Lapin ELY-keskus

Tutkimuksella uutta tietoa porojen terveydestä – hankkeessa poraudutaan porojen kuolinsyiden jäljille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Jaa

Lapin ELY-keskus myöntää vuosittain tutkimusrahoitusta hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. 

Kuvassa poroja niityllä.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Anna-Leena Jänkälä / Paliskuntain yhdistys.

Vuoden 2023 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä kolme hakemusta, joista tutkimusneuvottelukunta valitsi yhden hankkeen rahoitettavaksi. Tukea haettiin yhteensä yli 570 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen.

Rahoitettu hanke ja tuen saaja: Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS)

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa porojen kuolemansyyntutkimuksia mahdollisimman laajasti Pohjois-Suomessa ja koko Lapissa, vaikka porojen kuljetukset pohjoisesta ovat vaikeutuneet logistiikkaongelmien vuoksi. Hankkeen kuolemansyytutkimusten kautta pystytään arvioimaan, mitkä asiat aiheuttavat porojen kuolleisuutta ja miten niitä voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ruumiinavausten yhteydessä otetaan seurantanäytteitä tunnettujen ja myös vielä tuntemattomien tartunnanaiheuttajien varalta, jotta niiden tunnistamisen jälkeen voidaan saada tietoja niiden aiemmasta esiintyvyydestä suomalaisissa poroissa. Erilaisten loisten esiintymistä tutkitaan kuolinsyyn yhteydessä.

  • Hankkeen toteuttaja: Ruokavirasto/Helsingin yliopisto
  • Hankkeen toteutusaika: 1.9.2023–31.3.2026
  • Kokonaiskustannusarvio: 302 178,40 euroa
  • Myönnetty avustus: 211 524,85 euroa
  • Hankkeesta lisätietoja antaa Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen, puh. 044 561 6491

Tutkimusrahoituksen haku on avoinna vuosittain tammi-maaliskuussa

Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.

Vuoden 2023 haun painopisteinä olivat 1) Porotalouden taloudelliset vaikutukset ja haasteet yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan kannalta ja niiden hallinta 2) Porojen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen; kuten loislääkintää edistämällä ja kehittämällä uusia käytäntöjä 3) Porotalouden markkinavoiman kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet 4) Kolttakulttuurin, koltta-alueen ja luontaiselinkeinojen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet 

Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus:

ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118

sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Vitsakankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta13.9.2024 10:33:26 EEST | Tiedote

Vitsakankaalle suunniteltu tuulivoimatuotannon alue sijoittuisi Suuripään Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen länsipuolelle. YVA-menettelyn yhteydessä on toteutettu hankkeen Natura-arviointi. Arvioinnista antamissaan lausunnoissa Metsähallitus ja Lapin ELY-keskus ovat katsoneet, ettei Natura-arviointi kaikilta osin täytä asianmukaiselle arvioinnille asetettuja vaatimuksia. Lausuntojen mukaan ei voida varmistua siitä, ettei Vitsakankaan tuulivoimahanke merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon.

Pk-yritysbarometri: Lapin pk-yritysten näkymät edelleen vahvoja, kansainvälisyys kasvussa11.9.2024 10:00:22 EEST | Tiedote

Lapin Yrittäjien syksyn 2024 pk-yritysbarometrin mukaan alueen pk-yrityksillä on positiiviset tulevaisuuden näkymät. Suhdanneodotukset eroavat kuitenkin huomattavasti toisistaan toimialoittain. Koko maakunnan saldoluku on lähes sama kuin talven barometrissä ja Lapin yritysten arviot ovat monin paikoin valtakunnallista keskiarvoa parempia. Pk-yrityksillä on optimismia, ja niiden suhdanneodotukset ylittävät lähialueiden tasot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye