Manulin suojelua vauhditetaan Kissojen Yössä
Korkeasaaren Kissojen Yö tukee tänä vuonna ensimmäistä kertaa manulin suojelua. Aasialainen arokissa manuli on ulkomuodoltaan kuin paksuturkkinen kotikissa, jonka kotiseutua ovat karut vuoristoarot ja ylängöt. Piilotteleva laji on melko huonosti tunnettu, joten suojelutoimien kohdistamiseksi vaaditaan ensin tutkimusta.

Kissojen Yö on Korkeasaaren suurin suojelutapahtuma, jota vietetään syyskuun kahtena ensimmäisenä lauantaina 2.9. ja 9.9. Jokaisesta lipusta ohjataan euro manulien suojeluun ja keräystä vauhdittavat Fazerin onnenpyörä sekä erilaiset suojelutuotteet. Eläintarha on Kissojen Yössä avoinna klo 10-23. Monien kissojen aktiivisinta aikaa on iltahämärä, jolloin on paras mahdollisuus nähdä myös kesäkuussa Korkeasaaressa syntynyttä manulinpentua ja sen emoa.
”Manuli on vähemmän tunnettu kissaeläin, jolla on käynnissä arvokkaita suojeluprojekteja. Toivomme, että voimme vierailijoidemme avulla ohjata merkittävän tuen manuleille. Niiden määrä luonnossa vähenee, vaikka laji luokitellaan elinvoimaiseksi. Elinalueita pirstoutuu ja häviää ihmisen toiminnan sekä ilmastonmuutoksen vuoksi. Saaliseläinten myrkytykset, ravinnon väheneminen, metsästys turkin vuoksi ja vapaana liikkuvat koirat ovat uhkia manulille”, listaa Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.
PICA eli Pallas’s cat International Conservation Alliance on ensimmäinen kansainvälinen manulinsuojeluhanke. Kenttäprojekteissa kartoitetaan manulin elinalueita, tutkitaan uhkia ja osallistetaan paikallisia suojelutoimiin Iranissa, Pakistanissa, Kazakstanissa, Turkmenistanissa, Kirgisiassa, Bhutanissa ja Nepalissa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisten manulien suojelua vuodesta 2014.
Manulin elintavat ja esiintyminen luonnossa ovat huonosti tunnettuja, joten suojelu on pitkälti tutkimusta. Tutkimustiedon avulla suojelutoimia voidaan kohdistaa tehokkaasti. Riistakameroilla saadaan arvokasta tietoa manulien esiintymisestä ja elintavoista. Esimerkiksi Pakistanissa on viime vuosina löydetty 13 uutta manulin esiintymisaluetta. Lumileopardi ja manuli elävät pitkälti samoilla alueilla, joten lumileopardien tutkimuksista saadut riistakamerakuvat ovat suurena apuna myös manulien elinalueiden kartoituksessa.
Myös eläintarhoissa tehdään manulitutkimusta. Eläintarhoissa äänitetyn manulien kiimaääntelyn ja hajuvirikkeiden avulla tutkitaan menetelmiä, joiden avulla manulit saataisiin tulemaan riistakameroiden läheisyyteen, jotta tämän vaikeasti havaittavan lajin tutkiminen helpottuisi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nina TronttiEläintenhoidon ja suojelun johtaja
Puh:+358 50 511 8118nina.trontti@korkeasaari.fiMari LehmonenTiedottaja
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat





Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaari aloittaa erittäin uhanalaisen kirvelilattakoin suojelun16.4.2025 13:34:15 EEST | Tiedote
Erittäin uhanalainen kirvelilattakoi on tänä vuonna noussut otsikoihin Helsingissä, sillä sen elinalue Lapinlahden puistossa vaatii erityistä huomiota. Korkeasaari lähtee mukaan kirvelilattakoin suojeluun yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa tavoitteenaan turvata lajin elinmahdollisuudet Helsingissä. Varoja suojeluun kerätään Pääsiäissaari-tapahtumassa, jossa teemana on tänä vuonna lähiluonto.
Partakorppikotkien onnistunut lisääntyminen Korkeasaaressa edistää lajin suojelua8.4.2025 11:21:43 EEST | Tiedote
Korkeasaaren partakorppikotkien pesässä sirkuttaa kuukauden ikäinen poikanen. Vanhemmat ovat kokeneita, sillä tämä on niiden viides peräkkäinen onnistunut pesintä. Untuvikolle on luvassa tärkeä rooli lajinsa suojelussa ja paluussa Euroopan vuoristoalueille.
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Korkeasaari Zoo’s Bears Have Awakened from Hibernation20.2.2025 15:14:20 EET | Press release
Bears of Helsinki's Korkeasaari Zoo have awakened and emerged from their den today to explore the snow. They went into hibernation last fall at the turn of October and November and can now go outdoors daily if they wish after waking up.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme