Ivana Helsinki

Ivana Helsinki palaa Pariisin muotiviikoille

Jaa

Pariisi 25.9.2023 klo 18-21
73 Rue de Richelieu, 75002 Pariisi

Ivana Helsinki 25-vuotisjuhlanäytös ja täysin uudenlaisen, 2.0 vastuullisen muodin filosofian ”Edition of 50 pieces” konseptin lanseeraus

Ivana Helsinki juhlii syksyllä alkavaa 25-vuotista juhlavuottaan näyttävästi Pariisin muotiviikoilla omalla näytöksellään. Pariisin muotiviikot ovat maailman arvostetuin ja tärkein muotitapahtuma, joka kerää alan eliitin kaupunkiin. Tapahtumaa vietetään tänä syksynä 25.9- 3.10.2023.

Ivana Helsinki on ollut ensimmäinen pohjoismainen muotialan brandi, joka on hyväksytty Pariisin muotiviikkojen päänäytöskalenteriin, vuonna 2007. Viimeksi yrityksen asuja esiteltiin Pariisin Haute Couture -muotiviikkojen aikana omassa näytöksessä vuonna 2018.

”Paluu Pariisiin tuntui itsestään selvältä, miettiessäni juhlavuoden näytöslokaatiota. Olemme järjestäneet vuosien saatossa lukuisia näytöksiä New Yorkissa, Kööpenhaminassa ja Tokiossa, mutta Pariisi oli meille se ensimmäinen, kansainvälisen läpimurron paikka. Minulla liittyy kaupunkiin paljon nostalgisia ja rakkaita muistoja”, luonnehtii Ivana Helsingin taiteellinen johtaja Paola Suhonen syitä näytöspaikan valinnalle.

Näytös pidetään Pariisin muotiviikkojen avajaispäivänä hylätyssä pankkirakennuksessa Pariisin keskustassa. Näytös on kokonaisvaltainen taidespektaakkeli, joka toteutetaan rakennuksen neljässä eri kerroksessa. Ivana Helsinki on viime vuosina laajentunut yhä enemmän monimuotoisen taiteen tekemisen suuntaan ja esillä onkin musiikkia, elokuvaa, valokuvataidetta ja toki muotia.

Pariisissa näytösrakennuksen alakerran tilaan levittäytyy vinyylibaari, jossa voi kuunnella ja ottaa muistoksi tilaisuudesta Paola Suhosen bändin Lone Deer Laredon keräilyerävinyylejä (vol 2/7). Vinyyli itsessään edustaa Ivana Helsingin mielenmaisemaa. Se on analoginen, konkreettinen, läsnä oleva. Musiikki on koettava vinyyliltä sen kauneimmassa muodossaan.

Näytöksen livemusiikista vastaa new yorkilainen Lee Ranaldo, joka on tullut tunnetuksi legendaarisen Sonic Youth yhtyeen perustajana ja jäsenenä.

”Tutustuimme Leen kanssa aikoinaan hänen vieraillessaan Suomessa ja muutettuani New Yorkiin teimme yhteistyötä hänen ja hänen vaimonsa, kuvataiteilija Leahin (Singer) kanssa. Heidän lapsensa näyttelivät ensimmäisessä pitkässä elokuvassani ja Lee esitti avantgarde kitaraperformanssin Nolitassa sijainneessa myymälässämme. Hän tekee samaisen, mutta skaalaltaan isomman live sävellysteoksen nyt syyskuussa Pariisin näytöksessämme. Musiikki syntyy siinä hetkessä. Lee tulee palaamaan Sonic Youth:in alkuaikojen kokeelliseen, avantgardistiseen äänimaailmaan ja luo näytökseen omanlaisen, intensiivisen tunnelman. Esillä on myös kuvataiteilija Leah Singerin teoksia.”

Illan elämyksiä ovat myös Paolan elokuvalliset projisoinnit, suomalainen (Kouvolan Lakritsi) lakubaari sekä valokuvavedosgalleria. Paola matkusti kesällä Kolille ikuistamaan suomalaisen luonnon kansallismaisemaa wetplate collodium tekniikalla.

”Suomalaisuus on aina ollut osa visuaalista identiteettiäni - jylhyys, lujuus, karuus ja syvällinen kauneus. Halusin tuoda osaksi näytöstä suomalaisen luonnon vahvuutta, elokuvallista draamaa ja ripauksen synkkyyttäkin. Kuvat ovat suurikokoisia, mustavalkoisia vedoksia, joissa fennoskandinaavinen melankolia ja ajan hetkellisyys ovat ikuistettuna. Itse mallisto on vahvasti printtipainotteinen, niin kuin Ivana Helsingin estetiikan sielunmaisemaan kuuluukin. Näemme raikkaita graafisia printtejä, väkevää retroa ja täysin uudenlaista, uuteen aikaan siirtyvää, yllätyksellistäkin Ivana Helsinkiä."

Lavalla nähtävät kengät ovat Seychelles Footwear :in vegaanimallistosta, korut kotimaisen Never Too Lake:n käsintehtyjä luomuksia.

Ivana Helsinki lanseeraa Pariisin muotiviikoilla täysin ennennäkemättömän, 2.0 vastuullisen muodin konseptin, ”Edition of 50 pieces”.

Tämä on Pariisin muotiviikoilla ensimmäinen kerta, kun mikään brandi marssittaa lavalle koko tuotannon. Joka ikisen kappaleen. Tuotannon ollessa jakautunut demokraattisen kokopolitiikan mukaisesti kokoihin 34-50, lavalla nähdään hyvin erilaisia malleja. Ikähaarukka malleilla on 17-85 vuoden välillä.
Ivana Helsinki on aina ollut kiinnostunut persoonista, omannäköisistä tyyleistä ja karismaattisista tiennäyttäjistä. Trendit eivät ole koskaan olleet keskiössä Ivana Helsingin universumissa.
Jokaista Ivana Helsingin tuotetta tullaan tästä lähtien valmistamaan ainoastaan 50-kappaleen vedossarja. Idea on lainattu taidemaailmasta, jossa originaaleista valokuvista ja taidegrafiikasta nähdään numeroituja sarjoja/ vedoksia/ editioita.

Jokainen Ivana Helsingin vaate tullaan tästä eteenpäin myös numeroimaan 1/50, 2/50, 3/50 jne. logiikalla. Tämä tuotantomaksimeihin sitoutuminen on täysin uudenlaista vastuullisuutta.

”Uskon vahvasti, että ainoastaan volyymia rajoittamalla voimme olla aidosti vastuullisia. Meillä on täällä maailmassa kaikkea liikaa. Vastuullisuus alkaa vastuullisesta valmistamisesta, kuluttamisesta ja kierrättämisestä. Numeroituina vaatteisiin palaa myös se arvo, joka niille kuuluu. Tämä keräilykappaleiden myötä tuleva arvonnousu valuu myös jälleenmyyntiarvon nousuun, joka hyödyttää alunperin vaatteeseen sijoittanutta ostajaakin, mikäli hän haluaa joskus jälleenmyydä tuotteen.”

Lue lisää Ivana Helsingin vastuullisuusohjelmasta täältä:
https://www.ivanahelsinki.com/pages/sustainability

Ivana Helsinki on ollut perustamisestaan lähtien kokonaisvastuullinen muotibrandi. Se on aina etsinyt uusia tulokulmia ja näkemyksiä aidosti holistiseen, läpinäkyvään vastuullisuuteen. Tästä kertoo myös brandin irtautuminen sosiaalisesta mediasta keväällä 2022.

Brandin taiteellinen johtaja, perustaja Paola Suhonen on herättänyt keskustelua sosiaalisen median kääntöpuolista. ”En koe olevani niin kiinnostava, että kenenkään pitäisi seurata minua ja jokapäiväistä elämääni henkilökohtaisesti. Itse en ole koskaan tuntenut sosiaalisen median maailmaa omakseni. Yrityksemme Ivana Helsinki on kuitenkin ollut siellä ja olen nähnyt median muutoksen ja sen edustaman maailman hyvinkin läheltä. En kuitenkaan enää pysty allekirjoittamaan sen maailman arvoja, toimintamalleja enkä sosiaalisen median taustalla toimivien yritysten näkemyksiä tai tulevaisuuden visioita. En halua kannustaa ihmisiä viettämään siellä aikaansa, tai lahjoittamaan kallisarvoista, ainutkertaista elämäänsä somejättien luomien algoritmien armoille. Näistä syistä en voi yrityksenä olla yksi muiden joukossa tuottamassa sinne sisältöä. Somen todellinen olemassaolon juurisyy on myös shoppauslobbaaminen, joka ei sen nykymittakaavassa tunnu sopivan omiin arvoihini. Toivon, että ihmiset ostavat vain itselleen merkityksellisiä, tarpeellisia asioita. Turhasta kuluttamisesta tulee luopua. Laatu on määrää tärkeämpi, niin myös yrittämisen sisällössä.”

Ivana Helsinki on aina katsonut tulevaisuuteen ja tehnyt rohkeitakin ratkaisuja, vallitsevien trendien vastavirtaan uiden, arvot ja vastuullisuus vahvasti edellä. Tulevaisuuden vastuullisuus on materiaalien ja työtapojen lisäksi jokaisen yksilöllisen, ainutkertaisen elämän arvostamista, itsemääräämisoikeuden lisäämistä, vastuunkantoa, polarisaation minimoimista ja aitoa läsnäoloa. Näitä teemoja tulemme edistämään entisestään kaikessa tulevassa tekemisessämme ja toiminnassamme. Keskustelua voidaan käydä muuallakin kuin sosiaalisen median kanavissa, joka vie fokuksen tärkeimmästä, elämästä itsestään.

”Taiteilijana koen, että minulla on jopa vastuu ja etuoikeus haastaa vallitsevia konventioita, herättää keskustelua ja kyseenalaistaa ajan ilmiöitä. Olisi laiskaa mennä mukaan ilmiöihin, vain siksi, että muutkin tekevät niin. Olen pitkään ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja haluan tuoda faktoja muotiteollisuuden viherpesuun. Kaikkea on yksinkertaisesti liikaa. Volyymi ratkaisee.”

”No social media” ajatusmaailmaa tullaan näkemään näytöksessä myös vahvasti.
”Muodissa on harvoin mitään uuttaa enää, vanhaa kierrätetään ja trendit sekoittuvat toisiinsa. Ruma on ollut kaunista ja kaunis rumaa, siluetit on rikottu ja eri kontekstit yhdistetty toisiinsa. Koen, että tämä on täysin uutta ja vallankumouksellista. Meidän ajassamme yksi erottautumiskeino on olla olematta somessa. On cool pitää lippistä, jossa lukee tämä statementti. Harva slogan enää herättää keskustelua, niin kuin tämä.”

Arvomaailmoista tärkeässä roolissa ovat myös eläinoikeudet. Ivana Helsinki sitoutuu 100% vegaaniuteen, tulevaisuudessa emme näe enää edes villaa tai silkkiä mallistomme materiaaleissa.

Näytöksen tuotannosta Pariisissa vastaa legendaarinen, alan arvostetuimpiin kuuluva pressitoimisto L’appart PR.

Heidän referenssilistansa on näyttävä:
https://www.lappartpr.com/references/

Ivana Helsinki on aiempinakin Pariisin näytöskertoinaan tehnyt yhteistyötä  L’appart PR:n kanssa. Toimiston taiteellinen johtaja kuvailee Ivana Helsinkiä ja yhteistyötä brandin kanssa seuraavanlaisesti:

”When we discovered Ivana Helsinki, 15 years ago, it was very different from "à la mode" fashion.
We immediately loved Paola's freshness and the breath of air her collections breathed.
The whole universe, the prints, the artistic aspect of the brand, so different from what was being done at the time, seduced us.
Long before anyone else, eco-responsibility was a subject, and much more than that, it was a way of living and seeing things, not a marketing tool but a real philosophy.
We have always felt part of the family and were always so happy to collaborate  on Ivana Helsinkis exciting projects. After so many years, succeeding in maintaining such a DNA is a feat, and proof that Paola continues on her path and manages to seduce an audience.”

(Pascal Pache, art director, L’appart PR)

Kutsuvierasjoukko koostuu pääasiassa kansainvälisistä toimijoista. Ivana Helsingillä on myyntiagentuurit Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa, USA:ssa, Meksikossa ja Euroopan eri alueilla.

Ivana Helsinki juhlavuoden ( syksy 2023- kesä 2024) muihin tapahtumiin kuuluu keväällä 2024 Lone Deer Laredo bändin kolmannen, Nashvillessä äänitetyn albumin vol 3/7 julkaiseminen sekä Paolan seuraavan pitkän, kokoillan elokuvan, ” Keskiyön auringosta ikuisuuteen” ensi-ilta.

Yhteistyökumppaneina näytöksessä:
Kolin matkailu, Kouvolan Lakritsi, Never too Lake ja Seychelles Footwear

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja, haastattelupyynnöt, kutsupyynnöt:

Pascal Pache, art director, L’appart PR
pascal@lappartpr.fr

Paola Suhonen, taiteellinen johtaja, taiteilija, Ivana Helsinki
paola@ivanahelsinki.com

Pirjo Suhonen, tuottaja, creative agent
pirjo@helsinkidesignbrewery.com

Kuvat

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ivana Helsinki