Sikiöllä alkoholin riskiraja on nolla. FASD-päivänä 9.9. Alkot avaavat ovensa 9 minuuttia tavallista myöhemmin.

Jaa

Kansainvälinen FASD-päivä muistuttaa raittiudesta raskausaikana. Alkon, R-kioskin, S-ryhmän, Kehitysvammaliiton sekä Ensi- ja turvakotien liiton yhteisellä kampanjalla lisätään tietoisuutta siitä, että alkoholinkäytölle ei ole raskausaikana turvarajaa. Alkoholinmyynti aloitetaan 9.9. Alkossa, R-kioskeissa sekä S-ryhmän myymälöissä yhdeksän minuuttia tavallista myöhemmin.

FASD-päivän 9.9. kampanjan tavoitteena on lisätä raskautta suunnittelevien ja odottavien äitien tietoisuutta siitä, että alkoholi ja raskaus eivät sovi yhteen. Alko on ollut jo vuodesta 2015 lähtien mukana lisäämässä FASD-tietoisuutta ja avannut ovensa FASD-päivänä 9.9. yhdeksän minuuttia normaalia aukeamisaikaa myöhemmin. 

Alkojen lisäksi myös Kehitysvammaliitto, R-kioskit, S-ryhmän myymälät ja uutena yhteistyökumppanina Ensi- ja turvakotien liitto ovat mukana kampanjoimassa raittiin raskauden puolesta. Alkoholinmyynti aloitetaan R-kioskeissa ja S-ryhmän myymälöissä 9 minuuttia tavallista myöhemmin ja herätellään näin tärkeän teeman äärelle. Kampanjan viesti näkyy Alkon 372 myymälän lisäksi noin 420 R-kioskissa ja reilussa 1 000 S-ryhmän myymälässä.

”Yksikin FASD-lapsi on liikaa. Suomessa syntyy joka vuosi 600–3 000 lasta, jolla on jonkinasteinen alkoholin aiheuttama vaurio. Haluamme lisätä yleistä tietoisuutta raskaudenaikaisen alkoholinkäytön haitoista. Olemme iloksemme saaneet mukaan kampanjaan muita kaupanalan toimijoita. Kannamme yhteistä huolta lasten terveydestä”, kertoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Alkoholin aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä. Siihen riittää odottavan äidin täysraittius raskausaikana.

”Raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyy monia virheellisiä käsityksiä. Näistä yksi on se, että alkoholia voisi nauttia turvallisesti jossain raskauden vaiheessa. Alkoholi on kuitenkin haitallista kaikissa raskauden vaiheissa ja pienikin määrä voi aiheuttaa haittoja. Alkoholinkäyttöä tulisi pohtia aina myös läheisten näkökulmasta, ei vain omista lähtökohdista”, Marja Aho sanoo.

”Ensi- ja turvakotien liiton valtakunnallinen Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä auttaa päihteitä käyttäviä raskaana olevia ja vauvaperheitä. Alkoholinkäytön vaikutuksista on tärkeää puhua kaikille odottaville vanhemmille, koska raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole turvarajaa”, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Mikä FASD on?

FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa. FASD koskettaa suurta joukkoa lapsia, nuoria ja aikuisia. Alkoholin aiheuttamat vauriot näkyvät vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oman käyttäytymisen säätelyssä. Suomessa syntyy joka vuosi 600–3000 lasta, joita äidin alkoholinkäyttö on vaurioittanut pysyvästi. Lue lisää Kehitysvammaliiton sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alko
Alkon viestintä 020 711 5123 (arkisin klo 8–16), viestinta@alko.fi

R-kioski
R-kioskin viestintä 020 5544 094, viestinta@r-kioski.fi

S-ryhmä
S-ryhmän mediapalvelu 050 472 2745 (arkisin klo 8–16), viestinta@sok.fi

Kehitysvammaliitto
viestintäpäällikkö Anneli Puhakka 0400 906 061, anneli.puhakka@kvl.fi

Ensi- ja turvakotien liitto
pääsihteeri Riitta Särkelä 050 63 663

Linkit

Alko haluaa tarjota asiakkailleen maailmanluokan palvelua. Monipuolinen ja uudistuva noin 11 000 tuotteen valikoima mahdollistaa nojatuolimatkat ympäri maailmaa asiakkaan omassa olohuoneessa. Asiakkaitamme palvelee monikanavainen palveluverkosto: 373 myymälää, yli 130 noutopistettä, verkkokauppa ja mobiilisovellus. Vuonna 2022 Alkon liikevaihto oli 1,2 miljardia euroa ja asiakaskäyntejä reilut 52 miljoonaa.

Vastuullisuus on meille sydämen asia. Arjessamme se tarkoittaa muun muassa tinkimätöntä myynninvalvontaa, hankinnan läpinäkyvyyden kehittämistä, pakkausmateriaalien kierrätystä, tuoteturvallisuutta sekä hyvinvointia edistäviä hankkeita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alko Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme