Joka neljäs kokee syrjintää työnhaussa – asiantuntija: anonyymi rekrytointi ei riitä ratkaisuksi

Jaa

Valtaosa rekrytointialan ammattilaisista ei usko anonyymin rekrytoinnin yleistymiseen omalla työpaikallaan lähitulevaisuudessa. Samalla yli neljäsosa työnhakijoista kokee tulleensa syrjityksi työnhaussa. Duunitorin asiantuntija huomauttaa, ettei anonyymi rekrytointi yksinään ratkaise ongelmia.

Työpaikkailmoituksen monimuotoisuuslupaus on yksi tapa houkutella hakijoita erilaisista taustoista. Sen avulla työnantaja voi viestiä osaajille, että haluaa kehittää työyhteisön yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta.
Työpaikkailmoituksen monimuotoisuuslupaus on yksi tapa houkutella hakijoita erilaisista taustoista. Sen avulla työnantaja voi viestiä osaajille, että haluaa kehittää työyhteisön yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta.

Suomen hallitus aikoo nostaa tasa-arvoisemman työelämän kehittämiskohteekseen rasismin vastaisessa tiedonannossaan. Yhdeksi keinoksi on valittu anonyymin rekrytoinnin edistäminen.

Duunitorin Kansallinen rekrytointitutkimus tutki rekrytoinnin ja johtamisen ammattilaisten suhtautumista anonyymiin rekrytointiin. Vain 19 prosenttia vastaajista uskoo oman työpaikkansa ottavan käyttöön anonyymeja rekrytointitapoja seuraavan kahden vuoden kuluessa.

Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto uskoo tutkimustuloksen taustalta löytyvän teknisiä syitä.

”Anonymiteetin laajemman läpimurron suurin este ei ole tahdon puute, sillä yli puolet rekrytointialan ammattilaisista kannattaa samassa tutkimuksessa monimuotoisuuden edistämistä rekrytoinneissa. Suurempi ongelma on anonyymiyden tekninen toteuttaminen – ei oikein tunneta ratkaisuja, joilla anonyymiys saavutettaisiin tehokkaasti."

Syrjinnän kokemukset yleisiä

Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan syrjintää esiintyy Suomen työmarkkinoilla suhteellisen paljon – jopa 26 prosenttia tutkimukseen vastanneista työnhakijoista ilmoitti kokeneensa syrjintää.

Yleisimmin syrjinnän kokemus liittyy ikään, sukupuoleen tai terveydentilaan. 9 prosenttia syrjintää kokeneista ilmoittaa syyksi kansallisuuden, äidinkielen, syntyperän, uskonnon tai kulttuurisen taustan.

Syrjintä nousee esiin myös tutkimuksen avovastauksissa:

”Anonyymi haku pitäisi olla lain vaatimus”, kommentoi eräs työnhakija.

”Jättäkää rekrytointikaavakkeista syntymävuosi pois. Se ei kerro mitään hakijan kyvykkyydestä vaan ennemminkin ikärasismista”, kommentoi toinen vastaaja.

”Anonyymi työnhaku ei riitä”

Duunitorin rekrytoinnin asiantuntija Lotta Viljamaa ajattelee, että vaikka anonyymi rekrytointi vähentää ennakkoluulojen vaikutusta työnhaussa, se ei silti yksinään riitä poistamaan syrjintää. 

”Vaikka perustunnistetiedot poistettaisiin, työhakemuksista voi käydä ilmi asioita, jotka antavat osviittaa esimerkiksi hakijan iästä tai taustasta. Yleensä anonymiteetti myös poistuu haastatteluvaiheessa, jonka jälkeen ennakkoluulot pääsevät taas vaikuttamaan.”

Viljamaa muistuttaa, että anonyymi rekrytointi ei vaikuta epäsuoriin syrjinnän tapoihin työnhaussa. Näitä voivat olla esimerkiksi työpaikkojen turhat kielitaitovaatimukset.

”Ei ole itsestään selvää, että anonyymia rekrytointia kannattaa edistää kaikilla työpaikoilla. Esimerkiksi työyhteisön diversiteetin lisäämisessä anonymiteetti voi olla jopa haitaksi, sillä se vaikeuttaa tietoista monimuotoisuuden kasvattamista rekrytointien avulla.”

Viljamaan mukaan syrjinnän kitkeminen työelämästä ja rekrytoinneista edellyttää kokonaisvaltaisia otteita yksittäisten toimien sijaan.

”Anonyymi rekrytointi voi olla hyvä keino ennakkoluulojen tiedostamiseen ja syrjinnän näkyväksi tekemiseen. Sen lisäksi tarvitaan kuitenkin arkista ennakkoluulojen vastaista työtä ja koulutuksia työpaikoilla, jotta syrjimättömyydestä tulee osa kulttuuria.”

Kaipaatko lisätietoa?

Tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun tai tietoa työelämästä? Ole yhteydessä! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo avoimien työpaikkojen kysynnästä ja tarjonnasta.

Duunitori Oy selvittää vuosittain työnhaun nykytilaa ja trendejä Suomessa. 

11. kertaa toteutettu Kansallinen rekrytointitutkimus 2023 toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 570 rekrytoinnin sekä henkilöstöhallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja liiketoimintajohdon ammattilaista. Tutkimus toteutettiin sekä avoimella linkillä että Taloustutkimuksen verkkopaneelissa 23.2.–12.3.2023.

Työnhakua käsittelevä osa Kansallista rekrytointitutkimusta toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja toisen kerran vuonna 2022. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 29.8.–13.9.2022, ja siihen osallistui 3 596 suomalaista.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitestipalkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye