Teknologiateollisuus: Työnantajat ovat avainasemassa rasisminvastaisessa työssä
Hallituksen tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi sisältää Teknologiateollisuus ry:n mielestä hyviä tavoitteita rasismin vastaisen työn edistämiseksi Suomessa. Ne ovat hyvä alku, mutta olennaista on tavoitteiden toimeenpano. Suomessa on yhä syrjiviä asenteita ja rakenteita, jotka täytyy korjata.
– Teknologiateollisuusyritykset ovat jo pitkään nostaneet yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan osaajien saatavuuden sekä onnistumisen maahanmuuttajien houkuttelussa ja monimuotoisten työyhteisöjen rakentamisessa. Monimuotoisuudella laajasti katsottuna on selkeä yhteys yritysten menestymiseen, eivätkä yritykset enää pärjää ilman maahanmuuttajia. Työelämän rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä on erityisen tärkeä ja työnantajat ovat rasisminvastaisessa työssä avainasemassa, sanoo varatoimitusjohtaja Minna Helle.
Teknologiateollisuudella on jäsenyrityksiä, joilla on 70–100 eri kansallisuutta töissä, ja jotka ovat jo pitkään tehneet työtä monikulttuuristen työyhteisöjen kehittämiseksi.
– Teknologiateollisuuden ei ole tarvinnut miettiä kantaansa rasismiin: rasismi on ehdoton no-go. Teollisuuden ja yritysten näkökulmasta rasismi heikentää yritysten toimintakykyä ja Suomen mainetta, mutta ensisijaisesti kyse on jokaisen ihmisen oikeudesta yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon työpaikoilla ja koko yhteiskunnassa. Kesällä käyty rasismikeskustelu on ollut tarpeellinen, jotta alamme yhteiskuntana ymmärtää, mitä rasismilla tarkoitetaan ja jotta jokainen sitoutuu sen ehkäisyyn, Helle sanoo.
Teknologiateollisuus sitoutuu hallituksen tiedonannon tavoitteisiin. Hallituksen esityksessä on toimia, joita tullaan valmistelemaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
– Tavoite rekrytointisyrjinnän torjumisesta on kannatettava, ja työntekijöiden hyväksikäyttö työmarkkinoilla on saatava kuriin, jotta olemme uskottavasti tasa-arvoisia työllistäjiä. Myös teknologiateollisuudessa monilla yrityksillä on vielä opeteltavaa maahanmuuttajien rekrytoinnissa, muun muassa tässä työssä sekä monikulttuurisuuden edistämisessä jatkamme jäsentemme tukemista ja opastamista.
Työtä riittää vielä paitsi työpaikkojen käytännöissä ja toimintatavoissa, myös piiloasenteissa ja tiedostamattomissa toimintatavoissa.
Teknologiateollisuudella on muun muassa Valo 2.0 -hanke, jonka tavoitteena on tukea jäsenyrityksiä matkalla kansainvälisesti houkuttelevaksi työnantajaksi ja työyhteisöksi. Monimuotoisuus ja tasa-arvo-oppaamme kertoo yrityksille, miten kansainväliset osaajat saadaan kiinnostumaan niistä ja miten heidät saadaan viihtymään. Lisäksi järjestämme koulutuksia ja työpajoja työyhteisön monimuotoisuuden edistämisestä.
Rakenteellista syrjintää syytä tarkastella hallitusohjelmassa
Hallitus kiinnittää tiedonannossaan huomiota rakenteelliseen syrjintään. Siten hallituksen tulisi vielä tarkastella kriittisesti hallitusohjelman kirjausta kolmen kuukauden määräajasta, jonka aikana maahanmuuttajan pitää löytää uusi työpaikka tai poistua maasta. Kansainvälistä rekrytointia vuosia tehneet teknologiateollisuusyritykset ovat kirjauksesta erittäin huolissaan.
– Uudet rekrytointiprosessit kestävät helposti kauemmin kuin kolme kuukautta, ja kansainvälisillä osaajilla on usein myös lapsia sekä puoliso töissä Suomessa. Suomi ei ole aina kv-osaajien ensimmäinen vaihtoehto, joten heistä pitäisi pitää kiinni kaikin keinoin. Yritykset houkuttelevat aktiivisesti Suomeen kansainvälisiä osaajia perheineen, mutta samalla annamme mahdollisena uutena kotimaana heille kovan uhkavaatimuksen. Olisi hyvä myös muistaa, että yksikin tyytyväinen ammatti- tai huippuosaaja voi vaikuttaa kymmeniin uusiin kv-rekrytointeihin, Helle toteaa.
Lisätiedot:
Varatoimitusjohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884, minna.helle@teknologiateollisuus.fi, Twitter: @MinnaHelle
Lisää aiheesta:
Teknologiateollisuus: Rasismi on haitallista Suomelle, ja siksi siitä on keskusteltava
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 335 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
Tervetuloa The Future of Energy -tilaisuuteen!7.9.2023 15:23:04 EEST | Kutsu
Millennium-palkittu Martin Green saapuu Suomeen lokakuun alussa. Australialainen professori Green tunnetaan innovaatioistaan, jotka ovat kehittäneet aurinkoenergian tuotantoa. Tervetuloa kuulemaan Greenia ja suomalaisia asiantuntijoita energian tulevaisuudesta. Tilaisuus on englanniksi.
Teknologiateollisuuden kysyntä heikkeni yhä – Liikevaihdon odotetaan kääntyvän laskuun10.8.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Kysyntä teknologiateollisuudessa on jatkanut heikkenemistään ja uusien tilausten määrä on vähentynyt. Myös henkilöstömäärän kasvu näyttää toistaiseksi pysähtyneen.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät to 10.8.2023 klo 11.0027.7.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Teknologiateollisuus ry julkistaa tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun tulokset mediatilaisuudessa torstaina 10.8.2023 klo 11.00.
Teknologiateollisuus: Hallitusohjelma tukee käännettä kestävän kasvun tielle16.6.2023 18:22:04 EEST | Tiedote
Suomen talous on saatava käännettyä kestävän kasvun tielle. Julkistettu hallitusohjelma vastaa Teknologiateollisuuden mielestä tähän haasteeseen, ja toimiala haluaa omalta osaltaan tukea muodostuvaa hallitusta tärkeiden tavoitteiden saavuttamisessa. Kasvua vauhdittaviin toimiin eli investointien ja viennin edistämiseen, TKI-rahoituksen kasvattamiseen ja osaamiseen sekä osaajien saatavuuteen on syytä paneutua ripeästi.
Teknologia-akatemiassa aiheena osaaminen ja uudet teknologiat – pelastaako ChatGPT meidät osaajapulalta?5.5.2023 11:05:34 EEST | Kutsu
Journalisteille 24.5. järjestettävän Teknologia-akatemian aiheena on osaaminen ja uudet teknologiat. Pelastaako tekoäly meidät osaajapulalta? Onko ChatGPT vasta alkusoittoa AI-kentällä? Mitä muita valttikortteja Suomella on uusien teknologioiden saralla kuin 6G? Miten valttikortit pelataan oikein?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme