Lapin ELY-keskus

Tutkimuksella uutta tietoa porojen terveydestä – hankkeessa poraudutaan porojen kuolinsyiden jäljille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Jaa

Lapin ELY-keskus myöntää vuosittain tutkimusrahoitusta hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. 

Kuvassa poroja niityllä.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Anna-Leena Jänkälä / Paliskuntain yhdistys.

Vuoden 2023 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä kolme hakemusta, joista tutkimusneuvottelukunta valitsi yhden hankkeen rahoitettavaksi. Tukea haettiin yhteensä yli 570 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen.

Rahoitettu hanke ja tuen saaja: Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS)

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa porojen kuolemansyyntutkimuksia mahdollisimman laajasti Pohjois-Suomessa ja koko Lapissa, vaikka porojen kuljetukset pohjoisesta ovat vaikeutuneet logistiikkaongelmien vuoksi. Hankkeen kuolemansyytutkimusten kautta pystytään arvioimaan, mitkä asiat aiheuttavat porojen kuolleisuutta ja miten niitä voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ruumiinavausten yhteydessä otetaan seurantanäytteitä tunnettujen ja myös vielä tuntemattomien tartunnanaiheuttajien varalta, jotta niiden tunnistamisen jälkeen voidaan saada tietoja niiden aiemmasta esiintyvyydestä suomalaisissa poroissa. Erilaisten loisten esiintymistä tutkitaan kuolinsyyn yhteydessä.

  • Hankkeen toteuttaja: Ruokavirasto/Helsingin yliopisto
  • Hankkeen toteutusaika: 1.9.2023–31.3.2026
  • Kokonaiskustannusarvio: 302 178,40 euroa
  • Myönnetty avustus: 211 524,85 euroa
  • Hankkeesta lisätietoja antaa Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen, puh. 044 561 6491

Tutkimusrahoituksen haku on avoinna vuosittain tammi-maaliskuussa

Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.

Vuoden 2023 haun painopisteinä olivat 1) Porotalouden taloudelliset vaikutukset ja haasteet yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan kannalta ja niiden hallinta 2) Porojen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen; kuten loislääkintää edistämällä ja kehittämällä uusia käytäntöjä 3) Porotalouden markkinavoiman kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet 4) Kolttakulttuurin, koltta-alueen ja luontaiselinkeinojen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet 

Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus:

ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118

sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme