Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan ennakkotiedote

Jaa
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokous on tiistaina 5. syyskuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee talouden tasapainottamiseksi valmisteltua muutosohjelmaa sekä toimialan ensi vuoden talousarvioehdotusta.

Muutosohjelma välttämätön talouden tasapainottamiseksi

Toimiala on valmistellut lautakunnan päätöksen (9.5.2023) mukaisesti talouden tasapainottamiseksi ehdotuksen kolmivuotiseksi muutosohjelmaksi. Muutosohjelman valmistelua on edellytetty kaikilta hyvinvointialueilta, HUS-yhtymältä ja Helsingiltä.

Lautakunta asetti muutosohjelman tavoitteeksi sopeutuksesta huolimatta laadukkaiden sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen turvaamisen helsinkiläisille. Samalla lautakunta edellytti, että ohjelmassa hyödynnetään ensisijaisesti keinoja, jotka eivät heikennä helsinkiläisten palveluja.

Kesäkuun ennusteen pohjalta kuluvan vuoden alijäämä on noin 24 miljoonaa euroa, mutta toimialalle voi kertyä vuoden 2025 loppuun mennessä tämän hetken arvion mukaan 100–200 miljoonan euron alijäämä ilman taloutta tasapainottavia toimia. Kertyvä alijäämä on katettava viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä.

”Muutosohjelma on talouden tasapainottamiseksi välttämätön, jotta pystymme hillitsemään sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen ennustettua kustannusten kasvua. Tämä edellyttää meitä parantamaan palvelujemme kustannusvaikuttavuutta ja tuottavuutta sekä arvioimaan ennakkoluulottomasti palvelujemme tuotantotapoja. Emme voi vain sopeuttaa, vaan palveluja tulee myös jatkuvasti rohkeasti uudistaa, toimialajohtaja Juha Jolkkonen kuvaa tilannetta.

”Jotta rahoituspohjamme vastaisi helsinkiläisten tarpeita, valtion nykyistä rahoitusmallia on muutettava. Sen on otettava nykyistä paremmin huomioon Helsingin alueellisia erityispiirteitä ja helsinkiläisten palvelutarpeita”, Jolkkonen jatkaa.

”Meidän tulee jatkossa keskittyä entistä tarkemmin lakisääteisten palvelujen turvaamiseen helsinkiläisille. Myös asiakasmaksuja on syytä tarkastella, koska ne ovat Helsingissä osin alhaisempia kuin muilla hyvinvointialueilla ja HUSissa, tai niitä ei peritä lainkaan. Myös hallitusohjelmassa todetaan, että terveydenhuollon asiakasmaksuja yhtenäistetään”, Jolkkonen toteaa.  

Toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten ja rahoituksen epävarmuuden vuoksi muutosohjelmaa tullaan muokkaamaan ja täydentämään muun muassa valtionrahoituksessa tapahtuvien muutosten mukaisesti. Muutosohjelman toimenpiteet tarkentuvat vuosittain esimerkiksi toimialan toimintasuunnitelmassa.

Muutosohjelman ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan toimenpiteitä, joilla saavutettaisiin vuoden 2026 loppuun mennessä noin 100 miljoonan euron sopeutukset.

Ehdotetut talouden sopeuttamisen toimenpiteet on ryhmitelty viiden teeman alle: 1) palvelurakenne ja johtaminen, 2) tulojen lisääminen ja palvelutarjonnan määrittäminen, 3) palveluverkon kehittäminen ja tilojen käytön tehostaminen, 4) tuotantotapavalinnat ja hankinnat ja 5) toimialan yhteiset toimenpiteet.

Esimerkkejä konkreettisista toimenpide-ehdotuksista on muutosohjelman liitteessä.

Lisätietoa:

- toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

- talous- ja suunnittelujohtaja Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Muutosohjelma 2023–2025 

Talousarvioehdotus 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2026

Toimialan vuoden 2024 talousarvioehdotuksen pohjana on käytetty Valtionvarainministeriön keväällä 2023 julkaisemia rahoituslaskelmia. Lopulliset rahoituslaskelmat vahvistuvat vasta lokakuussa. Talousarvioehdotus tulee vielä tältä osin täsmentymään.

Toimialan kesäkuun lopun ennusteen mukaan kuluvan vuoden alijäämä on noin 24 miljoonaa euroa, ja se on katettava viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä. Ylitys esitetään katettavaksi vuosina 2025 ja 2026. Vuonna 2024 tavoitellaan nollatulosta.

Ennustetun kustannustason nousun ja korkean inflaation aiheuttamaa menokasvua ja ylityspainetta hillitään taloutta tasapanottavalla muutosohjelmalla, jota lautakunta käsittelee tässä samassa kokouksessa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan valtionrahoituksen ja tulojen raami vuodelle 2024 on tällä hetkellä yhteensä 2,923 miljardia euroa.

Toimialan menoraami kasvaa 5 prosenttia (137,6 miljoonaa euroa) tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Merkittävimmät menoraamin kasvuun vaikuttavat tekijät ovat muun muassa ensi vuodelle tulevat palkankorotukset (50 miljoonaa euroa), muu kustannustason nousu (38 miljoonaa euroa), uudet lakisääteiset velvoitteet (12,8 miljoonaa euroa) sekä HUS-yhtymän maksuosuuden kasvu (35 miljoonaa euroa).

Tarkemmat suunnitelmat, miten helsinkiläisten sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut järjestetään ensi vuonna, kuvataan syksyn aikana valmisteltavassa vuoden 2024 toimintasuunnitelmassa, jossa otetaan huomioon muutosohjelmassa esitetyt ja lautakunnan hyväksymät toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi.

Lisätietoa:

- toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

- talous- ja suunnittelujohtaja Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

- sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan talousarvioehdotus 2024 ja talousarviosuunnitelma 2024–2026 

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme