Helsingin yliopiston päärakennuksen peruskorjaus valmistui
Yhteensä neljä vuotta remontissa ollut yliopiston päärakennus on nyt kokonaisuudessaan uudistettu ja avattu yliopistolaisten käyttöön. Peruskorjauksessa rakennus päivitettiin niin teknisesti kuin toiminnallisestikin tähän päivään.

Helsingin yliopiston päärakennuksen mittava peruskorjaus on tullut päätökseen. Suojeltu arvorakennus kätkee sisäänsä nykyaikaiset opetus- ja opiskelutilat, toimistotiloja, lukuisia tapahtumatiloja, museon sekä kaksi ravintolaa ja kahvilan.
Peruskorjaus toteutettiin vuosina 2019–2023 kahdessa osassa: ensin remontoitiin vuonna 1832 valmistunut, arkkitehti C. L. Engelin suunnittelema, Senaatintorin puoleinen rakennusosa vuosina 2019–2021. Sen jälkeen työmaa siirtyi Fabianinkadun puolelle, J. S. Sirénin suunnittelemaan, vuonna 1937 valmistuneeseen rakennusosaan. Edellisen kerran rakennus oli peruskorjattu 1990-luvulla.
Kiinteistöjohtaja Jaana Ihalainen on tyytyväinen korjauksen vaiheisiin ja lopputulokseen:
– Saavutimme isot tavoitteet, jotka hankkeelle oli asetettu. Kun ottaa huomioon ajankohtaan osuneet kriisit, epävakaat olot ja hintojen nousun, onnistuimme todella hyvin, Ihalainen summaa.
Peruskorjaushanke toteutettiin allianssiurakkana, jonka osapuolia olivat Helsingin yliopiston rahastot, YIT Suomi Oy sekä Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy. Pääurakoitsijana toimi YIT.
Yhteensä peruskorjattua pinta-alaa on korttelin kokoisessa rakennuksessa noin 22 400 bruttoneliömetriä. Hankkeen kustannukset olivat noin 89 miljoonaa euroa.
Tilojen esteettömyyttä parannettiin
Peruskorjauksessa talotekniikka uusittiin lähes kokonaan. Erityistä huomiota kiinnitettiin sisäilmaolosuhteiden, tila- ja paloturvallisuuden sekä esteettömyyden parantamiseen. Uudelle puolelle tehtiin kokonaan uusi, esteettömyysvaatimukset täyttävä hissi, jolla pääsee talon viidenteen kerrokseen asti.
– Lisäsimme myös porrasnostimia useisiin tiloihin ja uusimme opetustilojen ovia ja oviaukkoja. Opetus- ja kokoontumistiloihin, joissa on äänentoisto, asensimme kuulolaitteen käyttäjiä palvelevat induktiosilmukat, kertoo kampusarkkitehti Ulla Seppä.
Opiskelu- ja opetustilat päivitettiin
Opetustilat suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä yliopistolaisten kanssa. Tiloihin luotiin uudenlaisia opetustilakokonaisuuksia, jotka palvelevat tämän päivän ja tulevaisuuden opetusta ja oppimista.
Opiskelijat saivat rakennukseen lisää itseopiskelu- ja ryhmätyötiloja. Myös AV-tekniikka on uudistettu, ja tiloissa on huomioitu etäyhteyksiä tarvitsevat tilaisuudet.
Palveluita, elämyksiä ja historian havinaa
Yksi merkittävimmistä uudistuksista on eteläisen sisäpihan kattaminen. Katettu piha, Agora, yhdistää nyt rakennuksen kaksi puolta, ja sinne on esteetön käynti.
– Katetun sisäpihan toteuttaminen oli teknisesti haastavaa, mutta olen tyytyväinen, että se saatiin tehtyä. Agorasta saimme viihtyisän oleskelualueen, joka toimii myös ravintolan ja kahvilan jatkeena. Uskon että siitä tulee yksi yliopistolaisten suosikkipaikoista päärakennuksella, Ihalainen sanoo.
Toimitilajohtaja Marita Rovamo uskoo, että uusitut tilat vetävät puoleensa entistä enemmän muutakin toimintaa, kuten konferensseja, konsertteja ja muita tapahtumia.
– Päärakennuksessa voi samaan aikaan ihailla historiallista rakennusta ja nauttia nykyaikaisesta teknologiasta ja palveluista, Rovamo iloitsee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kiinteistöjohtaja Jaana Ihalainen, jaana.ihalainen(at)helsinki.fi, puh. 029 412 2957
Toimitilajohtaja Marita Rovamo, marita.rovamo(at)helsinki.fi, puh. 029 412 0790
Kampusarkkitehti Ulla Seppä, ulla.seppa(at)helsinki.fi, puh. 029 412 2141
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava lääkeainekandidaatti ALS:n hoitoon – pidentää rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa oireita22.9.2023 15:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä yhteistyökumppaneineen löysi lupaavan lääkeainekandidaatin ALS:n hoitoon. Aivoperäinen dopamiinihermokasvutekijä CDNF pidentää eläinkokeissa rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa taudin oireita.
Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta21.9.2023 14:09:40 EEST | Tiedote
Luonnonsuojelualueita pidetään keskeisinä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja luontokadon torjunnan välineinä. Mutta kuinka tehokkaita ne oikeastaan ovat? Riittävätkö ne estämään luontokadon? Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelualueet vaikuttavat eliölajeihin eri tavoin.
Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom: Budjettiriihen tulos vahvistaa TKI-toiminnan edellytyksiä merkittävästi20.9.2023 14:31:26 EEST | Tiedote
Rehtori Lindblom kiittää hallitusta tohtorikoulutukseen sekä korkeakoulujen aloituspaikkoihin tehtävistä merkittävistä panostuksista.
Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?20.9.2023 10:07:52 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon. Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 17–19 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.
Puista haihtuvat tuoksuvat kaasut edistävät pilvien muodostumista20.9.2023 08:55:27 EEST | Tiedote
Puut, pensaat ja kasvit voivat vaikuttaa säähän ja ilmastoon. Kasveista vapautuvat kaasumaiset hiilivedyt, erityisesti seskviterpeenit, edistävät pilviytiminä toimivien aerosolihiukkasten muodostumista. Tuore tutkimuslöydös voi vähentää ilmastomallien epävarmuustekijöitä ja auttaa tekemään tarkempia ennusteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme