Atena

"Voiko seiniä lyövä ihminen sanoa varmaksi, ettei löisi toista ihmistä?" – Tiina Katriina Tikkasen romaani pureutuu vallankäyttöön parisuhteessa

Jaa
Psykologinen romaani Ei mitään hätää tutkii parisuhdetta vallan näkökulmasta. Mikä on sallittua ja mikä satuttavaa? Miten seksi ja seksuaalisuus muuttuvat pitkän suhteen aikana? Voiko kaikkea hallita, myös omaa puolisoa?

Taina ja Oskari ovat pari, mutta ennen kaikkea äiti ja isä, jotka varjelevat perhettään omien lapsuuskokemustensa vuoksi. Kun Taina puhuu vielä yhdestä vauvasta, Oskari säikähtää. Hän ei halua enää lisää huolehdittavaa. Epäluottamus ja manipulointi alkavat jäytää parisuhdetta. Samalla katoaa läheisyys. Ero ei tule kuitenkaan kysymykseen, sillä perheellä on kaikki hyvin. Miten tästä eteenpäin?

Ei mitään hätää kertoo rehellisesti ihmisistä, seksuaalisuudesta ja tästä päivästä. Mitä sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa avioliitossa ja vanhemmuudessa? Mikä on parisuhteessa sallittua, mikä satuttavaa vallankäyttöä?

Tiina Katriina Tikkanen kiinnostui parisuhteiden valtadynamiikoista työskennellessään projektissa, jossa autettiin eroa harkitsevia tai jo eronneita vanhempia. Hän huomasi myös, kuinka nykyvanhemmat uskovat olevansa parempia vanhempia kuin heidän omat vanhempansa olivat olleet. Mutta vaikka asioista puhutaan enemmän, läsnäolo on vaikeaa. Vanhemmuutta ja parisuhdetta suoritetaan. Tikkasta kiinnosti myös perheissä käytettävä lähes huomaamaton väkivalta: reikiä seinissä ja ovissa, lentäviä kaukosäätimiä, aviomiehiä ja isiä, jotka ovat käyneet "vain kerran" käsiksi puolisoihinsa, mutta tapahtuma on jättänyt ikuiset jäljet. Näistä kokemuksista lähes poikkeuksetta vaietaan, ja samaan aikaan lähisuhdeväkivalta on Suomessa iso ongelma. Voiko seiniä lyövä ihminen sanoa varmaksi, ettei löisi toista ihmistä?

Romaanissa on mukana myös lasten näkökulma. Miten vanhemmuus ja vanhempien riitely näyttäytyvät lapsille? Kuinka paljon turvattomuuden tunnetta siirtyy lapsiin, vaikka vanhemmat sanoisivat, että ei ole mitään hätää?

Tiina Katriina Tikkanen (s.1983) on noormarkkulaissyntyinen kirjailija, kirjoittamisen ohjaaja ja vapaa kirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Toinen silmä kiinni (2020) oli arvostelumenestys.

Ei mitään hätää on arvosteluvapaa 8.9.2023.

Äänikirja julkaistaan 18.9.2023, lukijana Anniina Piiparinen.

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: jenni.heiti@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme