskuntien vähähiilisyystavoitteiden asettamiin haasteisiin sekä hyödyntää niiden mukanaan tuomat mahdollisuudet. Rahastoa hallinnoi S-Pankki-konserniin kuuluva S-Pankki Rahastoyhtiö Oy.

S-Pankki tarjoaa uudet asuntolainat ilman toimitusmaksua maaliskuun loppuun asti19.10.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

S-Pankki tarjoaa uudet asuntolainat ilman toimitusmaksua 19. lokakuuta alkaen maaliskuun 2024 loppuun asti. Muutos koskettaa niitä, jotka ottavat uuden asuntolainan omaan käyttöön hankittavan asunnon rahoittamiseen, asunnonvaihtajista ensiasunnon ostajiin. Tämä kattaa myös aiemmin tarjotut ja toistaiseksi toteutumattomat uudet asuntolainat. Vapaa-ajan asuntojen, korjaus- ja sijoitusasuntolainojen osalta kaikki jatkuu tutulla tavalla. Toimitusmaksujen poisto toteutetaan S-Pankissa asuntomarkkinoiden vauhdittamiseksi ja asiakkaiden rahakkaamman huomisen mahdollistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme