Finnvera Oyj

Finnveran Sisä-Suomen aluekatsaus 1–6/2023: Finnveran rahoitus kasvoi Pirkanmaalla mutta laski Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä yrityskauppamarkkina piristyi

Jaa

Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa 2023 rahoitusta Sisä-Suomen alueelle eli Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 84 miljoonaa euroa (86). Myönnetyn rahoituksen määrä kääntyi Pirkanmaalla reippaaseen kasvuun ja kohdistui aiempaa enemmän myös investointeihin. Sen sijaan Päijät-Hämeessä rahoitus laski edellisvuosien kasvutrendin jälkeen. Myös Kanta-Hämeessä myönnetyn rahoituksen määrä edelleen laski hieman, mutta rahoitettujen yrityskauppojen määrä kasvoi. Toimialoista Finnveran rahoitusta kohdistui eniten maakuntien teollisten toimialojen yrityksille.

Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa alueen maakunnista Pirkanmaalle rahoitusta yhteensä 53 miljoonaa euroa (45), Päijät-Hämeeseen 24 miljoonaa euroa (31) ja Kanta-Hämeen yrityksille 8 miljoonaa euroa (10).

Pirkanmaalla rahoituksen määrä kasvoi kaikilla toimialoilla - investointien rahoitus harppasi ylöspäin

Pirkanmaalla Finnvera oli yhdessä pankkien ja muiden rahoittajien kanssa rahoittamassa tammi–kesäkuussa yhteensä 148 miljoonan euron kokonaisrahoitushankkeita (95). Pääosa tästä, yhteensä 58 miljoonaa euroa (24), kohdistui yritysten investointeihin, ja Finnveran rahoitus maakunnan investointeihin kasvoi voimakkaasti. Kokonaishankkeista käyttöpääomatarpeisiin kohdistui 54 miljoonaa euroa (53).

– Investointien rahoituksen näin voimakas kasvu on positiivista, kun yleisesti yritysten toimintaympäristön muutokset erityisesti nousseiden korkojen ja inflaation osalta ovat pikemminkin vähentäneet investointihalukkuutta ja investointeihin kohdistuneen rahoituksen määrää. On myös mahdollista, että Finnvera on haluttu jakamaan riskiä myös sellaisissa hankkeissa, joita pankit olisivat vakaampina aikoina rahoittaneet itse. Tärkeintä kuitenkin on, että hankkeita on viety eteenpäin epävarmuudesta huolimatta, sanoo Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.

Rahoitettujen yrityskauppojen määrä jatkoi kasvua. Finnvera oli Pirkanmaalla rahoittamassa 42 yrityksen omistajanvaihdosta (39), ja myönsi niihin rahoitusta yhteensä 9 miljoonaa euroa (4).

– Rahoitettujen omistajanvaihdosten määrän kasvu on myönteinen signaali. Myös rahoitettujen yrityskauppojen keskikoko kasvoi, mikä kertoo osaltaan yrityskauppamarkkinan toipumisesta sekä ostajien tulevaisuudennäkymien luottamuksen palaamisesta. Toimialoittain tarkasteluna rahoituksen myöntäminen palautui vuoden 2019 tasolle, eli koronapandemiavuosien 2020–2021 kaltaista Finnveran rahoituksen kohdistumista matkailu- ja erityisesti ravitsemusalan yrityksille sekä kaupan ja kuluttajapalvelujen yrityksille ei enää näy, ja kuluttajien ostokäyttäytyminen on palannut koronaa edeltävien vuosien tasolle, Ketola sanoo.

Teollisuusyrityksille myönnetty rahoitus kasvoi hieman edelliseen vuoteen verrattuna, ja teollisuus oli jälleen suurin yksittäisistä toimialoista.

Päijät-Hämeessä Finnveran kokonaisrahoituksen ja rahoitettujen yrityskauppojen määrä laskivat selvästi, mutta toimitusten ja kauppojen rahoitus kasvoi

Päijät-Hämeessä nähtiin vuonna 2022 investointien buumi, joka heijastui myös Finnveran rahoitukseen. Alkuvuonna 2023 Finnveran rahoituksen määrä maakunnassa tasaantui. Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamien kokonaishankkeiden määrä oli 46 miljoonaa euroa (76). Siitä investointien osuus oli ainoastaan 5 miljoonaa (33), ja käyttöpääomatarpeiden osuuskin selvästi edellisvuotta pienempi eli 10 miljoonaa (31).

Yritysten toimituksiin ja kauppoihin liittyvien toimitusvakuuksien osuus kuitenkin yli tuplaantui 31 miljoonaan euroon (12).

– Viime vuonna useat yritykset toteuttivat merkittäviä investointihankkeita Päijät-Hämeessä, mikä nosti investointeihin kohdistunutta kokonaisrahoituksen määrää kyseinä vuonna. Nyt investoinneissa on näkynyt talouden epävarmuuden tuomaa varovaisuutta. Toimitusvakuuksien rahoitus kuitenkin kasvoi merkittävästi aikaisemmista vuosista. Tämä kertoo alueen positiivisesta vireestä, Ketola sanoo. 

Myös yrityskaupparintamalla oli alkuvuodesta edellisvuotta hiljaisempaa. Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia Päijät-Hämeessä 12 kappaletta (22) noin 2 miljoonalla eurolla (3).

Finnveran kokonaisrahoituksesta 86 prosenttia (76) kohdistui Päijät-Hämeen teollisille toimialoille. Maakunnan matkailu- ja ravintola-ala sekä liike-elämän palvelut selvisivät ilman merkittävää Finnveran lisärahoitusta.

Kanta-Hämeessä yritysten omistajanvaihdokset lisääntyivät

Kanta-Hämeen alueella Finnvera oli mukana rahoittamassa yhteensä noin 17 miljoonan euron (19) kokonaisrahoitustarpeita, joista suurin osa eli 9 miljoonaa euroa (11) kohdistui yritysten käyttöpääomatarpeisiin. Investointien osuus rahoitetuista kokonaishankkeista oli Kanta-Hämeessä 4 miljoonaa euroa (4), joka on yhä huolestuttavan alhaisella tasolla. Finnvera oli mukana 14 yrityksen omistajanvaihdoksen rahoituksessa (8), eli kasvu edellisvuodesta oli huomattava.

– Rahoitettujen omistajanvaihdosten määrä kasvoi huomattavasti edellisvuodesta ja palasi aiempien vuosien tasolle. Yrityskauppoja tehtiin erityisesti pienissä yrityksissä, joista eniten matkailu- ja ravintolatoiminnan sekä kaupan ja kuluttajapalvelujen alan yrityksissä. Yrityskauppojen piristyminen on erittäin positiivinen ilmiö, sillä yleensä omistajan vaihtuminen tuo yritykseen kasvuhakuisuutta, mikä kirittää parhaimmillaan koko maakunnan elinvoimaa, Ketola sanoo.

Toimialoista eniten rahoitusta myönnettiin Kanta-Hämeessäkin teollisuuteen. Rahoitus matkailu- ja ravintolatoimintaan sekä kaupan ja kuluttajapalvelujen yrityksille laski koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Lisätiedot:

Liite: Sisä-Suomen aluekatsaus 1–6/2023 (PDF)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Ketola, aluejohtaja, Finnvera, Sisä-Suomi, puh. 029 460 2658

Kuvat

Finnveran rahoitus päätoimialoittain Pirkanmaalla 1-6/2023.
Finnveran rahoitus päätoimialoittain Pirkanmaalla 1-6/2023
Lataa
Finnveran rahoitus päätoimialoittain Päijät-Hämeessä 1-6/2023.
Finnveran rahoitus päätoimialoittain Päijät-Hämeessä 1-6/2023
Lataa
Finnveran rahoitus päätoimialoittain Kanta-Hämeessä 1-6/2023.
Finnveran rahoitus päätoimialoittain Kanta-Hämeessä 1-6/2023
Lataa
Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.
Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveras regionöversikt för Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten 1–6/2023: Finnveras finansiering till SMF- och midcap-företag minskade. Behovet av driftskapital ökade – investeringarna fortsatte7.9.2023 10:28:04 EEST | Tiedote

I början av 2023 beviljade Finnvera inhemsk finansiering till landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten till ett belopp av sammanlagt 43 miljoner euro (69). Finnveras finansiering minskade tydligt i alla landskap och hundra procent av finansieringen riktades till SMF- och midcap-företag. Investeringarna fortsatte trots osäkerheten. Ägarbytena förblev oförändrade, i Österbotten nästan fördubblades antalet företagsförvärv jämfört med motsvarande period i fjol. Antalet nystartade företag som finansierades minskade jämfört med året innan, vilket återspeglar förändringarna i verksamhetsmiljön. Det grundas allt fler företag som bisyssla.

Finnveran Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluekatsaus 1-6/2023: Rahoitus pk- ja midcap-yrityksille laski. Käyttöpääoman tarve kasvoi – investoinnit jatkuivat7.9.2023 10:25:03 EEST | Tiedote

Finnvera myönsi Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin kotimaan rahoitusta alkuvuonna 2023 yhteensä 43 miljoonaa euroa (H1/2022: 69). Finnveran myöntämä rahoitus laski selvästi kaikissa maakunnissa ja kohdistui sataprosenttisesti pk-ja midcap-yrityksille. Investoinnit jatkuivat epävarmuudesta huolimatta. Omistajanvaihdokset pysyivät ennallaan, Pohjanmaalla yrityskauppojen määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Rahoitettujen aloittavien yritysten lukumäärä laski edellisvuodesta, mikä heijastelee toimintaympäristön muutoksia. Sivutoimiyrityksiä perustetaan yhä enemmän.

Finnveran Lounais-Suomen aluekatsaus 1–6/2023: Finnveran rahoitus pk- ja midcap-yrityksille kasvoi – myös investointien ja yrityskauppojen rahoitus piristyi30.8.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk- ja midcap-yritysten rahoituskysyntä näyttää nousevan edellisvuoden kuopasta. Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa 2023 rahoitusta Varsinais-Suomen pk- ja midcap-yrityksille 57 miljoonaa euroa ja Satakuntaan 21 miljoonaa euroa. Molempien maakuntien osalta myönnetty rahoitus kasvoi yli 10 prosenttia. Varsinais-Suomessa myös rahoitettujen investointien arvo kääntyi selvään kasvuun. Teollisuus on veturitoimiala, johon maakuntien rahoituksesta kohdistui jälleen yli 60 prosenttia. Yrityskauppoihin kohdistui edellisvuotta enemmän rahoitusta, etenkin Satakunnassa yritysten omistajanvaihdosmarkkina vilkastui.

Finnveran Etelä-Suomen aluekatsaus 1-6/2023: Rahoituksen myöntäminen edelleen vilkasta, mutta investoinnit laskussa - viennin rahoitus korkealla tasolla28.8.2023 09:02:49 EEST | Tiedote

Alkuvuosi 2023 oli edelleen vilkas Etelä-Suomen alueella, vaikka toimintaympäristön muutokset, korkojen nousu ja inflaatio vaikuttivat yritysten investointihalukkuuteen. Finnvera myönsi alueen yrityksille kotimaan rahoitusta tammi-kesäkuussa 2023 yhteensä 215 miljoonaa euroa (216). Myönnetyn rahoituksen määrä kasvoi hieman Etelä-Karjalassa ja Uudellamaalla edelliseen vuoteen verrattuna. Kymenlaaksossa myönnetyn rahoituksen määrä laski. Viennin rahoituksen myöntäminen on korkealla tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme