Finanssivalvonta

IMF julkaisi arvion Pohjoismaiden ja Baltian maiden rahanpesun torjunnasta – valvontaa mahdollista tehostaa lisäämällä rajat ylittävää tiedonvaihtoa

Jaa

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on analysoinut Pohjoismaiden ja Baltian maiden pyynnöstä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen aiheuttamia uhkia ja haavoittuvuuksia alueella. IMF ehdottaa kansallisen riskiarvion ja valvojien riskiarvion kehittämistä pääosin uudistamalla rajat ylittävien maksujen analyysiä. Lisäksi eri tietolähteitä voitaisiin käyttää nykyistä tehokkaammin rahanpesun kannalta korkeariskisten maiden tunnistamisessa.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on julkaissut 4.9.2023 Pohjoismaita ja Baltian maita koskevan raportin, joka käsittelee rahavirtojen analysointia, rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvontaa sekä rahoitusjärjestelmän vakautta. Analyysi kattaa kahdeksan maata: Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron.

IMF analysoi valvontakeinojen kykyä reagoida rahanpesuriskeihin ja laati suosituksia keinojen tehokkuuden parantamiseksi. Lisäksi IMF tutki mahdollisuutta määrittää rahanpesun aiheuttamien sokkien vaikutusta rahoitusjärjestelmän vakauteen. Pohjoismaiden ja Baltian maiden IMF:lle esittämän analyysipyynnön taustalla oli alueen rahoitusjärjestelmien kytkeytyneisyys ja erityisesti useat rajat ylittävät pankkiverkostot ja yhteydet.

IMF toteaa raportissaan, että maiden on tarpeen vahvistaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvontakehikkoa edelleen. IMF suosittelee nykyistä tehokkaampaa rajat ylittävien rahavirtojen seurantaa, johon sisältyy myös kansantalouden rakenteellisia muutoksia koskevien tietojen vaihtoa. Lisäksi IMF kannustaa tunnistamaan nykyistä monipuolisemmin sellaiset maat, jotka kasvattavat rahanpesun riskejä. Raportti kehottaa viranomaisia myös lisäämään tietojenkeruuta ja investoimaan data-analytiikkaan sekä kohdistamaan riskipitoisimpiin pankkeihin koordinoituja valvontatoimia.

Finanssivalvonnan osastopäällikkö Samu Kurri pitää uusien toimintatapojen mukaan ottamista hyvänä ehdotuksena.

– Olemme tehneet Finanssivalvonnassa paljon työtä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien tunnistamiseksi, mutta tehokas valvonta on jatkuvaa kilpajuoksua rikollisia vastaan. Maiden välisten rahavirtojen seuranta on tärkeä kehittämiskohde, sillä merkittävä osa rahanpesusta liittyy kansainvälisiin tilisiirtoihin, Samu Kurri sanoo.

Yhtenä merkittävänä ehdotuksena Kurri pitää virtuaalivaluuttatoimijoiden valvonnan vahvistamista yhteisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä.

– Virtuaalivaluuttatoimijat ovat olleet meidän valvonnassamme vuodesta 2019. Sen jälkeen alalla on tapahtunut merkittävää kehitystä. Uskon, että lähialueiden kanssa tapahtuva yhteistyö on tässäkin hedelmällistä, Samu Kurri toteaa.

Yhteystiedot

Lisätietoja antaa toimistopäällikkö Pekka Vasara.

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16

Katso myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

De svaga ekonomiska utsikterna försämrar den finansiella sektorns omvärld – riskerna ökar framför allt på fastighetsmarknaden12.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Den svaga ekonomiska tillväxten och osäkerheten i de ekonomiska utsikterna har hållit riskerna inom den finansiella sektorn i Finland på en hög nivå under början av året. Riskerna ökar framför allt på fastighetsmarknaden. Den finansiella sektorns starka soliditet skyddar mot de risker som den försämrade omvärlden medför.

Subdued economic outlook is weakening the financial sector's operating environment – real estate market risks particularly increasing12.9.2023 10:00:00 EEST | Press release

Subdued economic growth and the uncertain economic outlook have kept the risks in the Finnish financial sector high in the first half of the year. Risks are increasing particularly in the real estate market. The financial sector's strong capital position provides protection against risks caused by the weakening operating environment.

Pohjola Försäkring Ab har meddelats en offentlig varning för försummelse att iaktta vissa bestämmelser om tidsfrister i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar och bestämmelser om företagsstyrningssystemet7.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Finansinspektionen har meddelat Pohjola Försäkring Ab en offentlig varning. Bolaget har inte påbörjat utredningen av ersättningsärenden, meddelat beslut eller sänt de föreskrivna handlingarna till den behöriga besvärsinstansen inom de tidsfrister som anges i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. Bolaget har inte heller haft tillräcklig intern kontroll över ersättningsverksamheten och rapporteringen eller sådana informationssystem som levererar tillräckligt tillförlitlig information om ersättningsverksamheten.

Pohjola Vakuutus Oy:lle julkinen varoitus laiminlyönneistä työtapaturma- ja ammattitautilain määräaikasäännösten ja hallintojärjestelmää koskevien säännösten noudattamisessa7.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta on antanut julkisen varoituksen Pohjola Vakuutus Oy:lle. Yhtiö ei ole aloittanut korvausasioiden selvittämistä, antanut päätöksiä eikä toimittanut säädettyjä asiakirjoja asianomaiselle muutoksenhakuelimelle työtapaturma- ja ammattitautilaissa säädetyissä määräajoissa. Yhtiöllä ei myöskään ole ollut riittävää korvaustoiminnan ja raportoinnin kattanutta sisäistä valvontaa eikä korvaustoiminnassa riittävän luotettavaa tietoa tuottaneita tietojärjestelmiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme