Selvitys: Sähkön hintapiikki sai ihmiset paniikkiin ja muutti kuluttajakäyttäytymistä – Katso oman maakuntasi tilanne

Jaa

Sähkövertailu VertaaEnsin.fi:n tuorein markkinakatsaus osoittaa, että sähkön hintapiikki elokuun puolivälissä aiheutti kuluttajille paniikkireaktion.

Sähkösopimusvertailujen määrä nousi elokuun lopussa lähes kaksinkertaiseksi normaaliin verrattuna. Merkittävässä roolissa hakuvoluumin kasvussa ovat pörssisähkön ja muiden toistaiseksi voimassa olevien sopimusten haltijat. Näitä sopimuksia on lähes puolitoista miljoonaa, ja heihin lähes 70 senttiin kilowattitunnilta kohonnut sähkön hinta iski hetkellisesti.  

Volyymin ohessa myös kuluttajakäyttäytyminen muuttui. Pörssisähkösopimuksiin kohdistuva mielenkiinto lähes puolittui, kun taas määräaikaisten sopimusten suosio kasvoi neljänneksellä. Kaikkiaan noin joka viidennen sähkönkuluttajan käytös muuttui elokuun kahden viimeisen viikon aikana.  

Muutokset eivät jakaudu tasaisesti maakunnittain, vaan nähtävissä on selviä eroja, joiden taustalla ovat alueelliset tekijät, kuten asuntotyyppien jakauma sekä paikallisten sähköyhtiöiden sopimusvalikoima. 

Voimakkaimmin tilanteeseen reagoitiin Lapin alueella, jossa mielenkiinto pörssisähköä kohden laski 66 prosenttia. Taustalla on todennäköisesti tilanne, jossa kesällä on hyödynnetty edullisia pörssisähkösopimuksia, mutta talven lähestyessä haetaan turvallisuutta kiinteästä hinnoittelusta. Pohjois-Suomen alueella sähkölämmitteisen asunnon kulutus on muuta maata selvästi korkeampi, joten jo pienillä eroilla sähkön hinnassa voi olla huomattava säästövaikutus.  Pörssisähkön suosiossa nähtiin yli 50 prosentin laskua myös seitsemässä muussa maakunnassa

Poikkeuksen tilastoihin tekee Lapin naapurimaakunta Pohjois-Pohjanmaa. Siellä pörssisähkön suosio laski vain 19 %. Suurin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kysynnän kasvu, yli 50 %, nähtiin myös Pohjois-Pohjanmaalla. Taustalla on todennäköisesti alueellisen sähköntarjoajan hinnoittelu. 

Lue aiheesta osoitteessa https://www.vertaaensin.fi/sahko/sahkosopimus. Liitteenä oleva infogrammi osoittaa kuinka paljon eri sähkösopimustyyppeihin kohdistuva mielenkiinto vaihteli maakunnittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoa selvityksen tarjoajasta

VertaaEnsin.fi on osa eurooppalaista Samlino-konsernia, joka on perustanut taloustuotteiden vertailusivustoja Suomen lisäksi myös Tanskaan, Portugaliin, Belgiaan ja Kreikkaan. VertaaEnsin.fi-palvelun toimintaidea on yksinkertainen: Me vertaamme, sinä säästät! Vuosittain yli miljoona suomalaista kuluttajaa käyttää sivustoa edullisempien talouspalveluiden löytämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi

Selvitys: Vihreän sähkön suosio romahti sähkökriisin myötä - nyt trendi taas nousussa1.8.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi:n tuorein markkinakatsaus osoittaa, että kuluttajien mielenkiinto vihreitä sähkösopimuksia kohtaan osoittaa elpymisen merkkejä. Tilaston lähteenä on yli miljoonan sähkösopimuksensa kilpailuttaneen kuluttajan data kolmen viime vuoden ajalta (heinäkuu 2020-heinäkuu 2023). Katso tarkemmat tiedot osoitteesta: https://www.vertaaensin.fi/sahko/tuotantotavat