Helsingin juhlaviikot

Juhlaviikoilla koettiin maailmanensi-iltoja ja seisovia suosionosoituksia

Jaa
Eilen 3. syyskuuta päättyneet Helsingin juhlaviikot täytti kaupungin 18 päivän ajan kymmenillä taidetapahtumilla ja sadoilla esityksillä, joiden joukossa nähtiin lukuisia loppuunmyytyjä iltoja sekä kantaesityksiä. Yleisön suosikeiksi nousivat muun muassa Kevätuhrin tuoreet tulkinnat sekä Huvilan loppuunmyydyt illat Egotripistä Nothing But Thieves -yhtyeeseen.
Yleisöä Kansalaistorilla Taiteiden yönä, kuva: Petri Anttila
Yleisöä Kansalaistorilla Taiteiden yönä, kuva: Petri Anttila

Juhlaviikoilla koettiin kaksi erilaista tulkintaa Igor Stravinskyn Kevätuhrista, kun Pina Bauschin koreografian tulkitsi Tanssin talossa yli 30 tanssijaa 14 Afrikan maasta ja brittiläinen Aurora-orkesteri soitti orkesteriteoksen ulkomuistista Musiikkitalossa. Nicholas Collonin johtaman Aurora-orkesterin konsertti näyttämöllisine teosesittelyineen ja näyttävine projisointeineen oli maailman ensi-ilta, jonka seuraava esitys nähtiin viikonloppuna Lontoossa BBC Proms -festivaalilla. Molempien teosten esitykset olivat loppuunmyytyjä ja kirvoittivat yleisöltä seisovat suosionosoitukset. 

Musiikkitalossa ja Temppeliaukion kirkossa loppuunmyytyjä olivat Aurora-orkesterin Kevätuhrin lisäksi The Tallis Scholarsin vierailu ja Víkingur Ólaffsonin ensimmäinen soolokonsertti Suomessa sekä Kaija Saariahon viimeiseksi jääneen HUSH-teoksen ensiesitys ja lisäkonsertti Radion sinfoniaorkesterin, Susanna Mälkin ja Verneri Pohjolan tulkitsemana. Hiljaiseen muistohetkeen ja niin ikään seisoviin suosionosoituksiin huipentuneen konsertin taltiointi on yhä nähtävissä Yle Areenassa.

Yleisön suosikeiksi nousivat myös monet loppuunmyydyt Huvilan tapahtumat, kuten telttaan ennätysyleisön houkutelleen brittiläisen Nothing But Thievesin energiatasot kattoon nostanut keikka sekä Egotripin 30-vuotista uraa juhlistaneet kaksi konserttia. Loppuunmyytyjä olivat myös Mulatu Astatken, Pepe & Saimaan, Imanyn, Arpan, Paperi T:n ja pehmoainonSannin ja Scandinavian Music Groupin keikat sekä ainutlaatuinen Ilta Katri Helenan kanssa.

”Iso kiitos kaikille teille yleisöille ja taiteilijoille, jotka kohtasitte Juhlaviikoilla. Te loitte jälleen tämän alkusyksyn taiteellisen poikkeustilan”, sanoo Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. ”Minulta kysytään usein festivaalin kohokohtia. Toivonkin, että kaikki Juhlaviikkojen ystävät kävisivät vielä keskittyneesti kuuntelemassa Kaija Saariahon viimeisen teoksen HUSH. Festivaalinaikaiset taltioinnit on koottu sivuille helsinkifestival.fi.”

Kaupungilla ja Huvilanrannassa koettiin runsaasti maksutonta ohjelmaa

Juhlaviikot näkyi ja kuului ympäri kaupunkia etenkin Taiteiden yönä, avajaisviikon puistokonserteissa sekä kaikille avoimessa Huvilanrannassa. Juhlaviikot 17. elokuuta avannut Taiteiden yö kokosi kymmenet tuhannet kaupunkilaiset tunnelmoimaan iltaa yli 300 maksuttoman taidetapahtuman äärelle. Taiteiden yö huipentui Kansalaistorilla Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Katastrofielokuvien loppukohtauksia -teokseen. Pääyhteistyökumppani Helsingin Sanomien kanssa toteutettua ja kaupunkilaisia osallistunutta teosta saapui seuraamaan arviolta yli 11 000 katsojaa. 

Maksuttomista musiikkielämyksistä nautittiin piknik-hengessä myös kaupungin puistoissa, kun pääyhteistyökumppani Elisan kanssa toteuttu Puistot soimaan -konserttisarja soi Lapinlahden ja Sinebrychoffin puistoissa sekä Tähtitorninmäellä. Musiikkitalosta välitettiin puistoihin suorana Helsingin kaupunginorkesterin konsertti, Temppeliaukion kirkosta The Tallis Scholarsin musiikkia ja Huvilasta Jonna Tervomaan keikka.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Huvilan yhteyteen rakennettu, JKMM Arkkitehtien suunnittelema Huvilanranta oli tänä kesänä yleisön toiveesta avoinna aiempaa pidempään yli viiden viikon ajan. Ruoka- ja juomavalikoiman lisäksi Huvilanrannassa tarjoiltiin kymmeniä yleisölle maksuttomia tapahtumia keikoista joogaan ja DJ-iltoihin. Etenkin aurinkoisina päivinä alueella vieraili tuhansia kävijöitä.

Monipuolista maksutonta ja pääsymaksullista ohjelmaa tarjosivat myös Juhlaviikkojen ystäväfestivaalit Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka, Helsingin Oopperakesä, Outsider Art Festival, Runokuu, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo ja Viapori Jazz.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandicja Renault.

Moni Juhlaviikkojen konserteista on yhä koettavissa tallenteina, jotka on koottu festivaalin sivuille. Seuraavia Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024. Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan kevään 2024 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Laura Gottleben, laura.gottleben@eventshelsinki.fi, puh. 050 468 7243

Kuvat

Yleisöä Kansalaistorilla Taiteiden yönä, kuva: Petri Anttila
Yleisöä Kansalaistorilla Taiteiden yönä, kuva: Petri Anttila
Lataa
Egotrippi Huvilassa, kuva: Saara Autere
Egotrippi Huvilassa, kuva: Saara Autere
Lataa
Hush-teoksen ensiesitys Musiikkitalossa, kuva: Saara Autere
Hush-teoksen ensiesitys Musiikkitalossa, kuva: Saara Autere
Lataa
Aurora-orkesteri Musiikkitalossa, kuva: Maarit Kytöharju
Aurora-orkesteri Musiikkitalossa, kuva: Maarit Kytöharju
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin juhlaviikot
Helsingin juhlaviikot
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

http://helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikot hakee taiteellista johtajaa8.6.2023 13:59:30 EEST | Tiedote

Helsingin juhlaviikot hakee taiteellista johtajaa viisivuotiskaudelle 2025–2029. Marko Ahtisaari on toiminut Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana syksystä 2018 lähtien ja vastaa kuluvan vuoden sekä vuoden 2024 festivaalin ohjelmasta. Uusi taiteellinen johtaja valitaan syksyn aikana ja hän aloittaa työnsä vuonna 2024. Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali ja Helsingin kesän päätösjuhla, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Festivaalin ja sen taiteellisen johtajan tehtävänä on tarjota helsinkiläisille sekä laajalle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia ja monimuotoisia taide-elämyksiä. Taiteelliselta johtajalta odotetaan laaja-alaista kokonaisnäkemystä taiteellisesta suunnittelusta, joten työhön voidaan valita myös työpari tai -ryhmä. Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja työskentelee festivaalia tuottavassa Helsingin tapahtumasäätiössä ja tekee läheistä yhteistyötä Juhlaviikkojen tuottajatiimin sekä festivaalin viestinnän, mar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme