Lähes jokaisessa suomalaiskodissa lojuu useita käyttämättömiä puhelimia – Gigantin tavoitteena kerätä huimat miljoona luuria kierrätykseen
Peräti 75 prosentilla suomalaisista on kotonaan 2–3 puhelinta, joille ei ole enää käyttöä. Asia selviää elektroniikkaketju Gigantin teettämästä tutkimuksesta*. Nykyajan puhelimien materiaaleista kuitenkin jopa 95 % kelpaa kierrätettäväksi. Gigantin Miljoona luuria -kampanja haastaa nyt suomalaiset toimittamaan vanhat puhelimensa kiertoon.

Kodeista löytyy jalometalleja yllättävässä muodossa, sillä suurin osa suomalaisista säilyttää käytöstä poistamiaan puhelimia pöytälaatikkojensa perukoilla. Kotona pölyttyvät ihan tavalliset luurit voivat olla arvottomia käyttäjilleen, mutta niissä piilee kallisarvoisia raaka-aineita kuten jalometalleja, kultaa ja palladiumia. Nyt Gigantti haluaa haastaa suomalaiset toimittamaan vanhat puhelimensa ja niiden arvokkaat materiaalit kierrätykseen. Ketjun uuden Miljoona luuria -kampanjan tavoite on saada kerättyä vuoden aikana nimensä mukaisesti miljoona puhelinta.
Moni suomalainen ei tiedä, miten puhelimensa voi kierrättää
Gigantin tutkimukseen osallistuneista vastaajista osa säilytti vanhaa puhelintaan varapuhelimena (59 %) tai sen sisältämien kuvien ja tiedostojen takia (28 %). Tästä huolimatta myös kierrätyshalukkuutta löytyy, sillä 23 prosenttia vastaajista oli ollut aikeissa kierrättää puhelimensa.
Puhelinten materiaaleista jopa 95 prosenttia on kierrätettävissä. Gigantin kyselyssä kuitenkin selvisi, että lähes viidennes suomalaisista ei tiedä, mihin puhelimensa voisi viedä kierrätettäväksi.
"Laitteiden oikeaoppinen kierrätys on ehdottoman tärkeää. Kallisarvoisten raaka-aineiden lisäksi elektroniikkalaitteet sisältävät haitallisia ja myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, elohopeaa, kromia ja arseenia, joiden käsittely vaatii asiantuntemusta. Jos jätteitä ei lajitella oikein, voivat nämä aineet ajautua saastuttamaan maaperää tai vesistöä”, Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela kertoo.
Puhelinten sisältämien jalometallien louhiminen kuluttaa sekä energiaa että uusiutumattomia luonnonvaroja. Vanhojen puhelinten raaka-aineiden saattaminen kierrättämällä uusiokäyttöön on siis ensiluokkainen ekoteko.
Gigantin myymälöihin tuodut vanhat puhelimet toimitetaan kierrätettäväksi suomalaiselle alan edelläkävijälle Kuusakoskelle, jonka käsissä puhelimet muutetaan uuden elektroniikan valmistuksessa tarvittaviksi raaka-aineiksi.
”Puhelimet kuljetetaan meille sinetöidyissä astioissa, mikä varmistaa prosessimme tietoturvallisuuden. Puhelin puretaan osaksi manuaalisesti käsin ja osaksi murskaten. Murskatusta puhelimesta mitään tietoja ei voi enää palauttaa, joten sen myötä tietoturvariskit poistuvat”, kierrätysyhtiö Kuusakosken asiakaskokemuspäällikkö Tatu Karlström kertoo.
Vuoden kampanjan päätteeksi Gigantti on sitoutunut lahjoittamaan 20 000 euroa Suomen luonnonsuojeluliiton ydintyöhön, joka keskittyy luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Lahjoitetut varat ohjataan kulloinkin kiireellisimpään ja ajankohtaisimpaan luonnonsuojelutyöhön.
Miljoona luuria -keräysastiat on sijoitettu Giganteissa myymälän koosta riippuen joko kassa-, noutopiste- tai knowhow-tiskien taakse. Kierrätykseen tarkoitettu puhelin annetaan Gigantin henkilökunnalle, joka toimittaa sen keräysastiaan. Puhelimet ja niiden sisältämät tiedot ovat turvassa lukitussa ja tietoturvallisessa astiassa.
Gigantin kautta kulkee 8 000 tonnia elektroniikkajätettä vuodessa
Miljoona luuria -kampanjalla Gigantti haluaa tuoda suomalaisten tietoisuuteen myös oman roolinsa sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätyksessä. Gigantti on yksi Suomen suurimmista sähkö- ja elektroniikkajätteen vastaanottajista. Ketjun myymäläverkoston kautta kierrätetään noin 8 000 tonnia kodinkone- ja elektroniikkajätettä vuodessa.
Myymälöiden keräyspisteisiin voi tuoda vanhan puhelimen tai kodinkoneen, vaikka ei olisikaan ostamassa uutta laitetta.
*Gigantti teetti kyselyn Bilendi Finlandilla. Kyselyn tiedot on kerätty Bilendi Finlandin paneelissa viikoilla 36 ja 37 / 2019. Kyselyn otos on n=1000 suomalaista iältään 18-74 vuotta. Kyselyn otos vastaa iältään, sukupuoleltaan ja NUTS 2—aluejaoltaan lähtöotostaan, eli kaikkia täysi-ikäisiä suomalaisia. Otoksen virhemarginaali on noin +/- 3,2 prosenttiyksikköä.
Lisätietoja:
www.gigantti.fi/miljoonaluuria
Anniina Korpela
Viestintäpäällikkö, Gigantti
p. 040 826 4664
email: anniina.korpela(at)gigantti.fi
Tatu Karlström
Asiakaskokemuspäällikkö, Kuusakoski Oy
p. 040 701 6991
email: tatu.karlstrom(at)kuusakoski.com
Yhteyshenkilöt
Rita Pasanen
Puh:040 826 4664press@gigantti.fiGigantti on Suomen suurin elektroniikan ja kodinkoneiden jälleenmyyjä.
Meillä on Suomessa 42 myymälää ja yrityksemme palveluksessa työskentelee yli 1 500 giganttilaista - myymälöiden ohella netti- ja yritysmyynnissä, sekä asiakaspalvelu- että jakelukeskuksissa. Pääkonttorimme sijaitsee Helsingin Sanomatalossa.
Liikevaihtomme tilikaudella 2022/2023 oli 525 miljoonaa euroa. Olemme osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkaketjun, Currys plc:n, omistukseen.
Lisätietoa meistä löydät kotisivuilta osoitteesta: gigantti.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gigantti
Gigantin kesäkuun myydyimmät puhelimet TOP 10 – ykköseksi nousi suomalaisten kestosuosikki, asiantuntijan vinkit kastuneen puhelimen pelastukseksi1.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Gigantin kesäkuun puhelinmyynnissä näkyy kesäalet. Useat Android-merkit pääsivät hyville sijoituksille, Samsungin suosion hieman laantuessa. Kesä voi olla vahinkoaltista aikaa puhelimille. Mitä tehdä, jos puhelin tipahtaa järveen?
Gigantin toimitusjohtaja vaihtuu30.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Niko Sandström siirtyy pois Gigantti Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä ja aloittaa emoyhtiö Elkjøp Nordicin palveluksessa 1.10.2025 alkaen.
Gigantin muutosneuvottelut päätökseen26.6.2025 16:00:22 EEST | Tiedote
Gigantti Oy:n huhtikuussa 2025 käynnistämät muutosneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvottelujen tavoitteena oli selkeyttää ja uudistaa yhtiön johtamis- ja toimintamalleja sekä sopeuttaa toimintoja vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta ja taloudellisia realiteetteja. Muutosneuvotteluiden merkittävimmät muutokset liittyvät pääkonttorin organisaatiorakenteen keventämiseen, tavaratalojen johtamismallin suoraviivaistamiseen ja tukitoimintojen uudelleenjärjestelyyn. Muutosneuvottelujen lopputuloksena organisaatiosta väheni 34 roolia, joiden lisäksi uusia rooleja tuli 10. Gigantti Redin myymälään liittyvien muutoksien lopulliset päätökset tullaan tekemään heinäkuun loppuun mennessä. Toteutettavien muutoksien tarkoituksena on tukea Gigantin pitkän aikavälin kilpailukykyä ja toiminnan tehokkuutta nopeasti muuttuvassa markkinassa.
Gigantin Vuoden Myymälät 2025 ovat Kuopio ja Porvoo - tiimihenki, tinkimättömyys ja kehityshalu ratkaisivat16.6.2025 17:16:46 EEST | Tiedote
Gigantti jatkoi pitkää palkitsemisperinnettään julkistamalla jälleen tilikautensa parhaat myymälät. Vuoden Myymälä -tunnustuksen sai Kuopio ja Vuoden Franchise-Myymälän tittelin Porvoo. Molemmissa yhdistyvät valintaraadin mukaan vahva suoriutuminen, jatkuva kehittäminen ja poikkeuksellinen työyhteisön henki. Palkinnot jaettiin Elkjøp-konsernin kansainvälisen Campus-tapahtumassa yhteydessä Oslossa 12.6.2025.
Gigantin toukokuun myydyimmät puhelimet TOP 10 – suomalaiset ovat yhä valmiimpia vaihtamaan eri merkkien välillä, älykellot kiinnostavat kesätreenaajia1.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Gigantin toukokuun puhelinmyynnissä korostui Apple-tuotteiden vahva suosio – myydyimpien listalla on peräti neljä eri iPhone-mallia. Listalta kuvastuu paitsi kuluttajien uteliaisuus uuteen, myös suomalaisten motivaatio ostopäätöksiin hinta-laatusuhteen perusteella. Kesälomakauden lähestyessä älykellot kiinnostavat yhä enemmän, ja niitä hankitaan yhä lajispesifimpään treenaukseen, kuten golfiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme