Vapriikki

Satumaisia luentoja Vapriikissa

Jaa
Vapriikin suosittuun Olipa kerran -näyttelyyn liittyvä luentosarja alkaa keskiviikkona 6.9. kello 18. Kuuden luennon sarjassa perehdytään mm. satututkimukseen, kissasatuihin, kummitustarinoihin sekä tämän päivän tieodstaviin satuihin. Luennoille on vapaa pääsy. Ennen luentoja pääsylipun lunastaneet voivat osallistua klo 17 yleisöopastukselle Olipa kerran -näyttelyyn.
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto

Luennot:

Ke 6.9. klo 18 FT, dos. Hanna Samola, Johdanto satumaailmaan: sadun lajista ja satututkimuksesta
Luentosarjan avausluento johdattaa sadun lajiin ja sen tutkimukseen. Miten sadun laji on aikojen saatossa muuttunut? Miten satuja on tutkittu eri aikoina ja mitkä ovat satututkimuksen uusimmat suuntaukset? Luennolla puhutaan niin klassikkosaduista kuin tuntemattomammista tarinoista.

Ke 13.9. klo 18 FM Niklas Bengtsson, Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista – satuperinnettä vuosituhansien takaa
Luento käsittelee satujen monituhatvuotista historiaa, kehitystä ja nykytilaa. Eri satutyyppien esittelyn jälkeen keskitytään eläinsatujen traditioon antiikin Kreikassa ja Roomassa sekä niitä edeltäneeseen satuperinteeseen.

Ke 20.9. klo 18 FT, dos. Hanna Samola, Kissalan linnassa. Kissasadut ja satukissat
Kissat tassuttelevat lukuisissa saduissa ja ajautuvat ristiriitoihin milloin hiirten, milloin koirien kanssa. Eläinsatujen lisäksi kissat ovat tyypillisiä hahmoja ihmesaduissa, kuten Saapasjalkakissassa. Luennossa käsitellään kissasatujen ja satukissojen vaiheita ja seikkailuja. Millaisia maagisia auttajia satujen kissat ovat? Millaisia muodonmuutoksia satukissat voivat käydä läpi?

Ke 27.9. klo 18 FM Rimma Erkko, Suomalaiset kummitustarinat ennen ja nyt
Miksi nuoren neidon sulhanen vaikuttaa niin hiljaiselta ja oudolta? Mitä kammottavaa voi tapahtua joulukirkossa keskellä yötä? Mikä on Suomen vanhin kummitustarina, jonka pääosassa on samansukupuolinen pariskunta? Ei kai Tampereen tehtaissa kummituksia sentään ole? Väitöskirjatutkija ja kirjailija Rimma Erkko (FM) tarjoaa uutta näkökulmaa suomalaisiin kummitustarinoihin ja kertoo miten ikivanhat tarinat elävät tässä päivässä.

Ke 4.10. klo 18 FM, KM Kaisa Laaksonen, Sadut herättelevät ja nukuttavat – satuaiheet uusimmassa lastenkirjallisuudessa
Kuinka satuaiheet elävät 2020-luvun lastenkirjallisuudessa? Luennolla kuullaan lastenkirjojen nykyaikaisista prinsessoista ja satuolennoista. Aikamme lastensaduissa on paljon tiedostavia ja ajattelemaan herättäviä piirteitä. Samaan aikaan myydyin kirja Suomessa oli viime vuonna nukutussatu.

Ke 11.10. klo 18 FT Jyrki Korpua, Satujen fantasiaa
Saduilla ja fantasialla on runsaasti yhteisiä historiallisia ja temaattisia juuria, vaikka niiden eroista ja eroavaisuuksista on väitelty tutkimuksessa jo yli vuosisadan ajan. On kuitenkin kiistatonta, että suurin osa satujen historiaa on myös samalla fantasialajin historiaa ja merkittävä osa varhaisesta fantasiasta on nähty satuina tai ainakin sadunomaisina. Luento pohtii juuri tätä kiehtovaa yhteyttä eli satujen fantastisuutta ja fantasian satumaisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heli Anneberg
Museolehtori, tapahtumat
puh. 040 658 9854

Kuvat

Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikki
Vapriikki
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

http://www.vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Vapriikki avasi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston11.9.2023 10:40:35 EEST | Tiedote

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutui syyskuun alussa 2023. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden piti päästä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Vapriikki ei silti hylkää Tampereelle tärkeää aihetta. Uusi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto tarjoaa nyt tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä.

Tampere 1918 -näyttely siirtyy verkkoon22.8.2023 09:08:33 EEST | Tiedote

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutuu 3.9.2023. Näyttely on vuodesta 2008 alkaen saanut paljon kiitosta niin kävijöiltä kuin historian ja museoalan ammattilaisilta. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden on päästävä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Viimeisten viikkojen aikana museossa on luvassa yleisöopastuksia ja draamakierroksia näyttelyyn sekä Vapriikin kuva-arkiston luento.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme