Tampereen yliopisto

Rehtori Keijo Hämäläinen lukuvuoden avajaisissa: ”Yliopiston on oltava aktiivisesti osa yhteiskuntaa”

Jaa
Tampereen yliopisto vietti lukuvuotensa avajaisia maanantaina 4.9. keskustakampuksellaan. Rehtori Keijo Hämäläinen korosti puheessaan aiempaa suurempia odotuksia, jotka kohdistuvat yliopistoinstituutioon. Hämäläinen pitää uutta TKI-lakia ja siihen liittyvää rahoitusta merkittävänä.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

– Koskaan aiemmin nelikymmenvuotisen urani aikana ei yliopistoinstituutioon ole kohdistunut niin suuria odotuksia kuin juuri nyt, rehtori Hämäläinen sanoi avajaispuheessaan.

Hämäläisen mukaan odotuksia kohdistuu kansakunnan osaamistason nostamiseen ja siihen, että yliopisto tukee yhteiskunnan uudistumista tutkimukseen pohjautuen.  

– Meillä on nyt näytön paikka, eikä meillä ei ole varaa epäonnistua. Tämä vaatii meiltä yhteisönä rohkeutta katsoa uusin silmin toimintatapojamme ja olla aiempaa aktiivisemmin yhteydessä yhteiskuntaan. Ei ainoastaan tiedon tuottajana, vaan entistä aktiivisempana toimijana.  

Hämäläinen pitää parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä aikaansaatua TKI-lakia ja sen rahallisia panostuksia poikkeuksellisina saavutuksina poliittisessa päätöksentekokulttuurissa.

– Meillä on yliopistoissa vankkaa tieteellistä osaamista, jolle rahoitus antaa nyt mahdollisuuden siirtyä yhteiskunnan osaamiseksi ja hyvinvoinniksi. Monella alalla tutkimuskärkemme kohtaavat erinomaisesti osaamistarpeet. Oikealla tavalla kohdennettu TKI-rahoitus voi mahdollistaa tiiviit osaamiskeskittymät, jotka tukevat sekä huippututkimusta että osaamisen siirtoa yhteiskunnan tarpeisiin. 

Rehtori Hämäläinen kuuluttaa valppautta sekä yliopistolaisilta että elinkeinoelämän ja julkisen sektorin toimijoilta, jotta mahdollisuuksiin tartutaan ennakkoluulottomasti.  

– Meillä Tampereen alueella on tähän erinomaiset lähtökohdat, Hämäläinen totesi.   

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari painotti tervehdyksessään päivänpolttavaa keskustelua rasismista ja tasa-arvosta. 

– Me emme saa antaa rasismille tilaa Tampereen yliopistossa, ja meidän täytyy aktiivisesti kehittää rasismin vastaisia toimiamme. 

Juhlapuheen piti kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden Alumni. Hän on arkkitehti ja rakennusalan vaikuttaja Salla Eckhardt. 

Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan muun muassa parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita. 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yhteiskuntaan kuulumisen kokemus on keskeinen osa itsenäistyvien nuorten hyvinvointia7.12.2023 14:17:59 EET | Tiedote

Itsenäistyvät nuoret haluavat kuulua ja osallistua yhteiskuntaan. YTM Jenni Kallion väitöstutkimuksen mukaan osa nuorista jää kuitenkin vaille kokemusta siitä, että he ovat yhteiskunnan arvokkaita jäseniä. Yhteiskunta arvostaa heitä usein vasta tulevina kansalaisina ja ohjaa heitä ensisijaisesti löytämään paikkansa työelämässä. Kallion tutkimus korostaa, että nuoret ovat monin tavoin aktiivisia yhteisöissään ja yhteiskunnassa. Kokemus yhteiskunnan jäsenyydestä on keskeinen osa heidän hyvinvointiaan.

Väitös: Apraksia voi paljastaa etenevän aivosairauden7.12.2023 10:12:08 EET | Tiedote

Moni etenevä aivosairaus alkaa muulla häiriöllä kuin muistin rappeutumisella. Väitöstutkimuksessaan psykologian lisensiaatti Aino Yliranta selvitti, miten apraksioita eli tahdonalaisten liikkeiden häiriöitä tutkimalla voidaan aiempaa täsmällisemmin tunnistaa alkava Alzheimerin tauti työikäisillä potilailla. Apraksia-testi osoittautui taudin tunnistukseen tarkemmaksi työkaluksi kuin perinteiset muistitestit.

Väitös: Ammatilliset verkostoitumissovellukset tuottavat hedelmällisempiä kontakteja, kun suosittelussa annetaan sijaa sattumalle ja monimuotoisuudelle7.12.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Erilaiset ammatillista verkostoitumista edistävät sovellukset perustuvat kontaktien suositteluun erityisesti ihmisten samankaltaisuuden perusteella. Väitöskirjassaan Ekaterina Karjalainen esittää, että myös erilaisten ihmisten yhteen saattaminen voi tuottaa kannattavia kumppanuuksia. Siksi verkostoitumissovellusten suosittelustrategioissa tulisi hyödyntää enemmän moninaisuuden ja onnekkaiden sattumien voimaa.

Demokratiatutkimusverkoston ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyöllä pureudutaan demokratiaa uhkaaviin vaaroihin1.12.2023 13:22:05 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto ja Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) aloittavat yhteistyön vuoden 2024 elokuvajuhlilla. Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus avaa näkökulmia demokratiaan tutkimuksen ja elokuvan keinoin. Demokratiatutkijoiden ja elokuvajuhlien yhteistyössä käydään keskusteluja demokratiasta näytösten lomassa. Tutkijat ovat huolissaan demokratiaa uhkaavista vaaroista, mutta haluavat näyttää myös, miten demokratiaa voidaan edistää arjessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme