Oulun erityisosaaminen Parkinson-potilaiden syväaivostimulaatiohoidossa on mahdollistanut myös lasten liikehäiriöiden hoidon
Tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) syväaivostimulaatiolla hoidettujen Parkinson-potilaiden hoitotuloksia vuosina 2014-2018 ja 2017-2021 sekä verrattiin tuloksia aiempaan Oulun yliopiston tutkimustietoon vuodelta 2006.
Tutkimustulos osoittaa, että Parkinson-potilaiden DBS-hoidon tulokset ovat merkittävästi parantuneet viimeisen 15 vuoden aikana. Vaikka potilasvalinta DBS-hoitoon on pysynyt samana, ovat kuvantaminen, laitetekniikka, hoidon kohdentaminen ja leikkauksen jälkeinen seuranta merkittävästi edistyneet OYSissa tehdyn kehitystyön seurauksena. Uusia kuvantamismenetelmiä, kuten esimerkiksi valkoisen aivoaineen radastokuvantamista, voidaan käyttää apukeinona DBS-hoidon yksilöllisessä kohdentamisessa.
OYSissa leikattujen Parkinson-potilaiden liikehäiriöiden määrä väheni vuoden aikana keskimäärin 62 % ja päivittäinen toimintakyky parani 41 % stimulaatiohoidon aloituksen jälkeen vuoden seuranta-aikana. Levodopa-lääkitystä päästiin keventämään 62-74 % verrattuna lähtötilanteeseen, ja siten lääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset lievittyivät. Viidesosa Parkinson-potilaista ei tarvinnut levodopa-lääkitystä, kun vuosi leikkauksesta oli kulunut.
OYSissa tehty pitkäjänteinen DBS-hoidon kehitystyö on mahdollistanut myös lasten ja nuorten syväaivostimulaatioleikkaukset Oulussa vuodesta 2016 lähtien. OYSin lasten- ja nuorten DBS-hoitokäytäntö on julkaistu ja tunnustettu kansainvälisesti, ja hoitotulokset ovat rohkaisevia kannustaen lasten ja nuorten vaikeiden liikehäiriöiden aktiiviseen hoitoon sekä hoitojen kansalliseen keskittämiseen.
"Tämän tutkimustyön juuret ulottuvat Oulun vahvaan erityisosaamiseen DBS-kirurgiassa sekä aiempaan kansallisesti ainutlaatuiseen tutkimustyöhön. Tutkimus osoittaa, kuinka yksilöllisesti räätälöity DBS-hoito, oikean potilasvalinnan ohella, toimii avaimena erinomaisiin hoitotuloksiin. Erityisen merkityksellistä on se, kun potilaat ja heidän läheisensä kertovat, miten DBS-hoito on antanut heille uuden elämän", sanoo väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri Maija Lahtinen.
Lahtinen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. syyskuuta. Väitöstä on mahdollista seurata myös etäyhteydellä. Lisätietoa väitöksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri, LL Maija Lahtinen
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 08 315 2667
maija.lahtinen@ppshp.fi
Pääohjaa ja kustos, dosentti Jani Katisko
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 044 509 09 72
jani.katisko@ppshp.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme