Sinebrychoffin Taidemuseo

Inbjudan till utställningens pressvisning ti 19.9 kl. 14: den norske konstnären Peder Balkes målningar tar det försvinnande arktiska landskapet till Konstmuseet Sinebrychoff

Dela
Välkommen till pressvisningen av utställningen Peder Balke – Förtrollad av Arktis på Konstmuseet Sinebrychoff tisdagen den 19 september 2023 kl. 14.00. Utställningen är producerad i samarbete med det norska kulturinstitutet Nordic Institute of Art. Institutets chef och utställningens kurator FD Knut Ljøgodt presenterar utställningen på engelska för mediernas representanter. Anmälningar till visningen tas emot på adressen: merja.haikio@siff.fi
Peder Balke (1804–1887): Nordkapp, 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Foto: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection.
Peder Balke (1804–1887): Nordkapp, 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Foto: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection.

Peder Balke – Förtrollad av Arktis
21.9.2023 – 14.1.2024
Konstmuseet Sinebrychoff

Utställningen Peder Balke – Förtrollad av Arktis som har producerats av Konstmuseet Sinebrychoff ger för första gången den finländska publiken en bred inblick i den norske målaren Peder Balkes (1804–1887) måleri. Under hela sitt liv kom de vyer Balke fick uppleva under sin resa till Nordnorge att dominera i hans målningar, och arktiska landskap blev kännetecknande för hans konstnärskap.

 

Den arktiska naturen i centrum

Norskt landskapsmåleri och den norske konstnärens Peder Balkes (1804–1887) produktion visas för första gången i stor skala i Finland. Balke hör till den romantiska målarkonstens mest fascinerande representanter i Nordeuropa. Hans verk återger stormande havslandskap, månsken, norrsken, glaciärer och snötäckta fjäll i olika versioner. I Balkes målningar står naturen i centrum.

”Balkes målningar öppnar upp det arktiska landskapet för våra ögon, en värld som få känner till, och som hotas av klimatförändringen”, säger museichef Kirsi Eskelinen.

Peder Balke reste mycket under sin levnad. Han vidareutbildade sig på olika konstcentra i Europa, sökte nya motiv och försökte hitta en marknad för sina verk. En tidig resa till Nordnorge blev särskilt viktig för Balkes karriär. Den arktiska naturen gjorde stort intryck på honom. Han var en av de första målare som redan på 1830-talet reste norr om polcirkeln. Det arktiska landskapet fortsatte att inspirera Balke till att experimentera med nya målningstekniker i flera årtionden efter resan och kom att dominera i hans målningar under resten av hans liv. Ett av favoritmotiven var Nordkap, och på utställningen visas flera verk från olika årtionden med Nordkap som tema.

De landskap Balke återgav förändras i dag snabbt till följd av klimatförändringen. Förändringen är tydligast i de sydligaste glaciärlandskapen. Ett viktigt tema för romantikens konstnärer var människans liv på naturens villkor, men idag är situationen en annan: glaciärernas framtid beror på förändringar förorsakade av människan.

En återupptäckt landskapsmålare

Denne romantikens landskapsmålare var länge bortglömd, och hans konst har först rätt nyligen återupptäckts också internationellt. Balkes verk ställdes ut på National Gallery i London 2014, och efter det har hans verk ingått i flera grupputställningar. Utställningen som produceras av Konstmuseet Sinebrychoff är den första större monografiska presentationen av Balke i Norden utanför Norge. På utställningen visas 42 målningar av Balke, och de ger en mångsidig bild av de olika faserna i konstnärens produktion. Under sin karriär återgick han ofta till sina minnen av de arktiska landskapen och gjorde alltmer personliga tolkningar av dem. Hans senare målningar närmar sig ett abstrakt uttryck och är ofta småskaliga och nästan monokroma, men ändå kraftfulla och imponerande.

”Peder Balke är en av romantikens mest originella och experimentella konstnärer”, berättar utställningens kurator Knut Ljøgodt.

Peder Balke var inte ensam om att fascineras av Arktis. Under 1800-talets första decennier intresserade nordiska landskap såväl lokala som utländska konstnärer. De norska fjäll- och kustlandskapen var särskilt populära. På utställningen ser vi förutom Balkes verk också målningar av hans lärare Carl Johan Fahlcrantz (1774–1861) och Johan Christian Dahl (1788–1857), med vilken Balke arbetade i Dresden. Där blev han också bekant med verk av landskapsmålaren Caspar David Friedrich (1774–1840). I Balkes produktion kan man se intryck från både Dahl och Friedrich, som båda var viktiga förebilder för honom.

Utställningen Peder Balke – Förtrollad av Arktis har producerats i samarbete med det norska kulturinstitutet Nordic Institute of Art. Institutets chef, FD Knut Ljøgodt och Konstmuseet Sinebrychoffs chef, FD Kirsi Eskelinen, har varit kuratorer för utställningen. Konstmuseet Sinebrychoff har haft ett omfattande samarbete med norska och svenska museer för att genomföra utställningen.

Peder Balke

  • Peder Balke föddes i en obesutten lantarbetarfamilj påön Helgøya 1804. Han blev tidigt lärling hos en lokal målare.
  • Åren 1827–1829 studerade Balke på Kungliga ritskolan i Oslo, och 1829–1833 i Stockholm under Carl Johan Fahlcranz ledning.
  • Reste till Nordnorge 1832.
  • Reste omkring i Europa 1835–1836 och studerade under ledning av den norske konstnären Johan Christian Dahl i Dresden, där han också fick se verk av Caspar David Friedrich. Återkom flera gånger till Dresden.
  • Vistades i Europa mellan 1844 och 1850, speciellt i Tyskland. I Paris fick han en beställning av den franske kungen Ludvig Filip I. Skisser Balke gjorde för beställningen finns bevarade i Louvrens samlingar, men själva beställningen gick om intet på grund av revolutionen 1848. Balke bodde en tid också i London.
  • Efter att ha bosatt sig i Norge omkring 1850 ägnade sig Balke åt sociala frågor och stödde den organiserade arbetarrörelsen.
  • Balke avled 1887 som en nästan bortglömd konstnär. Hans produktion återupptäcktes småningom under 1900-talet. Balkes konst har på senare tid blivit internationellt uppmärksammad genom retrospektiva utställningar i London (2014) och New York (2017).

Utställningens kuratorer

FD Kirsi Eskelinen är chef för Konstmuseet Sinebrychoff.

FD Knut Ljøgodtär chef för det norska kulturinsitutet Nordic Institute of Art. Han arbetar för närvarande som huvudredaktör för en catalogue raisonné som presenterar Peder Balkes konst. Ljøgodt har varit kurator för flera utställningar med fokus på nordeuropeisk konst och har skrivit mycket om ämnet. Ett av hans senaste verk är Peder Balke: Sublime North (Skira 2020).

Utställningens publikation:
Peder Balke – Arktisen lumo| Peder Balke – Förtrollad av Arktis| Peder Balke – The Spell of the Arctic  
Redaktör: Claudia de Brün och Kersti Tainio.

Långivare:
Drammens Museum
The Gundersen Collection, Oslo   
Göteborgs Konstmuseum
Haugar Kunstmuseum, Tønsberg
Nationalbiblioteket, Helsingfors    
KODE – Kunstmuseene i Bergen
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo  
Nationalmuseum, Stockholm
Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsö
Privata långivare

Pressbilder: Konstmuseet Sinebrychoff Press - Siff Press (sinebrychoffintaidemuseo.fi)

Kringprogram: Kalender - Konstmuseet Sinebrychoff (sinebrychoffintaidemuseo.fi)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peder Balke (1804–1887): Nordkapp, 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Foto: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection.
Peder Balke (1804–1887): Nordkapp, 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Foto: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection.
Ladda ned bild
Peder Balke, Bergsformationen De sju systrarna, 1845–1850. Foto: The Gundersen Collection, Oslo / Morten Henden Aamot.
Peder Balke, Bergsformationen De sju systrarna, 1845–1850. Foto: The Gundersen Collection, Oslo / Morten Henden Aamot.
Ladda ned bild

Om

Sinebrychoffin Taidemuseo
Sinebrychoffin Taidemuseo
Bulevardi 40
00120 Helsinki

0294 500 460https://sinebrychoffintaidemuseo.fi

Inträdesavgift: Museibiljett 18 € / Rabatterad biljett 12 € / Fritt inträde med Museikort / personer under 18 år 0 €.
Till hemmuseet och samlingsutställningen på andra våningen är inträdet fritt.

Öppet: ti, to, fre 11–18, on 11–20, lö, sö 10–17, må stängt

Bokning av guidad rundvandring: Nationalgalleriets publikservice, tel. 0294 500 500 (må–fre kl. 10–14) forsaljning@fng.fi

Kontaktuppgifter: Konstmuseet Sinebrychoff, Bulevarden 40, 00120 Helsingfors, tel. 0294 500 460, www.siff.fi

 

Facebook @siffmuseo | Instagram @Sinebrychoffartmuseum | Twitter @Sinebrychoffart

Konstmuseet Sinebrychoff är en del av Finlands Nationalgalleri tillsammans med Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Ateneum.

Följ Sinebrychoffin Taidemuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sinebrychoffin Taidemuseo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye