Pohjoismaiden neuvoston demarit: Rasismi ja syrjintä horjuttavat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia

Jaa

Yhteiskunnan rakenteissa piilevä rasismi ja syrjintä on jaettu ongelma kaikissa Pohjoismaissa, ja teema on puhuttanut myös kahvipöytäkeskusteluissa Pohjoismaiden neuvoston syyskokouksessa Kööpenhaminassa, jossa valiokunnat parhaillaan kokoustavat. Teema oli myös esillä Pohjoismaiden neuvoston sosialidemokraattien ryhmäkokouksessa.

– Meille sosialidemokraateille ihmisarvo on jakamaton, jokainen on yhtä arvokas ja heille tulee turvata lähtökohdista riippumatta samat mahdollisuudet, Pohjoismaiden neuvoston Suomen sd-ryhmän edustajat Kim Berg, Jani Kokko, Anna-Kristiina Mikkonen ja Pinja Perholehto painottavat. 

Orpon hallituksen hallitusohjelmassa ei mainita sanaa rasismi kertaakaan, syrjinnän vastaisissa toimenpiteissäkin on huomioitu vain työelämässä tapahtuva ikä- ja raskaussyrjintä. Tämä siitäkin huolimatta, että Helsingin yliopiston laaja tutkimus todistaa, että pelkkä ulkomaalaiselta vaikuttava nimi vaikuttaa merkittävästi työllistymismahdollisuuksiin – sujuvasta kielitaidosta ja pätevyydestä huolimatta. 

Moni asia yhdistää Pohjoismaita, niin vankka hyvinvointivaltio kuin toimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Valitettavasti meitä yhdistää myös yhteinen haaste: alati kasvava rasismin ja syrjinnän määrä sekä vakavuus. Oikeistokonservatiiviset puolueet ja populistiset voimat ovat käyttäneet muukalaisvihaa liikkeidensä myötätuulena, syyttäen milloin korkeasta työttömyysasteesta tai matalasta palkkatasosta maahanmuuttoa. Maahanmuutto ja moninainen väestömme eivät kuitenkaan aiheuta näitä ongelmia, vaan se miten yhteiskuntamme on rakennettu. 

– Arkisessa puheessamme esiintyy työperäisen maahanmuuton glorifiointia, pidämme huippuosaajia valtavassa arvossa, ja siten luomme jakoa suorittavaa työtä tekevien ja korkeakoulutettujen välille. Suomi ei pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa – me tarvitsemme osaajia jok’ikiselle yhteiskunnan alalle, kansanedustajat muistuttavat.

– Eduskunnan istuntokausi alkaa tällä viikolla synkissä merkeissä, mutta me emme aio lannistua. Huomenna eduskunta käsittelee hallituksen selontekoa, jonka yhteydessä me sosialidemokraatit aiomme käyttää puheenvuoroja, joissa jokaisen ihmisen arvo tunnistetaan. Valitettavasti on ennakoitavissa, että kaikki kollegamme eivät näin tule tekemään, kansanedustajat toteavat. 

– Tämä hallitus ei ole osoittanut, että se ottaa rasismin ja syrjinnän vakavasti, eivätkä kaikki hallituksen ministerit suostu edes myöntämään että rasismi Suomessa on ongelma. Me otamme rasismin vakavasti, tunnistamme sen ongelmana ja sitoudumme tekemään töitä sen vastaan taistelemiseksi, niin Suomessa kuin muualla Pohjolassakin, kansanedustajat summaavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme