Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Seinäjoen seudun vesihuollon alueellisella yleissuunnitelmalla tehokkuutta, toimintavarmuutta ja ekologista kestävyyttä vesihuoltoon (Etelä-Pohjanmaa)

Jaa
Seinäjoen seudun vesihuoltoinvestointipäätösten tekemisen tueksi on valmistumassa Seinäjoen seudun vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma. Suunnitelmassa esitetään 10 kunnalle, Alajärvi, Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki, vesihuollon kehittämisratkaisuja.

Suunnitelma on lausuntokierroksella suunnitelmaan osallistuvissa kunnissa sekä suunnittelualueen naapurikunnissa.

Vesihuoltoon tehokkuutta, toimintavarmuutta ja ekologista kestävyyttä 

Yleissuunnitelma sisältää vesihuoltoa koskevat perustiedot sekä vesihuoltoa koskevat ennusteet. Niiden perusteella on esitetty aluetta koskevat tekniset ja organisatoriset hanke-ehdotukset. Hanke-ehdotukset parantavat suunnittelualueen vesihuollon tehokkuutta, toimintavarmuutta ja ekologista kestävyyttä. Suunnitelmassa on kuvattu tarkemmin ne kehittämishankkeet, joiden on arvioitu toteutuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Esitetyt suunnitelmaratkaisut perustuvat vuoteen 2050 ulottuviin vedenkulutuksen ja jätevesimäärien ennusteisiin. Seinäjoella väestömäärän ennustetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä ja Ilmajoella väestön määrä pysyy lähes nykyisellään. Muissa kunnissa väestön määrä vähenee. 

13 kehittämishanketta 

Kehittämishankkeita on 13 ja niiden kustannusarvio seuraavien 10 vuoden aikana on noin 44,8 miljoonaa euroa.  Hankkeet on asetettu tärkeysjärjestykseen ja ne on jaoteltu tavoitteensa perusteella kolmeen ryhmään: 1) hallinnointi ja organisointi, 2) kapasiteetin ja varmuuden parantaminen sekä 3) ympäristötekijät ja kestävä kehitys.

Esitetyt kehittämishankkeet koskevat alueen vesihuollon kehittämistä kokonaisuutena, jossa vesihuoltolaitosten toimintaa kehitetään erityisesti laitosten yhteistyöllä ja yhteistoiminnalla. Kehittämishankkeiksi esitetään mm. vesihuoltolaitosten yhteistyötä edistävän alueellisen toimintaelimen perustamista, tukkuvesiyhtiöiden vedentuotannon varmuuden parantamista, alueen jätevedenpuhdistuksen keskittämisen lisäämistä ja energiatehokkuuden edistämistä. 

Seinäjoen seudun vesihuollon alueellinen yleissuunnitelman tilasivat Alajärven kaupunki ja kaupungin vesihuoltolaitos, Alajärven Vesiosuuskunta, Alavuden kaupunki ja kaupungin vesihuoltolaitos, Ilmajoen kunta ja kunnan vesihuoltolaitos, Isonkyrön kunta ja kunnan vesihuoltolaitos, Kauhajoen kaupunki ja Kauhajoen Vesihuolto Oy, Kauhavan kaupunki ja Kauhavan Vesi Oy, Kuortaneen kunta ja kunnan vesihuoltolaitos, Kurikan kaupunki ja Kurikan Vesihuolto Oy, Lapuan kaupunki ja kaupungin vesihuoltolaitos sekä Lapuan Jätevesi Oy, Seinäjoen kaupunki ja Seinäjoen Vesi (Seinäjoen energia Oy:n liiketoimintayksikkö), Lakeuden Vesi Oy, Lappavesi Oy sekä Etelä-Savon ELY-keskus. Hanketta koordinoi Etelä-Savon ELY-keskus ja suunnitelman laatijana toimi AFRY Finland Oy. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesihuoltopäällikkö Jyrki Lammila, puh. 0295 022 890, jyrki.lammila(at)ely-keskus.fi
Johtava vesihuollon talousasiantuntija Maria Åkerman, puh. 0295 027 018, maria.akerman(at)ely-keskus.fi
Vesitalousasiantuntija Sirpa Lindroos, puh. 0295 027 869, sirpa.lindroos(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Metsä Board Oyj:n Kaskisten kartonkitehtaan YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)27.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Metsä Board Oyj suunnittelee Kaskisiin kartonkitehdasta, joka sijoittuu nykyisen kemihierretehtaan kanssa samalle tehdasalueelle. Lisäksi tarkastellaan nykyiselle jätevesien purkupisteelle kahta vaihtoehtoista purkupistettä joko Tallvarpenin lahdella tai Ådskärin ja Tunngrundin välisellä merialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme