Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Viime viikkojen sateet ovat nostaneet pohjalaisvesistöt tulvakorkeuksiin ja tekojärvet ovat täyttyneet (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Lauantain sateet nostivat virtaamat ja vedenpinnat pohjalaisvesistöissä uuteen nousuun. Lapuanjoella Liinamaassa vedenpinta on noussut noin metrin tulvarajan yläpuolelle ja on edelleen nousussa. Myös Kuortaneenjärvi on noin metrin ajankohdan tavanomaista ylempänä ja nousussa. Laajoja peltoalueita on veden alla etenkin Liinamaan alueella. Vedenkorkeudet Liinamaassa ja Kuortaneenjärvellä ovat ylempänä kuin koskaan aiemmin havaintohistorian aikana syyskuun alussa.
Kuvituskuva. Nurmonjoella tulvii ja laituri on jäänyt veden alle.
Kuvituskuva. Nurmonjoella tulvii ja laituri on jäänyt veden alle.

Kyrönjoen vesistöalueella pahin tilanne on Seinäjoella ja Jalasjoella. Vesi tulvii pelloille etenkin Peräseinäjoen ja Seinäjoen välisillä peltoalueilla sekä Jalasjoen yläosilla. Seinäjoen ja Jalasjoen vedenpinnat ovat korkeammalla kuin tämän kevään tulvalla. Seinäjoki on Jouttikosken mittausasemalla noin 2 metriä ja Jalasjoki on Jalasjärven mittausasemalla noin 1,5 m korkeammalla kuin syyskuun alussa keskimäärin.   

Lapuanjoen ja Kyrönjoen tekoaltaat ovat täynnä, joten niiden avulla ei voida enää hillitä alapuolisten jokien virtaamaa. Osa yläpuolisten jokien vesistä juoksutetaan tekojärvien ohi vanhoja jokiuomia pitkin. Vesimäärät ovatkin nyt selvästi tavanomaista suurempia ja lisääntymässä Nurmonjoen ja Seinäjoen vanhoilla uomilla, kun Hirvijärven, Kyrkösjärven ja maanantaista alkaen myös Kalajärven tekojärvien ohi ohjataan osa yläpuolisten jokien virtaamista. Suuret vesimäärät voivat saada veneet, laiturit ja muut matalalla sijaitsevat rakenteet liikkeelle. Omistajien kannattaa tarkistaa kiinnitykset ja tarvittaessa varautua nostamalla omaisuus ylemmäksi pois tulvaveden ulottuvilta.

Ähtävänjoella Lappajärven pinta on noussut noin puoli metriä syyskuun alun tavanomaista tasoa korkeammalle. Juoksutus Lappajärvestä on nostettu luvan mukaiseen maksimiin eli 30 kuutiometriin sekunnissa. Lappajärven pinta pysyy pitkään poikkeuksellisen korkealla, koska isossa järvessä muutokset tapahtuvat hitaasti.

Virtaamat nousivat reilusti lauantain sateiden seurauksena nopeasti myös rannikon pienemmät joissa. Sunnuntain aikana virtaamat kääntyivät laskusuuntaan.

Mahdolliset tulevat pienemmätkin sateet nostavat vedenpintoja nopeasti, koska maa on hyvin märkä eikä ime vettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794


Säännöstely- ja patoturvallisuusryhmän päällikkö Pekka Hyytiäinen, puh. 0295 027 014


Vesistöyksikön päällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Kuvat

Kuvituskuva. Nurmonjoella tulvii ja laituri on jäänyt veden alle.
Kuvituskuva. Nurmonjoella tulvii ja laituri on jäänyt veden alle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Översvämningssituationen fortsätter att vara allvarlig i de österbottniska landskapen – Flödestoppen närmar sig i Perho å (landskapen i Österbotten)12.4.2024 13:13:09 EEST | Tiedote

I Perho å har vattenflödet ökat snabbt och flödestoppen väntas de närmaste dagarna. Vid Tunkkari har flödestoppens återkomsttid förutspåtts vara sällsyntare än en gång per 20 år. Vattenflödet väntas öka till nästan samma nivå som vid översvämningen våren år 2000. Vatten leds ut i de konstgjorda sjöarna i syfte att dämpa flödestoppen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye