Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vandringsutfärder tar deltagaren på en tidsresa till Lillkyro under järnåldern

Dela
Under järnåldern hörde Lillkyro till de mest betydelsefulla centrumen i Finland såväl befolkningsmässigt och ekonomiskt som också kulturellt. För att fira jubileumsåret Lillkyro 10 år som en del av Vasa genomför Vasas medborgarinstitut Alma guidade vandringar till forntida objekt på Jätintie, i Kirkkosaari och Vallinmäki under tre lördagar 9.9, 23.9 och 7.10.

-På dessa utfärder kryddas den guidade vandringen i naturen med områdets historia samt berättelser och legender, berättar Helena Alanen som har planerat utfärdernas rutter och är guide på dem.

På utfärderna bekantar vi oss bland annat med en 1400 år gammal bro och hör om betydelsefulla gravfynd. Gravfynden berättar om våra förfäders liv, näringar och livliga handel. Information får man också om vikingatiden och om kristendomens liv jämsides med hedendomen.

Medborgarinstitutet Alma ordnar regelbundet kurser och föreläsningar som anknyter till järnåldern i Lillkyro.

-Vi har bekantat oss med bland annat arkeologiska fynd, områdenas och platsernas namnbestånd och hur man klädde sig under forntiden, berättar Riikka Paakkunainen, som är planeringsansvarig lärare vid Alma.

Till ytan är Lillkyro en stor socken med mycket historiskt material och varierande terräng. Iståndsättningen och utvecklandet av vandringslederna inleddes år 2020 och fortgår ännu genom föreningen Kyrönmaan Yhyres-yhdistys och till stor del genom talkoarbete som görs av invånare och föreningar.

www.vaasa.fi/sv/vandringslederna-i-lillkyro 

Medborgarinstitutet Alma erbjuder i Vasa, Lillkyro, Laihela och Storkyro hobbykurser, allmänbildande undervisning och föreläsningar som är öppna för alla och hålls på finska, svenska och engelska. Alma betjänar flexibelt livslångt lärande inom sitt verksamhetsområde och är en viktig del av de lokala gemenskaperna och deras kultur.

Nyckelord

Kontakter

Planeringsansvariga läraren Riikka Paakkunainen, Vasas medborgarinstitut Alma, tfn 040 5386 564, riikka.paakkunainen@edu.vaasa.fi


Utvecklingsplanerare Helena Alanen, Lillkyro områdesservice, tfn 045 359 0198, helena.alanen@edu.vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Sandös och Inre hamnens detaljplanearbete inleds: delta i planeringen!27.9.2023 10:48:46 EEST | Tiedote

Sandös och Inre hamnens detaljplanearbete påbörjas. Planens program för deltagande och bedömning är framlagt 27.9 – 11.10.2023. Med hjälp av programmet frågar man om åsikter angående detaljplanens målsättningar samt berättar närmare om hur planarbetet framskrider. Samtidigt är en nätenkät öppen, genom vilken man samlar in bakgrundsfakta till detaljplaneändringen och planering i anslutningen till den.

Matsvinn, loppmarknad och workshoppar för främjande av grön omställning: Program vid Vamia under hållbarhetsveckan!25.9.2023 15:11:32 EEST | Tiedote

Den nationella hållbarhetsveckan infaller 25-29.9. Under veckan minskar Vamias studerande på matsvinnet, ordnar bytesloppis och gör goda gärningar. De studerande har också en fantastisk möjlighet att delta i seminarier, workshoppar och gästbesök som ordnas av Green Skills Vaasa i anknytning till grön omställning, teknologi och företagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum