Tulli

Kuntokuuri edessä? Tulli muistuttaa, että netistä tilattu ravintolisä voi olla kielletty lääke

Jaa
Netistä tilatut ravintolisät voidaan valmisteesta riippuen luokitella elintarvikkeiksi, itsehoitovalmisteiksi tai lääkkeiksi. Jos ravintolisä luokitellaan Suomessa lääkkeeksi, liittyy sen tilaamiseen rajoituksia. Tilaaja voi tietämättään syyllistyä jopa lääkeainerikkomukseen.

Valmisteiden luokittelussa lääkkeiksi on eroja eri maiden välillä. Ulkomaisessa verkkokaupassa ravintolisänä myytävä valmiste, voidaan luokitella Suomessa lääkkeeksi. Lääkkeitä ei saa tilata Suomeen Eta-alueen ulkopuolelta. Eta-alueelta voi tilata lääkkeitä, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Esimerkiksi reseptilääkkeitä voit tilata ainoastaan reseptillä eli lääkemääräyksellä.

- Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti. Selvittämällä asian etukäteen varmistaa, ettei syyllisty lääkerikkomukseen tai -rikokseen, muistuttaa tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa Suomessa lääkkeiden luokittelusta. Lääkkeitä koskevat rajoitukset ja määräykset tulee tarkistaa aina Fimeasta. Tulli valvoo tuontia ja maahantuontirajoitusten noudattamista.

Lisätietoa ravintolisistä Tullin verkkosivuilla.*ETA-alueeseen kuuluu EU-maiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Anne Pullinen
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle16.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Venäjän pakotteiden valvonnassa havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta – esitutkintaan päätynyt yli 66024.10.2023 12:27:29 EEST | Tiedote

Yhteneväinen pakotevalvonta EU-tasolla, tietopohjaiseen analyysiin perustuva pakotetarkastusten kohdentaminen sekä etupainotteinen toiminta pakotteiden kiertämisen estämisessä ovat pakotevalvonnan kulmakiviä. Tulli on havainnut yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta ja aloittanut yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomiseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme