Gummerus

Pysäyttävä menestystietokirja kertoo, miten kolmen afganistanilaisen elämä muuttui Talibanin noustua valtaan 2021

Jaa

Sota-alueilla esimerkiksi Afganistanissa, Irakissa ja Tšetšeniassa työskennelleen toimittaja-kirjailija Åsne Seierstadin Afgaanit (Gummerus) on vangitseva tositarina kolmesta afganistanilaisesta: tasa-arvoaktivistista, Taliban-taistelijasta ja oikeustieteen opiskelijasta. Se kuvaa yksilöiden näkökulmasta Afganistanin viime vuosina radikaalisti muuttunutta tilannetta ja nostaa esille ajankohtaisia ihmisoikeuksiin, sananvapauteen ja uskontoon liittyviä kysymyksiä. Samalla teos kuvaa Afganistanin historiaa suurvaltojen puristuksessa ja avaa yhä uusien konfliktien syitä ja seurauksia.

Jamila (s. 1976) pakenee Afganistanista ensimmäisten joukossa, kun Taliban nousee valtaan elokuussa 2021. Hän on ajanut koko elämänsä naisten oikeuksia ja vedonnut Koraaniin vaatiessaan tasa-arvoa. Bashir (s. 1987) kuuluu voittajiin. Hän on karannut jo lapsena Talibanin koulutusleirille ja omistanut elämänsä pyhälle sodalle. Nyt sotaherraksi ylennyt mies etsii itselleen kolmatta vaimoa. Ariana (s. 2000) on varttunut länsimielisen hallinnon valtakaudella ja haaveilee kansainvälisestä urasta. Hänen lakiopintonsa ovat loppusuoralla, kun yliopistot suljetaan naisilta ja hänet päätetään naittaa tuntemattomalle miehelle. 

Åsne Seierstad tutustui Jamilaan kotimaassaan Norjassa. Bashirin ja Arianan hän kohtasi Afganistanissa, jonne teki vuonna 2022 kolme pitkää matkaa tutustuakseen paremmin talibaneihin ja heidän hallintoonsa.  ”[T]alibaneista on kirjoitettu paljon ryhmänä mutta harvemmin yksityishenkilöinä. Etsin siksi henkilöitä, jotka halusivat kertoa oman tarinansa. Halusin ymmärtää, mikä oli heidän kannustimensa, mikä heitä motivoi, millaisista ihmisistä liike koostui. […] [Ariana] edustaa juuri niitä, joita Bashirin ja Jamilan kaltaisten ihmisten välinen kamppailu koskee”, hän kirjoittaa.  

Toimittaja-kirjailija Åsne Seierstadin (s. 1970) 20 vuotta sitten ilmestynyt Kabulin kirjakauppias teki hänestä kertovan tietokirjallisuuden uranuurtajan. Teos pysytteli yli vuoden ajan Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian bestseller-listoilla. Seierstad on saanut useita merkittäviä journalisti- ja kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Norjan suuren journalistipalkinnon, Norjan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Brageprisenin sekä lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Myös Afgaanit oli Brageprisenin ehdokkaana ja sen käännösoikeudet on myyty 10 maahan. 

Åsne Seierstad: Afgaanit 
alkuteos Afghanerne 
suomentanut Onerva Kuusi
496 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Elina Varjomäki 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Åsne Seierstad
Åsne Seierstad (kuva Julie Pike)
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? saa tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon29.11.2023 20:00:00 EET | Tiedote

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2023 on valittu kirjailija, toimittaja Antti Järvi teoksestaan Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus). Se on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta. Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokaskirjan joukosta lastenkirjailija Linda Liukas.

Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? on Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana7.11.2023 10:10:42 EET | Tiedote

Arvostetun toimittajan ja tietokirjailijan Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus) on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme