Varsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen ELY-keskus

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan monipuolisesti yritystoimintaa

Jaa
Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea toimintansa käynnistämiseen ja kehittämiseen. Vuosina 2014–2022 Länsi-Suomen ELY-keskukset ja Leader-ryhmät myönsivät maaseuturahoitusta yli 3 400 yritykselle yhteensä 189 miljoonaa euroa.
Kuva: Maaseutuverkosto. Kuvaaja: Jyrki Vesa.
Kuva: Maaseutuverkosto. Kuvaaja: Jyrki Vesa.

Länsi-Suomen eli Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset myönsivät Euroopan unionin maaseuturahoitusta yli 2 000 yritykselle yhteensä noin 165 miljoonaa euroa rahoituskaudella 2014–2022.  

ELY-keskusten lisäksi maaseudun yritystukia myöntävät paikalliset Leader-ryhmät. Länsi-Suomen Leader-ryhmät myönsivät rahoituskauden 2014–2022 aikana yritystukia yhteensä 24 miljoonaa euroa noin 1 400 yritykselle.  

Suurin osa myönnetyistä yritystuista on ollut 20 % hankkeiden kokonaiskustannuksista, mikä tarkoittaa, että maaseudun yritystoimintaan on investoitu rahoituskauden aikana arviolta yli 900 miljoonaa euroa. 

EU:n uusi rahoituskausi 2023–2027 on nyt käynnissä ja tukihaku on auki Hyrrä-asiointipalvelussa. Länsi-Suomen ELY-keskuksilla on tämän vuoden aikana myönnettävissä yritystukia yhteensä noin 13,3 miljoonaa euroa. Lisäksi Leader-ryhmät myöntävät tukia omien rahoituskehystensä mukaisesti. 

Maaseuturahoituksella tuetaan yritysten kehittymistä ja investointeja. Myös uuden yrityksen käynnistämiseen on saatavilla tukea. 

Yritykset työllistävät ja elävöittävät maaseutua 

Maaseudun yritysrahoituksella yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa: kehittää tuotteitaan, laajentaa tuotevalikoimaansa ja löytää uusia markkinoita. Sen myötä syntyy uusia työpaikkoja. Yritysten tuottamat monipuoliset palvelut myös vahvistavat maaseudun pito- ja vetovoimaa. 

– Maaseudun yritystukien myötä Länsi-Suomeen syntyi noin 3 500 uutta työpaikkaa päättyneellä EU:n rahoituskaudella, kertoo yrityspalvelupäällikkö Johanna Olsson Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. 

Maaseuduksi määritellään jopa 95 prosenttia Suomen pinta-alasta, joten EU-rahoituksella tuetaan ympäristöltään ja elinkeinoelämältään hyvin erilaisia alueita. 

– Moni yrittäjä on yllättynyt, kun maakunnan keskuskaupungin laitamilla sijaitseva yritys onkin kuulunut maaseutuluokituksen piiriin ja saanut maaseuturahoitusta, Olsson kommentoi. 

Tukimuotoja eri tarpeisiin 

ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät myöntävät tukea niin aloittaville yrittäjille, toimintaansa kehittäville kuin investoiville yrityksille. Tukihakemuksen voi täyttää milloin vain, mutta päätökset tehdään valintajaksoissa. Nyt käynnissä oleva yritystukien valintajakso päättyy ELY-keskuksissa 15.10.2023. 

Aloittavalle yrittäjälle on tarjolla pienempiä tukisummia 1 000 eurosta alkaen yritystoiminnan suunnitteluun, kokeiluun ja käynnistämiseen. Yrityksien isompiin investointeihin, kuten uusiin tuotantolaitoksiin ja toimitiloihin, voidaan hyväksyä kustannuksia enintään 2 miljoonaa euroa toimialan mukaan. 

– Leader-ryhmät rahoittavat mikroyritysten pieniä kehittämistoimia ja investointeja omilla alueillaan ja ELY-keskukset taas isompia hankkeita, selventää kehittämisasiantuntija Salme Pihlajamaa Satakunnan ELY-keskuksesta.  

Tuen määrä vaihtelee tukimuotojen ja yrityksen sijainnin perusteella. Esimerkiksi investoinneissa tuen määrä voi olla 20–40 prosenttia investoinnin hyväksytyistä kustannuksista. 

– Rahallisen tuen lisäksi yritykset kokevat usein hyötyvänsä siitä, että ELY-keskuksen yritysasiantuntija käy hankkeen läpi ja arvioi sen kannattavuutta. Kun ELY-keskus myöntää tukea, yrittäjä saa vahvistusta idealleen ja uskallusta investoida omarahoitusosuutensa, kommentoi yritysasiantuntija Ari Nummelin Satakunnan ELY-keskuksesta. 

 

Lisätiedot: 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: 

Johanna Olsson, yrityspalvelupäällikkö, puh.0295 027 540 

Pirkanmaan ELY-keskus: 

Saija Selin, yritysasiantuntija, puh. 0295 036 073 

Varsinais-Suomen ELY-keskus: 

Hilkka Halla, yritysasiantuntija, puh. 0295022085 

Satakunnan ELY-keskus: 

Ari Nummelin, yritysasiantuntija, puh. 0295 022 071 

Pohjanmaan ELY-keskus: 

Matias Smeds, yritystutkija,puh. 0295 028 620 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Maaseutuverkosto. Kuvaaja: Jyrki Vesa.
Kuva: Maaseutuverkosto. Kuvaaja: Jyrki Vesa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Työpajassa esillä yleissuunnitelmaluonnos valtatien 8 parantamisesta Rauman ja Eurajoen välillä4.12.2023 12:13:59 EET | Tiedote

Torstaina 14.12. kello 17.30 alkaen Eurajoen Lapijoen koululla järjestetään kaikille avoin työpaja, jossa esitellään alustava yleissuunnitelmaluonnos valtatien 8 parantamiseksi Rauman ja Eurajoen välillä. Suunnitelmaluonnoksesta keskustellaan pienryhmissä sekä etenkin haastaviin kohteisiin ja haittojen lieventämiseen haetaan ratkaisuja yhdessä keskustellen.

Avantin eritasoliittymä E18 Turun kehätiellä (kt40) avataan liikenteelle 1.12.202330.11.2023 08:21:01 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on toteuttanut yhteistyössä Liedon kaupungin kanssa Avantin eritasoliittymän ramppien sekä katuyhteyden rakentamisen. Eritasoliittymän rakentaminen parantaa alueen liikenneyhteyksiä Tuulissuon teollisuusalueelle sekä kehätien liikenneturvallisuutta ja välityskykyä. Hanke on jatkoa Väyläviraston toteuttamalle E18 Kausela-Kirismäki -hankkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme