Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin Enonkosken urheilukatsomon pelastavalle kunnostustyölle

Jaa
Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin Enonkosken urheilukatsomon pelastavalle kunnostustyölle lauantaina 2.9.2023 Metsämuseo Lustossa. Kunniamaininnan saivat Pieksämäen Häkkilän tila ja Mikkelin Naisvuoren vesitorni.
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä myöntää joka toinen vuosi kulttuuriympäristöpalkinnon, jonka tarkoituksena on nostaa esiin alueella tehtävää arvokasta työtä rakennetun kulttuuriympäristön hyväksi. Palkintoehdokkaita haettiin avoimella haulla keväällä. Ehdotuksista kulttuuriympäristötyöryhmä valitsi kolme kohdetta finaaliin. Palkintotuomariksi kilpailuun kutsuttiin monipuolisesti kulttuurin parissa työskentelevä mikkeliläinen Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja sekä päätoimittaja Ville Vilén.

Palkintotuomari Ville Vilén totesi tilaisuudessa, että kaikki kolme finalistikohdetta ovat hyvin erilaisia ja kaikki ehdokkaat olisivat ansainneet kulttuuriympäristöpalkinnon. Koska valinta piti tehdä, halusi palkintotuomari kiinnittää huomiota, että Savonlinnan seudulla on riittävästi menetetty rakennusperintöä purkamisen myötä. Purkupäätöksen saanut Enonkosken katsomorakennus kunnostettiin talkootöillä, jonka myötä säilytettiin yhteisölle tärkeää rakennusperintöä.

Vilén nosti palkintoperusteluissaan esiin, että Enonkosken urheilukentän katsomon restaurointi ei ole pelkästään rakennushistoriallisesti merkittävä teko, vaan myös upea osoitus paikkakunnan yhteishengestä ja yhteisistä arvoista. Pieteetillä uusittu katsomo on haikea tuulahdus Suomen toistaiseksi ja ehkä ikuisesti ainoista kesäolympialaisista. 1950-luvulla kisojen henki tarttui koko kansakuntaan ja käynnisti katsomorakennusten rakentamisen aallon ajan tyylin mukaisesti. Enonkoskella on ymmärretty, että tätä henkeä kannattaa yhdessä vaalia.

Palkinnon vastaanotti yhdistysaktiivi Sami Heikkinen, jonka aloitteesta urheilukatsomon purkutyöhön varatut rahat käytettiin rakennuksen korjaustyöhön ja -materiaaleihin. Heikkinen kertoi palkinnon tuntuvan hyvältä ja sen kuuluvan koko Enonkosken urheilukentän katsomon kunnostamisessa olleelle talkooporukalle. Talkoisiin osallistui noin 70 henkilöä ja talkootunteja kertyi noin 700.

Ansaitut kunniakirjat

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä myönsi kunniakirjan Häkkilän tilalle, joka edustaa rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön pitkäaikaista hyvää hoitojatkumoa. Kulttuuriympäristötyöryhmä kiittää, että Häkkilän tilan pihapiiri rakennuksineen on säilyttänyt hyvin perinteisen ilmeensä ja se on arvotettu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Häkkilän tilan kulttuuriympäristö ja historia on onnistuneesti tuotu osaksi kulttuurimatkailua. Juhla- ja tapahtumapaikan kehittämisessä rakennusperintö ja kulttuuriympäristö on nähty yrityksen voimavarana.

Kulttuuriympäristötyöryhmä myönsi toisen kunniakirjan Naisvuoren vesitornille, jonka vuonna 2022 valmistunut korjaushanke edustaa hyvin valmisteltua ja toteutettua korjaus- ja kunnostustyötä. Kulttuuriympäristötyöryhmä kiittää, että korjaustyön suunnittelu ja toteutus on pohjautunut useisiin selvityksiin ja hyvään yhteistyöhön eri asiantuntijoiden välillä. Maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön korjaaminen säilyttää kulttuurihistoriallisia arvoja, jonka lisäksi kohde on erinomainen esimerkki arvokkaiden rakennusten käytöstä matkailukohteena. Erityiskiitoksena lausuttiin se, että hankkeen takana on Mikkelin kaupungin tahtotila ylläpitää keskeistä kaupunkikuvan symbolia.

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä on maakunnan kulttuuriympäristöasioiden yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on kehittää maakunnan kulttuuriympäristötyötä ja edistää alueen arvokkaan kulttuuriympäristön, rakennusperinnön ja niihin liittyvän aineettoman kulttuuriperinnön säilymistä. Työryhmässä ovat mukana Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Riihisaari – Savonlinnan museo, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Savo, Mikkelin kaupunki, Savonlinnan kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys, Museovirasto ja Metsähallitus.

Yhteyshenkilöt

kulttuuriympäristöasiantuntija Laura Vikman, Etelä-Savon ELY-keskus, 0295 024 193, laura.vikman@ely-keskus.fi

Kuvat

Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Luukkuongelmia Voikosken voimalaitoksen padolla – vedenpinta noussut Juolasvedellä ja Sarkavedellä, Mäntyharjun ja Kouvolan alueilla30.11.2023 15:20:03 EET | Tiedote

Juolasvettä ja Sarkavettä säännöstelevän Voikosken voimalaitoksen padolla on havaittu vaurioita tulvaluukuissa. Tämän vuoksi Juolas-Sarkaveden vedenpinta on noussut suunnittelemattomasti. Maanantaina jälkeen nousua on ollut noin 20 senttimetriä ja vedenpinta on tällä hetkellä viisi senttiä säännöstelyn ylärajan yläpuolella.

Luomukorvausten maksu alkaa Etelä-Savossa – luomutilojen määrä vähentynyt22.11.2023 08:13:25 EET | Tiedote

Ruokavirasto avasi ELY-keskusten luomusitoumusten käsittelyn tukisovelluksessa 4. lokakuuta. Etelä-Savon ELY-keskuksessa korvauksia päästään maksamaan vielä tämän kuun aikana. Luomusitoumuksen hakijoita on Etelä-Savossa 170 tilaa, joten kaikki eivät välttämättä saa maksuja samaan aikaan, vaan odotukseen kannattaa varautua. – Ensimmäisessä vaiheessa luomukorvaus maksetaan sen mukaan, mitä päätukihaussa on ilmoitettu. Jos luomukorvauksen määrään vaikuttavia muutoksia on tehty päätukihaun päättymisen jälkeen, ne huomioidaan toisen erän maksatuksessa. Toinen erä on suunniteltu toukokuulle 2024, kertoo Anne Manninen Etelä-Savon ELY-keskuksen luomutiimistä. Hallinto pääsee tallentamaan sitoumukseen tulevia muutoksia joulukuussa, kun tukisovellus päivitetään. Kaikki sitoumukseen maksuun vaikuttavat muutokset, esimerkiksi päättymisvuosi ja lohkomuutokset, korjataan sitoumukseen päivityksen jälkeen. Etelä-Savon luomutilat monipuolisia Etelä-Savossa luomupinta-ala on noin 12 000 hehtaaria, joist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme