Tutkimuksella uutta tietoa porojen terveydestä – hankkeessa poraudutaan porojen kuolinsyiden jäljille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)
Lapin ELY-keskus myöntää vuosittain tutkimusrahoitusta hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi.

Vuoden 2023 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä kolme hakemusta, joista tutkimusneuvottelukunta valitsi yhden hankkeen rahoitettavaksi. Tukea haettiin yhteensä yli 570 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen.
Rahoitettu hanke ja tuen saaja: Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS)
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa porojen kuolemansyyntutkimuksia mahdollisimman laajasti Pohjois-Suomessa ja koko Lapissa, vaikka porojen kuljetukset pohjoisesta ovat vaikeutuneet logistiikkaongelmien vuoksi. Hankkeen kuolemansyytutkimusten kautta pystytään arvioimaan, mitkä asiat aiheuttavat porojen kuolleisuutta ja miten niitä voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ruumiinavausten yhteydessä otetaan seurantanäytteitä tunnettujen ja myös vielä tuntemattomien tartunnanaiheuttajien varalta, jotta niiden tunnistamisen jälkeen voidaan saada tietoja niiden aiemmasta esiintyvyydestä suomalaisissa poroissa. Erilaisten loisten esiintymistä tutkitaan kuolinsyyn yhteydessä.
- Hankkeen toteuttaja: Ruokavirasto/Helsingin yliopisto
- Hankkeen toteutusaika: 1.9.2023–31.3.2026
- Kokonaiskustannusarvio: 302 178,40 euroa
- Myönnetty avustus: 211 524,85 euroa
- Hankkeesta lisätietoja antaa Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen, puh. 044 561 6491
Tutkimusrahoituksen haku on avoinna vuosittain tammi-maaliskuussa
Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.
Vuoden 2023 haun painopisteinä olivat 1) Porotalouden taloudelliset vaikutukset ja haasteet yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan kannalta ja niiden hallinta 2) Porojen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen; kuten loislääkintää edistämällä ja kehittämällä uusia käytäntöjä 3) Porotalouden markkinavoiman kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet 4) Kolttakulttuurin, koltta-alueen ja luontaiselinkeinojen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet
Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus:
ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118
sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapin tulvatilanne jatkuu rauhallisena30.4.2025 08:44:01 EEST | Tiedote
Lapin vesistöjen virtaamat pysyvät alhaisina toukokuun alussa kylmän sään vuoksi. Etelä-Lapin alueelle vapun aikaan osuva sään hetkellinen lämpeneminen voi kääntää virtaamia pieneen nousuun. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita29.4.2025 11:11:24 EEST | Tiedote
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin tilanne- ja kehityskuvassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat olleet runsaasti esillä sekä konkretisoituneet hankkeiksi. Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista, haasteena on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus.
Matkailu Lapin toimialojen kasvun kärkenä, merkittävää kasvua myös kaivostoiminnassa28.4.2025 10:31:34 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Lapin liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun ja henkilöstömäärän vuosimuutos oli liikevaihtoa myönteisempi. Toimialoista kehitystrendi on vahvimmin kasvussa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Myös kaivostoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa, liike-elämää palvelevassa toiminnassa sekä luovalla alalla ja kulttuurissa kehitystrendi on Lapissa positiivinen.
Simojoen jäänlähtö poikkeuksellisen aikainen – kylmä sää viivästyttää muiden jokien tulvaa24.4.2025 10:18:24 EEST | Tiedote
Simojoella koettiin ennätysaikainen jäänlähtö pääsiäisenä. Muiden vesistöjen tulvahuippuja saadaan vielä odottaa, sillä kylmä sää hidastaa lumen sulamista ja vesistöjen vedenkorkeuden nousua. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Työttömyyden kehitys Lapissa yhä koko maata myönteisempi24.4.2025 08:49:17 EEST | Tiedote
Maaliskuun lopussa Lapissa oli 8 440 työtöntä työnhakijaa. Lomautettujen määrä väheni. Työttömien osuus työvoimasta oli alin Pohjois-Lapissa ja Tunturi-Lapissa, eniten työttömien määrä kasvoi Rovaniemen seutukunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkoi kasvamistaan. Avoimien työpaikkojen määrän vähenemisessä on havaittavissa hidastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme