Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kesä-elokuun sinilevätilanne rauhallinen Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa
Kuluneena kesänä valtakunnallisessa sinileväseurannassa on Pohjois-Pohjanmaalla 28 havaintopaikkaa. Rotarien viime kesänä aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla. Suomen ympäristökeskuksen hyödyntämät satelliittihavainnot ja kansalaishavainnot täydentävät tilannekuvaa.
Sinilevätilanne Oulun edustalla heinä-elokuussa.
Sinilevätilanne Oulun edustalla heinä-elokuussa.

Kesä-elokuussa sinilevää on havaittu seitsemällä sisävesien ja kahdella Perämeren rannikon vakioseurannan havaintopaikoilla. Ensimmäiset sinilevähavainnot tehtiin juhannuksen jälkeisellä viikolla sekä sisä- että rannikkovesissä. Eniten sinileviä havaittiin heinäkuun puolivälissä. Heinäkuun puolivälin jälkeen elokuun toiseksi viimeiselle viikolle sinilevätilanne on ollut tavanomaista rauhallisempi. Vaalan Rokuanjärvellä sinilevää on ollut runsaasti koko heinä-elokuun ajan.  Muut sinileväesiintymät ovat olleet lyhytkestoisia, yhtenä-kahtena perättäisenä viikkona.  

Kansalaiset ovat tallentaneet Järvi-meriwiki ja Vesi.fi palveluihin 46 sinilevähavaintoa eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Eniten kansalaishavaintoja on tehty Kuusamon järvistä (15 kpl). Oulujärven Niskanselän rannoilta oli paljon kansalaishavaintoja paikoin erittäin runsaistakin sinileväesiintymistä 9.7.–15.7., erityisesti 12.7.2023. Niskanselän syvänteeltä 12.7.2023 otetussa vesinäytteessä levien määrä oli ajankohdalle tyypillinen. Niskanselän leväseurantapaikalla Oulujärven lomakylän rannassa sinilevää ei havaittu kesä-elokuussa.

Vakioseurannan järvipaikoista erottuu Vaalan Rokuanjärvi, joka näkyy satelliittikuvissa vihreänä kesäkuun lopulta alkaen. Järvi on Rokuanharjulta purkautuvien pohjavesien takia luontaisesti rehevä, mikä on syynä myös merkittävään sisäiseen kuormitukseen. Rokuanjärvi on kärsinyt toistuvista sinileväkukinnoista jo kymmeniä vuosia.

Rotarien virtavesien seurantapaikoilla Sanginjoella ja Oulujoella Pikkaralassa sinileviä ei havaittu kesä-elokuussa. Virtavesissä sinileväesiintymät eivät ole niin yleisiä kuin järvissä ja rannikkovesissä. Virtavesien lajisto koostuu pääasiassa pii- ja viherlevistä, jotka pystyvät kiinnittymään pohjaan.

Perämeren rannikolla toistui kahtena edellisenä kesänä havaittu sinilevien runsastuminen kesä-heinäkuun vaihteessa. Kellon Kiviniemessä ja Iin Pirttiperällä oli runsaasti sinilevää juhannuksen jälkeisellä viikolla.  Perämerellä havaitut sinilevien massaesiintymät ovat pääsääntöisesti lyhytkestoisia, pienialaisia ja rannikolle painottuvia. Viime kesänä vesi oli poikkeuksellisen lämmintä ja sinileviä havaittiin paikoin ulkomerialueelle ulottuen.

Suomen ympäristökeskuksen kesäkuun alussa julkaiseman merialueiden leväennusteen mukaan Perämerellä sinileväkukintojen riski on vähäinen. Perämeren ulapalla fosforiravinnetta ei ole riittävästi eteläisten merialueiden kaltaisten laajojen sinileväkukintojen ruokkimiseksi. Rannikolla ravinnetilanne poikkeaa ulapan tilanteesta ja on siten kukintojen muodostumiselle suotuisampi.

Runsaimmin sinileviä havaitaan yleensä lämpimän veden aikaan heinä-elokuulla. Vakioseurannan havaintopaikoilla eniten sinileviä havaittiin heinäkuun puolivälissä. Myös kansalaishavaintoja sinilevistä tehtiin eniten heinäkuussa. Syksyä kohden vesien pintalämpötilan lasku ja valon määrän vähentyminen hillitsevät sinilevien kasvua. Sinileväkukintoja voi kuitenkin esiintyä vielä syys-lokakuussakin.

Sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevätilanne Oulun edustalla heinä-elokuussa.
Sinilevätilanne Oulun edustalla heinä-elokuussa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Asiantuntemusta ja yhteistyötaitoja arvostetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toiminnassa30.11.2023 09:23:43 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sidosryhmien tyytyväisyys parani selkeästi syksyllä 2023 toteutetun valtakunnallisen sidosryhmäkyselyn perusteella. Kysely toteutetaan joka toinen vuosi ja siihen kutsutaan vastaajiksi ELY-keskusten alueelliset kumppanit, kuten kuntatoimijat, palvelutuottajat ja ohjaavat tahot. Vuonna 2023 ELY-keskus saavutti arvosanan 4,12 asteikolla 1-5, kun se vuonna 2021 oli 3,94.

Työttömyyden kasvusta huolimatta tekijöistä edelleen pulaa Pohjois-Pohjanmaalla29.11.2023 10:32:57 EET | Tiedote

Talouden näkymät ovat vaimeat ensi vuodelle. Talouskasvu hiipuu ja työttömien, lomautusten sekä konkurssien määrän ennakoidaan kasvavan alueella erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan tekijäpulaa. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa, joiden toteutuksia Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koordinoinut alueellaan.

Matalasuhdanne näkyy työttömien ja avointen työpaikkojen määrissä Pohjois-Pohjanmaalla21.11.2023 08:19:32 EET | Tiedote

Heikentyvä talous ja kysynnän väheneminen näkyvät Pohjois-Pohjanmaalla työttömyyden lisäyksenä ja avointen työpaikkojen määrän laskuna. Lokakuun lopussa maakunnassa oli 20 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten (+17,8 %). Syyskuusta työttömien määrä nousi 550 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 150. Moni työnantaja käyttää määräaikaisia lomautuksia heikkenevässä suhdanteessa. Syyskuun lopusta lomautettujen määrä nousi yli 400 hengellä. Erityisesti miesten tilanne on heikentynyt naisiin verrattuna: viimeaikaiset lomautukset ovat kohdistuneet suuresti miesvaltaisiin tehtäviin ja varsinkin rakentamisen aloille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme