Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yhteisöllinen resilienssi auttoi helsinkiläisiä koronakriisin aikana – sosiaalinen media ja paikallinen yhteisötoiminta avainasemassa

Jaa
Sosiaalisessa mediassa rakentuneilla yhteisöllisyyden muodoilla oli keskeinen merkitys helsinkiläisten koronakriisistä selviytymiseen. Sosiaalinen media toimi nopeana ja paikallisena tiedonvälittäjänä sekä yhteisöllisyyden ja jaksamisen luojana. Yhteisöllinen resilienssi näkyi myös alueellisesti yhteisöllisenä toimintana ja avun ja tuen antamisena. Paikallisuus korostui varsinkin iäkkäiden ja haavoittuvissa tilanteissa olevien ihmisten selviytymisessä kriisin aikana.

Yhteisöllinen resilienssi tarkoittaa paikallisten yhteisöjen kykyä selviytyä vaikeissa tilanteissa ja kriiseissä ja toipua niistä. Toimimalla yhdessä ihmiset saavat toisiltaan tukea, apua, tietoa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vaikutusmahdollisuuksia. Helsingin yliopiston tekemässä ja kaupunginkanslian julkaisemassa uudessa tutkimuksessa Yhdessä koronan aikaan. Tutkimus yhteisöllisestä resilienssistä Helsingissä tarkastellaan tällaista yhteisöllistä resilienssiä Helsingin eri asuinalueilla koronakriisin aikana.

Tutkimustulokset osoittavat yhteisöllisen resilienssin olleen Helsingissä koronapandemian aikana vahvaa ja aktiivista, mutta jakautunutta alueiden ja yksilöiden resurssien mukaan. Yhteisöllinen resilienssi toteutui sattumanvaraisesti, eriytyneesti ja osin tehottomasti, koska toiminnalle ei ollut riittävää tukea tai koordinoivaa tahoa eikä sitä ollut huomioitu varautumisessa.

Sosiaalinen media nopea tiedonvälittäjä ja tsemppihengen luoja

Koronakriisissä sosiaalinen media oli nopein paikallinen tiedonvälittäjä, jota myös viranhaltijat käyttivät. Sosiaalisessa mediassa pidettiin yllä solidaarisuutta, yhteisöllisyyttä ja niin sanottua tsemppihenkeä, kun mediauutisoinnin koettiin lietsovan pelkoa. Sosiaalisen median rooli korostui myös vieraskielisten yhteisöjen tiedonvälityksessä, yhteydenpidossa ja asioiden hoitamisessa.

Sosiaalista mediaa kannattaakin hyödyntää kriisin ensi hetkinä tiedon lähteenä, tiedon välittämisessä sekä vapaaehtoisten hankinnassa. Viranomaisten viestinnän tulisi sosiaalisessa mediassa olla paikallista, eli kohderyhmäkohtaista, vuorovaikutteista ja tapahtua kansalaisten omissa kanavissa.

Paikallisuuden merkitys suuri sekä selviytymisessä että avussa ja tuessa

Paikallisuus oli keskeisessä asemassa erityisesti iäkkäiden ja haavoittuvissa tilanteissa olevien ihmisten tiedon, ohjeiden ja neuvonnan saannin kohdalla. Paikallisten julkisten ja yhteisöllisten tilojen sekä lähipalvelujen sulkeminen koronapandemian aikana vaikeutti erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten perustarpeiden tyydyttämistä. Nämä tilat toimivat monille kohtaamispaikkoina, tukipalvelujen tarjoajina ja yhteisöllisyyden keskuksina. Paikallisuuden merkitys korostuu erityisellä tavalla niiden ihmisten keskuudessa, joilla ei ollut pääsyä sosiaaliseen mediaan tai ylipäätään verkkoon. Suomessa elää satoja tuhansia ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta käytä tietokonetta ja internetiä. Tutkimuksessa erityisesti iäkkäillä havaittiin kokemuksia ulosjäämisestä, kun paikallisen tilan ja avun tarjoama ikkuna ulkomaailmaan sulkeutui eikä toista ikkunaa pystytty avaamaan sosiaalisen median kautta.

Parempiosaisilla alueilla vahvempi yhteisöllinen resilienssi

Tutkimustuloksissa näkyi viitteitä siitä, että yhteisöllinen resilienssi on vahvempaa parempiosaisten alueilla. Näillä alueilla asuvilla ihmisillä on toimintaan paremmat resurssit, kuten aikaa, turvallisuudentunnetta, kielitaitoa, digiosaamista ja verkottuneisuutta. Asuinalueiden väliset erot eivät ole täysin johdonmukaisia siten, että korkea sosioekonominen taso aina ennustaisi korkeaa yhteisöllisyyttä, solidaarisuutta ja yhteisöllistä toimintaa. Siihen vaikuttavat myös alueen sosiaalisen järjestäytymisen aste naapurustoverkostoihin ja paikallisiin yhdistyksiin, paikallisen sosiaalinen median olemassaolo ja aktiivisuus sekä ihmisten keskinäinen seurallisuus.

Yhteisöllisessä resilienssissä valtava potentiaali

Yhteisöllisen resilienssin hyödyntäminen ja vahvistaminen jatkossa tarvitsee sektorirajat ylittävää johtamista ja viranomaiskoordinointia saavuttaakseen potentiaalinsa ja toteutuakseen tasa-arvoisemmin. Yhteisöllisen resilienssin tukeminen ja ottaminen osaksi suunnitelmallista varautumista vaatii roolien, verkostojen, prosessien ja resurssien koordinointia. Yhteiskunta- ja kaupunkitasoista koordinaatiota ja tukea kehittämällä voidaan parantaa yksilö-, yhteisö-, ja aluetasolla ihmisten selviytymistä kriiseistä ja poikkeusoloista. Samalla tuetaan hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.

Yhdessä koronan aikaan – Tutkimus yhteisöllisestä resilienssistä Helsingissä (pdf)
Tiivistelmä

Lisätiedot:

Pasi Mäenpää
Helsingin yliopisto
pasi.maenpaa@helsinki.fi
Puh. 050 437 0178

Henrietta Grönlund
Helsingin yliopisto
henrietta.gronlund@helsinki.fi
Puh. 050 314 8772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Vartiainen: Keskusta-alueen toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön helpotetaan Helsingissä25.9.2023 10:15:00 EEST | Tiedote

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, kuten etätyön lisääntyminen, ostoskäyttäytymisen muutos ja keskustatilan kysynnän muutos kohti elämyksellisyyttä, ovat luoneet tarpeen arvioida rakennusten käyttötarkoitusten muutosten periaatteita. Kaupunki on pormestari Juhana Vartiaisen aloitteesta käynnistänyt työn periaatteiden päivittämiseksi ja toimitilojen käyttötarkoituksen muuttamisen helpottamiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus antoi kolme eri lausuntoa lakihankkeisiin18.9.2023 17:49:27 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus kokoontui 18.9. ja päätti antaa lausunnot sosiaali- ja terveysministeriölle valmiuslain toimivaltuussäännöksistä, vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä hallituksen esityksestä koskien yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamista. Kaupunginhallitus päätti myös ottaa Petri Lumijärven henkilöstöjohtajan vakinaiseen virkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme